Reklama

Reklama

Byl jsem tady

  • Estonsko Mina olin siin (více)
Trailer

Obsahy(1)

Adaptace románu Sasse Henna Byl jsem tady. První zatčení (Mina olin siin. 1. esimene arrest, 2005), jednoho z nejvýznamnějších estonských literárních děl posledních let. Sedmnáctiletý Rass vyrůstá na jednom z estonských předměstí. Postrádá pevné rodinné zázemí, jeho rodinou je parta mladých lidí, kteří nemají daleko ke krádežím. Nedílnou součástí jejich života jsou drogy. Do obchodu s nimi se zaplete i Rass, když přistoupí na jejich distribuci. Z malého množství se najednou stane dvoukilová zásilka, za niž ke vší smůle nedostala mafie zaplaceno, a tak je připravena tvrdě vymáhat dluhy… Příběh o jednom dospívání se odvíjí retrospektivně, nad listem papíru, na nějž Rass ve vězení zaznamenává své vzpomínky. Kamera je zprostředkovává v reportážně nervní stylizaci, časté je i zmnožování filmového obrazu, které zvyšuje tempo vyprávění, u něhož lze předpokládat reálný základ. (MFF Karlovy Vary)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (17)

claudel 

všechny recenze uživatele

Viděno během Challenge Tour 2015: 30 dní se světovou kinematografií. Film číslo 6 - Estonsko. První třetina byla svižná, rychlá, měla správný náboj, druhá třetina se tak nějak zacyklila a třetí třetina už byla dost přepálená. Celkově z toho tedy vychází průměr. Estonsko tenhle film navíc nevystavuje zrovna pozitivní vizitku, kdyby se na něj díval lehkověrný divák, musí nabýt dojmu, že Estonsko je plné mladých kriminálníků, drogových dealerů, zneužívaných dětí, lehkých holek a rezignovaných dospělých. Můj druhý estonský film v životě a paprsek nadějě aby člověk hledal jako jehlu v kupce sena. A mrzí mě, že jsem ani v jednom z obou filmů neviděl "Tři sestry". ()

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Jak se stát drogovým dealerem po estonsku. 1) Sledoval jsem film docela se zájmem. Pořád se tam něco dělo, tallinské reálie, pár pěkných kluků. Ale upřímně řečeno, za moc to nestálo. Film byl zcela bez emocí, motivace postav mlhavá, dějové kiksy zřejmé. 2) 27letý Rasmus Kaljujarv (hlavní postava Rass) byl na středoškoláka sice poněkud starý, ale hrál slušně. 3) Zde na stránce zmíněný Markku Peltola zemřel na Silvestra 2007. Jeho roli Rassova otce pak převzal Lembit Ulfsak. ()

Reklama

juluch 

všechny recenze uživatele

tri hviezdicky za to, ze z estonskej kinematografie sa toho vela k nam nedostane a toto malo ambicie.....ohviezdickovat ich naplnenie vo filme uz by bolo horsie, miestami som sa stracala, miestami nudila, miestami zasla nad tym, ze niektore finty a filmove klisarny sa este stale pouzivaju....nedotiahnute motivy, nepochopitelne a schematicke konanie postav....ale - dobra hudba a vyborne "kulisy"... ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

„Každý by měl jednou v mládí poznat, že přichází smrt. Jedině pak může počítat s tím, co se doopravdy může stát.“ A životní styl hlavního hrdiny Rasse má nakročeno ke smrti rozhodně více než slibně aneb kdo s čím zachází, tím také schází…Povzbuzen faktem, že mě doposud žádný estonský film vyloženě nezklamal, pustil jsem se do sledování Byl jsem tady. Už samotný začátek mi dal rychle najevo, že se režisér René Vilbre snaží o sebevědomou, svěží, moderní a „cool“ podívanou, která…ovšem začala po nějaké době poněkud kulhat a ukazovat také své občasné nedostatky. Že film neměl zase tak extra táhnoucí příběh mi příliš nevadilo, spíš jsem s postupným zklamáním sledoval vývoj hlavního hrdiny, ze kterého se v mých očích stával čím dál víc nesympatický pozér. Přišlo mi, že si tak trochu sám sobě něco nalhává a konkrétně jeho motivaci ohledně Olarovy nevlastní sestry jsem měl problém uvěřit. Hořký konec nebyl špatný, u filmu jsem se nenudil, ale výborný náběh mu nevydržel a já končím na slabším průměru. ()

berusche 

všechny recenze uživatele

Ačkoli je námět více než zajímavý, nedá se říci, že u snímku vás přidrží celých 89 minut v napětí. Spíše naopak, místy děj dost kolísá, někde přestáváte držet nit, poněvadž stejně víte, kam se míří, jen závěr by mohl být považován za takové vytržení z očekávaného. Herecké výkony jsou vcelku slušné, přesto rozhodně ne hodné plného zapamatování. Ze severské kinematografie nepatří tohle mezi špičku. ()

Galerie (31)

Reklama

Reklama