Reklama

Reklama

Muž na laně

  • Velká Británie Man on Wire
Trailer 2

Obsahy(1)

7. srpna 1974 byl spáchán „umělecký zločin století“. Pachatelem byl francouzský vizionář, pouliční umělec, kapesní zloděj, provazochodec a především snílek, který by pro uskutečnění svého snu neváhal i zemřít – Philippe Petit. „Byla by to krásná smrt. Vždyť bych zemřel při provozování své vášně,“ říká dnes francouzský dobrodruh, který ilegálně přešel po ocelovém laně mezi newyorskými „dvojčaty“, v té době nejvyššími budovami světa. Samotná příprava akce zabrala Petitovi a jeho skupině spolupracovníků osm měsíců. Ve strhující rekonstrukci poskládal režisér James Marsh vzpomínky všech zúčastněných, z nichž je zřejmé, že i když byla akce promyšlena do nejmenších detailů, stačilo málo a na titulních stránkách světových deníků by fotka Petita procházejícího se téměř půl kilometru nad zemí mezi „dvojčaty“ chyběla. Skvěle dramaturgicky vystavěný snímek s napínavou dramatizací této unikátní akce využívá množství autentických záběrů a fotografií, které si Petit a jeho spolupracovníci pořizovali, a ve vhodných chvílích nechává naplno vyznít působivou hudbu Michaela Nymana. (MFF Karlovy Vary)

(více)

Recenze (166)

Matty 

všechny recenze uživatele

Dokument vizuálně nápaditý (pastiš scény z Mechanického pomeranče) a obsahově naditý, kterému díky celkovému pojetí ani trošku neškodí volné zacházení s fakty. (Předpokládám, že Petit při své baronprášilovské povaze nejeden moment vypravěčsky „zatraktivnil“; rekonstrukční scény z minulosti jsou k nerozeznání od domácího videa, atp.) Výsledné poznání přesahuje zjištění, vyšla-li té partě sympaticky praštěných Francouzů (a Američanů) jistá troufalá akce – kdo bude chtít, pochopí také, že po racionálnu šmátrající otázka „Proč?“ někdy vážně není na místě. 85% Zajímavé komentáře: Flipper, Ruut, Brandon ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet £1miliónTržby USA $2,962,242Tržby Celosvetovo $5,248,547║ výborne zostavený dokument, pútavé, dobrodružné ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Velmi silný dokument podkreslený geniální hudbou, která ve správný okamžik přitlačí na pilu a diváka zatlačí hluboko do sedačky (nebo gauče/postele/trávy:)). Nejsem si jist, jak by film bez Nymanovy hudby dopadl, ale příběh je silný stejně jako přirozené charizma Phillippe Petita (které chvílemi přechází do arogance:). Chvílemi jsem však cítil, že dokument mohl být kratší, protože divák čeká především na velké finále a to ostatní lehce vypouští... Přesto nebo právě proto zůstanu u 4* i přes velmi silný pocit a pouze slova chvály a doporučení na adresu dokumentu. Po právu Oscarového... ()

movie 

všechny recenze uživatele

Zajimavé, ale zdaleka nejen díky hudbě Michaela Nymana. Dobové záběry jsou poutavé, v momentech kdy se Petit prochází po laně nebo si na něj jen na chvílí lehá, působí až meditativně. Myslel jsem si, že mi budou proti srsti dotočené scény rekonstrukce "zločinu", ale nestalo se. Hodně sympatické je pak vyprávění Phillipa Petite, ze kterého sálá onen pověstný francouzský entusaismus. ()

EdaS 

všechny recenze uživatele

Philippe Petit je magor, o tom žádná. Nebát se po jeho vzoru splnění svých snů, to je pěkná inspirace. Ale ten film je (bohužel jen okrajově) taky o tom, že vám k tomu naplnění nejspíš budou muset pomáhat částečně i druzí a není pěkné se na ně pak vykašlat... ()

Tuxedo 

všechny recenze uživatele

Velmi povedený, vtipný a povznášející dokument o jednom splněném velkém snu velkého člověka, něco mi však k ultimátnímu zážitku chybělo. (43. MFF KV - 6.7.08) ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Veľmi sviežo natočený dokument, trošku mi chýbali fakty, ktoré by sa zaujímali o to, čo bolo po tom všetkom. Ale po jedenástom septembri dostal Petitov úlet ešte jedinečnejšie kontúry, keďže teraz je už jasné, že bol a bude jediný, komu sa takýto husársky kúsok podaril. 80%. ()

Botič 

všechny recenze uživatele

Muž na laně a já na větvi. Vynikající dokument o donkichotovském dobývání jednoho snu zabalený ve vizuálně velice podmanivém balení. Ze škatulky vynikajících dokumentů snažící se představit divákovi jeden letmý dotek nesmrtelnosti. Vidět takhle nějak natočenou filmovou loupež, asi by smekl i Danny Ocean. 8/10 ()

Arachneuss 

všechny recenze uživatele

Všichni máme svůj životní sen, ale pouze někteří jej uskuteční. Šílenost o přechodu mezi dvojčaty World Trade Centera má opravdu podmanivou hudbu a hlavně z Philippe Petita doslova sálá jeho nadšení pro věc. Jen málo kdo dokáže obětovat celý život pro 45 minut ve výšce 450m. Jeden z nejpůsobivějších dokumentů co znám. ()

