Reklama

Reklama

Obsahy(1)

„N“ je dlouholetá ambulantní pacientka psychiatrické kliniky v nemocnici v severním Londýně. Žije v institucionalizovaném světě a nechce na tom nic měnit. Zlom v jejím životě způsobí nová pacientka, půvabná temperamentní černoška Poppy Shakespeare, jež o sobě tvrdí, že není blázen. Mezi oběma ženami se zrodí nevšední přátelství... Pozoruhodné drama je adaptací úspěšného románu Clare Allanové, o němž deník The Guardian napsal, že se v něm setkává Hlava XXII s Přeletem nad kukaččím hnízdem. Komický i tragický, lyrický i absurdní příběh nahlíží „zevnitř“ na klaustrofobický, vzhůru nohama přetočený svět, v němž se skutečnost prolíná s představami a zdravý rozum s nepříčetností. Vzhledem k tomu, že autorka knihy strávila v psychiatrické péči téměř třetinu života, v příběhu obou žen (které znamenitě ztvárnily Anna Maxwell Martinová a Naomie Harrisová) zároveň sžíravě odhaluje slabiny britského systému zdravotnictví. [43. MFF KV 2008] (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (12)

Kordus 

všechny recenze uživatele

Velice chytry film z blazince, hodne pripominajici Prelet nad kukaccim hnizdem. Nejsou blazni nahodou nejvice normalni lide? ()

emma53 

všechny recenze uživatele

Poppy je hlavně herecký koncert obou hlavních představitelek. N mě dostala na celé čáře a jak se ta její postava chameleonsky měnila podle jejích momentálních potřeb, tak jsem vysloveně jásala. Nádherná herecká postavička. Ovšem Naomie Harris v roli Poppy byla taky unikátní, protože její proměna ze vzorné maminy až po..... bylo skvostné dílo. Celé to byla taková emotivní mixáž všeho možného a pár momentů mě docela vyvedlo z rovnováhy, protože přišly ve chvíli, kdy jsem to vůbec nečekala. (např. ve výtahu a nebo když šla N před komisi).Takže drama ano, ale s jistou nadsázkou. A jak jsem z kraje byla na mírných vážkách na co že se to vlastně dívám, tak si mě obě děvčata postupně získaly pro sebe a já s nimi sdílela jejich osud až do ne tak veselého konce a přemýšlela jsem o hranicích normálnosti a naopak v tomhle našem velkém světě různorodých lidiček. A o penězích a byznysu nejen v těchto kruzích ani nemluvě. ()

playboxguest 

všechny recenze uživatele

Poppy Shakespeare, hezká holka s ještě hezčím jménem, kterou zavřou nedopatřením do blázince, ačkoli papíry na hlavu jí nikdo nedá. A ona chce za každou cenu ven. Na druhé straně šiblá N, která se po cvokhausech potuluje celej život a ten, v němž momentálně kejsne, jí tu harmonii narušuje nejmíň. A největší strach má z toho, že by jí mohli jednou propustit. Krásnej kontrast dvojího smýšlení na jednom místě, doplněnej o fakt optimistickej soundtrack, kterej mi hladil uši a sympatické herecké výkony ústředních hereček, kdy na Naomie Harris je navíc radost pohledět, má v sobě ten šik styl Rosario Dawson. K tomu parádní zasazení černého humoru, především prostřednictvím N, na místech, kde by s ním člověk zrovna moc nepočítal. Fakt příjemnej film, kterej i přes depresivní prostředí a situace působí hrozně optimisticky a já si ho v budoucnu určitě hodlám zopakovat. Tenhle film má navíc hned tři naprosto nezapomenutelné, audiovizuálně pochoutkové scény, které mě baví opakovaně, ač jsou takřka beze slov (náběh N na rutinní kontrolu, zrcadlení, ohňostroj za velkým oknem) a za ně tu prostě musí padnout ta pátá hvězda. ()

bassator 

všechny recenze uživatele

43rd KARLOVY VARY INTERNATIONAL FILM FESTIVAL 2008 - FORUM OF INDEPENDENTS - Fórum Nezávislých - 35%, AUDIENCE AWARD - Divácká cena deníku Právo (Divácká cena: 1234) - 1.4/289 ()

Khalesi 

všechny recenze uživatele

Ani tak nejde o to, kto je a nie je blázon, ako skôr o to, že svetu vládnu prachy a človek, ako jedinec, je príliš malá ryba, aby dokázal bojovať a zvíťaziť nad byrokratickou mašinériou. Niekto má žiaľ takú smolu, že je len položka pod čiarou, akceptovateľná strata s ktorou sa počíta. Myslím, že keby záležalo na tom, kto je a nie je normálny, tak je celý svet jedným veľkým blázincom. ()

kchaja 

všechny recenze uživatele

Původně jsem film nechtěl vůbec vidět, ale o to víc jsem se ponořil do děje. Skvěle podané hlavní role dvou hrdinek, které obě stojí na opačné straně barikády. "N", již zaběhlá v chodu psychiatrických léčeben a sympatická Poppy, která se do ústavu dostane nedopatřením. V průběhu celého filmu vidíme jak se pomalu z blázna stává společensky "zdravá" osoba a jak se sympatická černoška vlivem psychiatrické mašinérie pomalu hroutí až do "nejvyššího" patra. Celý děj je protkaný paradoxy, které si nezadají s hlavou 22. Nejprve mi přišlo, že za zhoršující stav Poppy může "N", která z ní jako upír saje životní energii (kontrast scén v Poppiině bytě k začátku a ke konci filmu) ale nakonec nám autoři ukáží hlavního viníka. Jediné co bych mohl filmu vytknout je na mě trochu rozvleklý závěr. ()

Xatrix 

všechny recenze uživatele

Snímek nadřeň kopírující Přelet nad Kukaččím hnízdem, přesto si však svou existenci uhájí. Ať už kvůli scénám ve stylu Hlava 22 či neskutečně chytlavému doprovodu, který vám rozzáří úsměv ve tváři, rozhoupe celé tělo v rytmu hudby a na konci zasekne do sedačky. 8/10 ()

vinducha 

všechny recenze uživatele

Drama z cvokhausu , podle vlastních zážitků autorky scénáře Sarah Williams . Poppy měla fakt velkou smůlu , že se dostala do takového byrokratického soukolí , když si člověk pomyslí , že je to opravdu jen otázka vůle a zvůle jednotlivců a ta moc je opravdu zneužitelná , tak potěš. ()

Konev 

všechny recenze uživatele

Nejprve jsem si myslel, že jde o nějaké sci-fi a po shlédnutí chtěl dát 2*,ale když jsem se ráno probudil a s promítl si v hlavě celý film znovu, tak jsem za ten závěr 1* přidal. ()

Reklama

Reklama