Reklama

Reklama

R(evoluce)

(festivalový název)
  • Indie R(evolution)

Obsahy(1)

Nezávislý indický debut patří mezi filmy, jež skrze zápletku zahrnující smrt blízké osoby vedou postavy cestou uchopení lidské existence a celého kosmu. Soužící se hrdina hledá smysl života v knihách. V jedné, zakoupené v bazaru, najde označenou pasáž, která přesně vystihuje jeho situaci. Uvnitř knihy je napsaná adresa jejího bývalého vlastníka a hrdina se za ním vypraví. Nachází ho coby vyrovnaného majitele restaurace na prosluněné pláži uprostřed podmanivě klidné mořské zátoky. On však pasáž v knize neoznačil. Film sleduje pouť knihy a její roli v životech několika lidí a rozvádí téma propojenosti lidských osudů napříč časem i prostorem. Současně v dialozích, které oplývají zdravým nadhledem a bezprostřední lehkostí, nenásilně agituje za meditativní funkci házení frisbee a předkládá alternativní názory na život, evoluci, náboženství a katastrofu tsunami. [43. MFF KV 2008] (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (5)

molotov 

všechny recenze uživatele

Souhlasím s tím, že Mustafa je nesmírně zajímavý člověk. Bohužel to už se nedá říct o jeho filmu, u kterého jsem byl každou chvíli na hranici výbuchu smíchu. Celý příběh na mě působil neskutečně vykonstruovaně a ty herci, bože, já se musel každou chvíli smát. Navíc nechápu, proč to pan režisér natočil v angličtině, protože tomu dodala jen další vrstvu nechtěné vtipnosti a ještě víc ubrala na uvěřitelnosti. Když jedno děvče v diskuzi řeklo, že se ten film dotkl jejího srdce, tak jsem málem spadl ze židle. I přestože se mi opravdu nelíbil, je mi ten film sympatický. Vznikl za pár dní za pár korun od rodiny a přátel mladého režiséra (který navíc hraje jednu z hlavních rolí) a je nesmírně osobní, jak vyplynulo z následné diskuze, která opravdu byla delší než samotný film. Hlavně díky této diskuzi jsem nelitoval času stráveného s tímto filmem, ale ten film opravdu nedoporučuji. ()

bassator

všechny recenze uživatele

43rd KVIFF 2008 - FORUM OF INDEPENDENTS - Fórum Nezávislých, AUDIENCE AWARD - Divácká cena deníku Právo (Divácká cena: 1234) - 1.6/232 ()

Lyncha 

všechny recenze uživatele

Při sledování filmu jsem měla velmi rozporuplné pocity. Na jednu stranu se mi líbil (i když musím připustit, že herecké výkony byly dost katastrofální a občas působily trapně), názory v něm se hodně blíží těm mým a při jeho sledování jsem se v pár věcech ještě utvrdila. Na druhou stranu mě hrozně iritoval styl, jakým byly myšlenky režiséra/postavy Dominica podávány - dogmaticky, bez jakékoli diskuze s protistranou, bez připuštění jakékoli pochybnosti nebo možnosti, že by věci mohly být třeba jinak. Jakoby jedině tyhle názory a vysvětlení byly jediné správné a všichni ostatní museli být poučeni a přivedeni na správnou cestu. Úplně stejné pocity jsem mívala při čtení Coelhových knih, které jsem nakonec kvůli tomu číst přestala. I když nutno podotknout, že názor režiséra Zaveriho je oproti Coelhovým myšlenkám přesně opačný. Tvrdě prosazuje vědu a racionální myšlení před vírou v boha. Při diskuzi po projekci byl režisér stejně nekompromisní jako ve filmu. Byla jsem dost na rozpacích, jak film hodnotit, nakonec jsem se rozhodla spíš pro ocenění režisérova entusiasmu a odvahy, s jakou se do natáčení vrhnul, a také nápadu s knihou ovlivňující život mnoha lidí (očividně autobiografický prvek filmu). Pokud bych hodnotila herecké výkony a scénář, byla by to stěží jedna hvězdička! ()

exitak 

všechny recenze uživatele

Hodně srdeční záležitost Mustafa Zaveriho ale mě moc zaujala! Krásný film o tom jakou roli hraje v životě náhoda a jaký je smysl života. Diskuze s Mustafem po filmu trvala skoro déle jak film a musela být "násilně" ukončena kvůli další projekci :D Velmi zajímavý člověk. ()

jamalka 

všechny recenze uživatele

Nejlepší film letos ve Varech. Herecké výkony tady nejsou vůbec důležité, z celého filmu na Vás dýcha autorovo nadšení.Film, který může vzniknout jen jako debut- jako symbol čistých ideálů a nadšení ze života, které ještě nejsou ovlivněny naší spotřební společností a touhou zalíbit se masám. R(evolution) působí jako sluníčko, které Vás krásně zahřeje na srdci a nedovolí Vám na to zapomenout. ()

Reklama

Reklama