Reklama

Reklama

R(evoluce)

(festivalový název)
  • Indie R(evolution)

Obsahy(1)

Nezávislý indický debut patří mezi filmy, jež skrze zápletku zahrnující smrt blízké osoby vedou postavy cestou uchopení lidské existence a celého kosmu. Soužící se hrdina hledá smysl života v knihách. V jedné, zakoupené v bazaru, najde označenou pasáž, která přesně vystihuje jeho situaci. Uvnitř knihy je napsaná adresa jejího bývalého vlastníka a hrdina se za ním vypraví. Nachází ho coby vyrovnaného majitele restaurace na prosluněné pláži uprostřed podmanivě klidné mořské zátoky. On však pasáž v knize neoznačil. Film sleduje pouť knihy a její roli v životech několika lidí a rozvádí téma propojenosti lidských osudů napříč časem i prostorem. Současně v dialozích, které oplývají zdravým nadhledem a bezprostřední lehkostí, nenásilně agituje za meditativní funkci házení frisbee a předkládá alternativní názory na život, evoluci, náboženství a katastrofu tsunami. [43. MFF KV 2008] (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (5)

Lyncha 

všechny recenze uživatele

Při sledování filmu jsem měla velmi rozporuplné pocity. Na jednu stranu se mi líbil (i když musím připustit, že herecké výkony byly dost katastrofální a občas působily trapně), názory v něm se hodně blíží těm mým a při jeho sledování jsem se v pár věcech ještě utvrdila. Na druhou stranu mě hrozně iritoval styl, jakým byly myšlenky režiséra/postavy Dominica podávány - dogmaticky, bez jakékoli diskuze s protistranou, bez připuštění jakékoli pochybnosti nebo možnosti, že by věci mohly být třeba jinak. Jakoby jedině tyhle názory a vysvětlení byly jediné správné a všichni ostatní museli být poučeni a přivedeni na správnou cestu. Úplně stejné pocity jsem mívala při čtení Coelhových knih, které jsem nakonec kvůli tomu číst přestala. I když nutno podotknout, že názor režiséra Zaveriho je oproti Coelhovým myšlenkám přesně opačný. Tvrdě prosazuje vědu a racionální myšlení před vírou v boha. Při diskuzi po projekci byl režisér stejně nekompromisní jako ve filmu. Byla jsem dost na rozpacích, jak film hodnotit, nakonec jsem se rozhodla spíš pro ocenění režisérova entusiasmu a odvahy, s jakou se do natáčení vrhnul, a také nápadu s knihou ovlivňující život mnoha lidí (očividně autobiografický prvek filmu). Pokud bych hodnotila herecké výkony a scénář, byla by to stěží jedna hvězdička! ()

molotov 

všechny recenze uživatele

Souhlasím s tím, že Mustafa je nesmírně zajímavý člověk. Bohužel to už se nedá říct o jeho filmu, u kterého jsem byl každou chvíli na hranici výbuchu smíchu. Celý příběh na mě působil neskutečně vykonstruovaně a ty herci, bože, já se musel každou chvíli smát. Navíc nechápu, proč to pan režisér natočil v angličtině, protože tomu dodala jen další vrstvu nechtěné vtipnosti a ještě víc ubrala na uvěřitelnosti. Když jedno děvče v diskuzi řeklo, že se ten film dotkl jejího srdce, tak jsem málem spadl ze židle. I přestože se mi opravdu nelíbil, je mi ten film sympatický. Vznikl za pár dní za pár korun od rodiny a přátel mladého režiséra (který navíc hraje jednu z hlavních rolí) a je nesmírně osobní, jak vyplynulo z následné diskuze, která opravdu byla delší než samotný film. Hlavně díky této diskuzi jsem nelitoval času stráveného s tímto filmem, ale ten film opravdu nedoporučuji. ()

Reklama

bassator

všechny recenze uživatele

43rd KVIFF 2008 - FORUM OF INDEPENDENTS - Fórum Nezávislých, AUDIENCE AWARD - Divácká cena deníku Právo (Divácká cena: 1234) - 1.6/232 ()

jamalka 

všechny recenze uživatele

Nejlepší film letos ve Varech. Herecké výkony tady nejsou vůbec důležité, z celého filmu na Vás dýcha autorovo nadšení.Film, který může vzniknout jen jako debut- jako symbol čistých ideálů a nadšení ze života, které ještě nejsou ovlivněny naší spotřební společností a touhou zalíbit se masám. R(evolution) působí jako sluníčko, které Vás krásně zahřeje na srdci a nedovolí Vám na to zapomenout. ()

exitak 

všechny recenze uživatele

Hodně srdeční záležitost Mustafa Zaveriho ale mě moc zaujala! Krásný film o tom jakou roli hraje v životě náhoda a jaký je smysl života. Diskuze s Mustafem po filmu trvala skoro déle jak film a musela být "násilně" ukončena kvůli další projekci :D Velmi zajímavý člověk. ()

Galerie (6)

Zajímavosti (6)

  • Několik rolí, četně přítelkyně hlavního hrdiny, byly vybrány tak, že Mustafa Zaveri chodil po pláži a ptal se zda by někdo chtěl hrát v jeho novém filmu. (exitak)
  • Knihu Revolution (od Jiddu Krishnamurta) Mustafa zaveri kdysi opravdu koupil v bazaru. (exitak)
  • Aby mohl být film natočen půjčil si Mustafův tatínek peníze od známých a příbuzných. (exitak)

Reklama

Reklama