Le_Chuck 

všechny recenze uživatele

Tak nejak som si bláznivých žabožrútov nepúštal k telu, ale na konci som závidel tým dvom flojdom pohľad na Philipovu blaženú tvár pohupujúcu sa 450 metrov na betónom. 80% ()

Radko 

všechny recenze uživatele

Forma pripomínala predĺženú epizódu britsko-amerického dokumentárneho seriálu "Prežiť", kde sa aktéri dostávajú do ohrozenia života, často na základe vlastnej dobrovoľnej adrenalínovej aktivity (horolezectvo, turistika). Prechod po lane medzi výškovými objektami mesta je súhrn extrémneho rizika, performancie a vytvorenia pôsobivého objektu pre adrenalínové fotky. Obsahom dokumentu je cesta za snom mladosti - prejsť na lane medzi dvojičkami. Naplnenie sna skrýva v sebe nelegálne aktivity akými sú falšovanie dokladov, oklamanie strážcov budovy a samotné napnutie lana. Miestami zaujímavé zábery akrobatickej zručnosti sa striedajú s množstvom výpovedí tváriacich sa, akoby všetko to detailné popísanie akcie a vzťahov medzi jej aktérmi sa stalo len veľmi nedávno a nie pred 35. rokmi, kedy ale v skutočnosti zo subjektívnej pamäte ostávajú zväčša len zdeformované spomienky. Ale nič to - výkon to bol úctyhodný, i keď pre mňa osobne rovnako zbytočný ako napríklad olympijské rekordy. Spomenutý seriál i tento film sa napája na obľúbené motivačné diela, dodávajúce nádej maximálne možným roztiahnutím obsahu dvoch základných téz "Máš na to!" a "Ak naozaj chceš úspech sa dostaví!". ()

Rogue 

všechny recenze uživatele

94 minutový dokument o 45 minutovém přechodu ze kterého se dochovalo pár desítek fotek. Několik lidí mluví o přípravě akce a jednom velkém dni, na osobnost Philippe Petitiho se však dostane velmi zřídka a tak to tu je - nudná konverzačka, ze které se nic podstatného nedozvíme. ()

JANARYBA 

všechny recenze uživatele

Jeden z těch bláznů "kteří hýbou světem" za to by si zasloužil nejméně 10 hvězdiček, ale dokument max. ***je zbytečně dlouhý, nechápu, proč museli mluvit svojí roztomilou francouzskou angličtinou a už vůbec nechápu, že onen historický čin z roku 1974 vlastně vůbec nenatočili i když před tím točili kdeco......Je opravdu smutné, když nejbližší kamarád z týmu má ještě po tolika letech slzy v očích, když si vzpomene, jak s nimi Philippe tehdy zametl, když mu stoupla sláva do hlavy.. ()

PinokKio 

všechny recenze uživatele

World Trade Center, symbol (dnes už bývalý) New Yorku. Díky teroristům tu spousta lidí 11. září okusila přitažlivost zemskou, ale na úplném počátku budovy, roku 1974, se tam jeden odvážlivec, Francouz Philippe Petit, chtěl gravitaci naopak vzepřít a splnit si svůj bláznivý sen .. projít se z jedné věže na druhou po laně. V tomhle dokumentu můžete s ním a dalšími tehdy zúčastněnými zavzpomínat jaké to bylo a co všechno tomu předcházelo. Jen pozor, jejich slova jsou tak nakažlivá a plná nadšení pro věc, že máte chuť naučit se po tom laně šplhat aspoň vzhůru .. ()

Pepinec 

všechny recenze uživatele

Já tyhle lidi žeru! Z titulu své vlastní povahy mám pro blázny, magory a buřiče naprosté pochopení. No a navíc ještě poznám poutavý dokument, který mě v půlnočním čase neuspí a v ranním nakopne. Provazochodectví je tu pasováno na hotové náboženství a víte, co je na tomhle náboženství skvělé? Že má Boha, kterého jsem viděl a který vážně existuje. No a ta hudba... Bomba! (Litoměřice 2013, 6/14) ()

Madsbender 

všechny recenze uživatele

Vynikajúci dokument o mužovi, ktorý vykonal niečo úžasné, a uskutočnil svoj životný sen. Philippe Petit je môj veľký idol a motivátor, ktorý dokázal, že keď sa chce, všetko sa dá. čo na tom, že sa možno nie všetko odohralo tak, ako nám je to predkladané. 85% ()

Rosomak 

všechny recenze uživatele

James Marsh vás už od začátku vtahuje do dokumentu, jako byste byli jedni z aktérů. Díky dobře rozvrženému dávkování rekonstruovaných scén vás drží neustále v šachu - napjaté. Konec je o to zajímavější, že je složen vlastně jen z fotek (filmový záznam zachycující přechod mezi dvojčaty neexistuje). ()

Související novinky

OSCARY – výsledky

OSCARY – výsledky

23.02.2009

Snad jen jednoho většího překvapení jsme se dočkali při vyhlašování Oscarů za rok 2008 v hlavních kategoriích: nejlepším hercem v hlavní roli se nestal Mickey Rourke za Wrestlera, ale Sean Penn za… (více)

Český herecký úspěch v Karlových Varech

Český herecký úspěch v Karlových Varech

13.07.2008

Přestože si nejnovější režijní počin Michaely Pavlátové Děti noci samotný cenu neodnesl, hlavní herečtí představitelé filmu Martha Issová a Jiří Mádl doslova ovládli podium velkého sálu hotelu… (více)

Reklama

Reklama