Reklama

Reklama

Polská emigrantka Lena je uklízečkou na letišti Heathrow. Po jedné směně jí ujede autobus, ale kamarádka Birdie jí naštěstí velice ochotně nabídne přespání v rodinném domě nedaleko letiště. To ještě Lena netuší, že se dostane do rukou psychopatické mamky a taťky, kteří si přímo pod ranvejemi vytvořili vlastní svět, kde vládnou jejich pravidla a zákony. Snímek, který začíná jako sociální drama Mika Leigha, se velmi rychle zvrtne v krvavou a zvrhlou hru o přežití, v níž zpočátku nejistá Lena dokáže uhrát jisté body a získat pozornost a snad i důvěru mamky. Snímek se nebrání velmi černému humoru a svérázně paroduje životní styl a každodenní rituály britské rodiny. Režisér k filmu dodává: „Vyrostl jsem ve stínu letiště Heathrow a zvuky, které slyšíte v tomto filmu, jsou zvuky mého dětství.“ Snímek Mamka a taťka byl uveden ve Velké Británii v televizi o Vánocích a vzbudil velice kontroverzní reakce. [44. MFFKV 2009] (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (149)

genetique 

všechny recenze uživatele

Tak tomuto filmu by som asi na známej sociálnej sieti určite nedal prívlastok 'páči sa mi', no subjektívny pocit z tohto príspevku k exploitation filmom je vynikajúci. Nielen, že sa mi tento typ filmov dostane na oči veľmi sporadicky, a tým si ich o to viac užívam, ale vždy som rád, keď sa mi raz za čas dostane do rúk práve niečo také, ako predvidli angličania. Už spojenie pod taktovkou BBC dávalo na vedomie, že aspoň záštitu má tento film dobrú, takže herecky sa film v rámci možností hereckého využitia naozaj vydaril, režijne bol uchopený pevne, pretože nie vždy je jednoduché pridať do takejto brutalitky aj poriadnu dávku toho, aby bol divák poriadne psychicky trýznený. Takže ak sa vám bude máliť, určite odporúčam z rovnakého súdka napríklad obidva Hanekeho 'Funny Games', či francúzsky masaker 'À l'intérieur'. 80%. ()

Shit 

všechny recenze uživatele

Jestli tohle bylo označený jako nejdrsnější britskej horor za posledních 10 let, tak to tam museli asi pořád točít samý pohádky, jinak si to vysvětlit fakt nedovedu, ještě tak na začátku ,když se tam objeví vypasenej úchylnej taťulda se zakrváceným nátělníkem a kladívkem, tak sem si říkal, že by to špatný být nemuselo, jenže pak se to zvrhne v takový jakoby psychický týrání a věznění, čehož je v exploitation žánru mraky a daleko líp zpracovaný a až na výjimky(taťka se udělal do nějakýho zakrvácenýho kusu masa a ani sem radši nedomýšlel co to bylo, i když mě pár věcí napadlo) bez nějakých drsnějších scén a člověka pak už jen potěší aspoň průměrnej konec, ale jinak docela slabota, čekal jsem, že tam mamka s taťkou budou řádit daleko víc, navíc sem se s hlavní hrdinkou moc nesžil ()

Reklama

Ruut 

všechny recenze uživatele

Jako bych se díval na české amatérské péčko, přesněji ty hrané pasáže co mají mít nějaký děj. --- Ne, tak samozřejmě herci jsou patřičně odpudiví (chápej dobří), násilí tu je spíš mimoděk a erotika se nekoná. Hlavně jde o to vykreslení hnusné zvrácenosti lidí .. tak trochu v duchu britkomů. No funguje to a víc to, jako nefanoušek subžánru, pitvat nebudu. ()

SOLOM. 

všechny recenze uživatele

Tento filmeček jsem měl v hledáčku už hodně dlouho. Jakožto milovník všech podob zvrácené, morbidní, úchylné a bizarní podívané jsem si samozřejmě nesměl nechat tuto britskou podívanou, na kterou jsem většinou slyšel jen samou chválu. Podobně laděných filmů však v dnešní době existuje už celá řada a bohužel Mamka s Taťkou mezi nimi patří jen k tomu průměru. Nic extra výjimečného jsem tu nenašel, perverzní mi to taky moc nepřišlo, takže nám zbyla víceméně jen ta úchylnost a lehká zvrácenost. Což samozřejmě není málo, ale já přece jenom očekával opravdovou pecku, když už tento film v době své premiéry sklidil takovou kritiku a opovržení. No jo holt Britové asi očekávali na Vánoce jiný program v telce. Abych však jen nehanil, tak musím něco samozřejmě i pochválit. První polovina filmu byla vážně dobrá – správně špinavá. Zvrácení „rodiče“ a jejich dementní „děti“ – opravdu slušná kombinace a správní parťáci do nepohody. Zvláště pak pro mladou a celkem pohlednou dívku, která si mé sympatie dokázala získat. Olga Fedori si nevedla vůbec špatně, ale hlavní prim tu hráli úchylní dospělí. Já si oblíbil hlavně Mamku a její potřebu neustále něco vyřezávat do lidské kůže. To její brýlatý manžílek u mě bohužel moc nezabodoval. Sice tu měl představovat největšího tvrďáka, který rád píchá kus čerstvě uřezaného masa a nechává si lízat prsty na nohou, ale já mu tu jeho šílenost moc nežral. No a vše samozřejmě pohnojil hnusný závěr, kde se nejvíce projevil amatérismus, mrzký rozpočet a hlavně to přehrávání všech zúčastněných u finálního souboje – humus. Přitom šlo o docela zkušené herce. Mum & Dad tak rozhodně nenaplnili má očekávání, ale průměrnou kvalitu tomu upírat nebudu. Slabší kousky se u tohoto možná budou chvět odporem, ale pro nás ostřílené mazáky je tohle jen taková odreagovačka. Samozřejmě mělo to své světlejší chvilky, ale nenašel jsem tu nic, co by pozvedlo tento film do výšin nadprůměru. Tradičních rodinné hodnoty tu však opravdu dostaly slušně na frak a hlavně si nenechte ujít pasáž s Vánocemi a dekorací těchto pomatenců… ()

rollman1 

všechny recenze uživatele

Hodně silný a zvrácený film. Nečekejte festival gore, ale pořádný psychický a fyzický nátlak od hodně pošahané rodiny. Tak mi u filmu nebylo už dlouho zle, protože to, co se ve filmu děje je něco hrozného. Rodina, která je hodně nemocná unese mladou dívčinu a ta se stává novým mazlíčkem domu. Nechybí fyzické tresty, psychické rány a do toho nějaké to napětí a najde se i menší gorečko. Ten kdo vybral otce by zasloužil cenu za nejlepší vybranou postavu, protože hlava rodiny z nich byla nezvrhlejší a nejodpudivější. Doporučuji. ()

Galerie (11)

Zajímavosti (5)

  • Během závěrečných titulků běží černobílé záběry, které monitorují členy rodiny. Tuto scénu natáčela Ainsley Howard, která ve filmu hraje postavu Birdie. (Matared)
  • Premiéra filmu byla 22. srpna 2008 během London FrightFest Film Festivalu. (Worry77)
  • Ve filmu nezazní skutečná jména mamky (Dido Miles) a taťky (Perry Benson). Ve scénáři jsou proto postavy uvedeny pod velkými písmeny. (ČSFD)

Reklama

Reklama