Poppy Shakespeare (TV film) (festivalový název)
Poppy Shakespeare
Velká Británie, 2008, 89 min
Benjamin RossObsah
„N“ je dlouholetá ambulantní pacientka psychiatrické kliniky v nemocnici v severním Londýně. Žije v institucionalizovaném světě a nechce na tom nic měnit. Zlom v jejím životě způsobí nová pacientka, půvabná temperamentní černoška Poppy Shakespeare, jež o sobě tvrdí, že není blázen. Mezi oběma ženami se zrodí nevšední přátelství... Pozoruhodné drama je adaptací úspěšného románu Clare Allanové, o němž deník The Guardian napsal, že se v něm setkává Hlava XXII s Přeletem nad kukaččím hnízdem. Komický i tragický, lyrický i absurdní příběh nahlíží „zevnitř“ na klaustrofobický, vzhůru nohama přetočený svět, v němž se skutečnost prolíná s představami a zdravý rozum s nepříčetností. Vzhledem k tomu, že autorka knihy strávila v psychiatrické péči téměř třetinu života, v příběhu obou žen (které znamenitě ztvárnily Anna Maxwell Martinová a Naomie Harrisová) zároveň sžíravě odhaluje slabiny britského systému zdravotnictví. [43. MFF KV 2008] (oficiální text distributora)
Renton
43. MFF KV .. Scénář: Clare Allan, Sarah Williams .. Jak krásné musí být se skutečně zbláznit....(8.7.2008)
Kordus
Velice chytry film z blazince, hodne pripominajici Prelet nad kukaccim hnizdem. Nejsou blazni nahodou nejvice normalni lide?(10.7.2008)
bassator
43rd KARLOVY VARY INTERNATIONAL FILM FESTIVAL 2008 - FORUM OF INDEPENDENTS - Fórum Nezávislých - 35%, AUDIENCE AWARD - Divácká cena deníku Právo (Divácká cena: 1234) - 1.4/289(5.1.2009)
phoebus
Poppy Shakespeare je kritikou britského systému ústavů pro mentálně choré, provedenou ovšem v tak poutavé naraci, že si tohoto sociálního podtextu divák ani nemusí všimnout. Za tento úspěch může pak kombinace autentické autobiografické literární předlohy a výkonu hlavních představitelek. Především Anna Maxwell Martin ztvárnila postavu psychiatrické pacientky N s přesvědčivostí, která by donutila Dustina Hoffmana zopakovat si herecké kurzy. Celý příběh pak podkresluje vynikající hudba, která ve spojení s fragmenty života v léčebně z první půle filmu nutí člověka k zamyšlení, na které že straně zdi je lépe žít. Pak se dere na mysl poučka Marka Twaina o tom, že by bylo jednodušší nahnat do blázinců všechny příčetné, protože ti nepříčetní se tam zkrátka nevlezou. – 85 %(4.3.2010)
kchaja
Původně jsem film nechtěl vůbec vidět, ale o to víc jsem se ponořil do děje. Skvěle podané hlavní role dvou hrdinek, které obě stojí na opačné straně barikády. "N", již zaběhlá v chodu psychiatrických léčeben a sympatická Poppy, která se do ústavu dostane nedopatřením. V průběhu celého filmu vidíme jak se pomalu z blázna stává společensky "zdravá" osoba a jak se sympatická černoška vlivem psychiatrické mašinérie pomalu hroutí až do "nejvyššího" patra. Celý děj je protkaný paradoxy, které si nezadají s hlavou 22. Nejprve mi přišlo, že za zhoršující stav Poppy může "N", která z ní jako upír saje životní energii (kontrast scén v Poppiině bytě k začátku a ke konci filmu) ale nakonec nám autoři ukáží hlavního viníka. Jediné co bych mohl filmu vytknout je na mě trochu rozvleklý závěr.(7.7.2008)
Xatrix
Snímek nadřeň kopírující Přelet nad Kukaččím hnízdem, přesto si však svou existenci uhájí. Ať už kvůli scénám ve stylu Hlava 22 či neskutečně chytlavému doprovodu, který vám rozzáří úsměv ve tváři, rozhoupe celé tělo v rytmu hudby a na konci zasekne do sedačky. 8/10(8.7.2008)