Reklama

Reklama

Všechno je relativní

(festivalový název)
  • Dánsko Alt er relativt (více)
Dánsko, 2008, 75 min

Režie:

Mikala Krogh

Scénář:

Mogens Rukov

Kamera:

Adam Philp
(další profese)

VOD (1)

Obsahy(1)

Je možné poměřit utrpení mladé Dánky s rakovinou prsu a rodiny z Mosambiku, která kvůli povodním přišla o domov? Lze nalézt paralely mezi obavami amerického vojáka před cestou do Iráku a strachem bangladéšského „novodobého otroka“ ze ztráty pracovního místa v Dubaji? Jsou naše hodnoty, sny či naděje v podstatě stejné, anebo vždy odrážejí naše rozdílné životní styly? Tvůrci dánského dokumentu se vypravili na různá místa světa a pokusili se zjistit, nakolik jsou obecně lidské vlastnosti závislé na životních podmínkách. V mozaikovitě poskládaném snímku před námi defilují stylizované portréty nejrůznějších lidí, v nichž se střídají záznamy situací, výmluvně ilustrujících jednotlivé kapitoly filmu, jimiž jsou např. nemoc, láska, štěstí, čas, ztráta či světlo. Na cestách po Dánsku, Mosambiku, Japonsku, Thajsku nebo USA tvůrci nasbírali řadu zajímavého materiálu, z něhož citlivě skládají dokumentární úvahu o obecně lidských vlastnostech. Poutavým způsobem sestříhaný snímek je vhodně proložen skladbami v podání Pražského symfonického orchestru. [43. MFF KV 2008] (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (5)

Skejpr 

všechny recenze uživatele

Vážně myslíte, že jste na tom špatně?? Tenhle film vás vyvede z omylu nepodbízivě, nepodlejzavě, ale o to intenzivněji. ()

Tuxedo 

všechny recenze uživatele

Další z filmů, který se snaží šokovat, poučovat, informovat a rozkličkovat svět (tímto se omlouvám Jardu Sedláčkovi za vypůjčení slovního spojení;o) a to tak kárajícím způsobem, až je to otravné. (43. MFF KV - 6.7.08) ()

bassator

všechny recenze uživatele

43rd KVIFF 2008 - DOCUMENTARY FILMS IN COMPETITION - Soutěž Dokumentárních filmů, AUDIENCE AWARD - Divácká cena deníku Právo (Divácká cena: 1234) - 1.87/156 ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Tento dokument diváka nešetří. Je zde několik souběžné plynoucích příběhů. Obyvatel Bangladéše se chlubí vysokým měsíčním platem v Arábii 220 dolarů bez možnosti se naobědvat, zatímco doma v megapřelidněné Dháce má malou dcerku. ()

hygienik 

všechny recenze uživatele

Toto je dôkaz toho, že budúcnosť dokumentu je inscenovaný - štylizovaný dokument. Ten podľa mňa prekročil tieň vlastného žánru, lebo už sa nejedná len o záznam reality, ale o umeleckú koláž. Film sa odvoláva na tradíciu dánskej dokumentárnej (Dokonalý človek) a hranej (Päť prekážok Larsa von Triera) klasiky. Dokument je plný nečakaných záberov (opaľujúce sa deti v škôlke, nomádi putujúci veľkomestom). A zanechá v divákovi vieru, že život sa oplatí žiť, aj keď nie je ľahký. ()

Reklama

Reklama