Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Televizní film Jiřího Krejčíka Osudové peníze volně dle povídky Karla Čapka je setkáním dvou klasiků - klasika české moderní prózy a klasika českého filmu. Příběh ze souboru Trapné povídky o gymnaziálním profesorovi a jeho dvou sestrách rozvinul Jiří Krejčík s akcentem na dramatický životní úsek mladší sestry v atmosféře maloměstské morálky. Dodržením dobové atmosféry prvorepublikového Československa se Jiří Krejčík vrací k žánru dobového obrazu, ve kterém již vícekrát dokázal svoje mistrovství (Nerudovský Týden v tichém domě a zejména film věnovaný pěvkyni E. Destinové Božská Ema). Z Čapkovy předlohy ostatně Jiří Krejčík vyšel už vícekrát, připomeňme film Čintamani a podvodník podle Povídek z druhé kapsy nebo TV film Svatá noc z Apokryfů.
Do hlavní role Růženky obsadil režisér debutující slovenskou herečku Gabrielu Marcinkovou, která studuje v současné době bratislavskou VŠMU v ročníku Martina Huby. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (38)

Fajt 

všechny recenze uživatele

Velice nákladný film, s celkem obyčejným příběhem o naivním děvčeti. Jinak perfektně zobrazenou dobu první republiky, zbytečně kazí úplně amatérské anachronismy, které do té doby nepatří. Korunu všemu, ovšem nasadila Ester Kočičková se svojí ukázkou jak správně držet příbor, věřím, že se Guth-Jarkovský obrátil v hrobě !!! ()

Karlos80 

všechny recenze uživatele

Milé překvapení a to i přes to že literární předlohu jsem nikdy nečetl, překvapila mě mladičká studentka VŠMU Marcinková, docela jsem ji roli věřil. Doba se od tý doby moc nezměnila, peníze dál vládnou světu a existenční problémy, má čím dál tím víc lidí. Na filmu mě štvaly trochu nevěrohodné kulisy ale jinak nemám moc výhrad. Krejčík i v pokročilém věku, předvedl že stále umí. ()

Reklama

Eluin 

všechny recenze uživatele

Možná jsem trochu nadhodnotil, ano, ale zdejší hodnocení mi přišlo velmi nízké. Je to televizní film, neočekával jsem bůhvíjakou kameru, ale líbilo se mi prostředí první republiky (byť exteriérů tam pochopitelně moc nebylo), ale ta atmosféra, kostýmy a čapkovsky morálně komplikovaní lidé, to podle mě Krejčík zvládl převést na obrazovku velmi dobře. ()

triatlet 

všechny recenze uživatele

Jiřímu Krejčíkovi se podařilo obsadit herce, kteří vytvářejí atmosféru povídky. Smekám před Budařovým rozsahem (např. při srovnání také s bratrskou rolí ve Václavovi). Jiří Krejčík také sám volně upravil Čapkovu povídku. Pokud zamýšlel dvoudílný televizní film, možná by ještě lépe vystihl vývoj vztahů mezi postavami. Přesto na televizní film dokonale připravené interiéry, kostýmy, odpovídající hudební doprovod. ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

Byla mladá, byla chudá, takže ji všichni ponižovali, zneužívali a byli na ni hnusní. Měl jsem toho dost po dvaceti minutách. Po třičtvrtěhodině režisér hlavní představitelce dovolil na chvíli vypnout permanentně ztrápený výraz a trochu se usmát, takže jsem zjistil, že je i pěkná. Ale dokoukat to dokonce byla stejně dřina. Při vší úctě k panu Krejčíkovi, tohle bylo jedno velké dlouhé nekonečno o ničem. ()

Galerie (14)

Související novinky

Seminář duchovních filmů

Seminář duchovních filmů

14.03.2014

Od 21. do 23. března 2014 v hodonínském kině Svět proběhne I. ročník Semináře duchovních filmů. Vrcholem programu bude strhující dvouapůlhodinový film Na druhé straně kopců nejznámějšího… (více)

Reklama

Reklama