Reklama

Reklama

Oranžová láska

Trailer

Obsahy(1)

Nabídka umírajícího muže je temná a podivná a devadesát devět procent lidí by o ní odmítlo byť jen uvažovat. Jenže stále je zde ještě to jedno procento nerozvážných. On se uvolí, že poskytne honosný byt, jídlo a vše potřebné k životu, ale pouze páru, který je do sebe natolik zamilován, že vydrží v přítomnosti pouze svého partnera až do majitelovy smrti. Pokud to daná dvojice dokáže, přejde byt automaticky na ni. Ale pokud se jeden z páru rozhodne odejít, celá dohoda padá a už se nikdy nesmějí vrátit zpět. Hnědovláska Kaťa, cellistka, a její nový přítel, fotograf Roman, věří, že právě jejich čerstvý vztah je schopen v této zkoušce obstát. A supermoderní loftový byt je zároveň velké lákadlo. Už brzy jim ale bude dopřáno pochopit, že i láska má svoje hranice. Hranice, za nimiž leží neštěstí. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (23)

Enšpígl odpad!

všechny recenze uživatele

To bylo jako kdyby mně někdo v pokoji vysypal toi toiku. Tam snad nebyl jediný celkový záběr, jediný záběr na tvář herců v dialogový scéně. Pane Badojeve sorry, rozumím tomu že jste chtěl udělat originální film a používal i originální obrazový formy, ale možná by jste měl jít raději dělat loutkový divadlo. V divadle SaH hledají někoho, kdo bude vodit Žeryka, tady bych pro Vás viděl pro drahý Alane uplatnění. ()

Dudek 

všechny recenze uživatele

Nepříliš zdařilá zápletka selhává zejména na trestuhodném nevyužití zajímavých motivů (uzavření partnerů v malém prostoru, podivná hra) a soustředění veškeré energie na naprosto banální zvrat v druhé polovině snímku. Audiovizuální stránka, jakožto i použité exteriéry, je zajímavá, nicméně její pozoruhodnost nevyplívá z kvalit, ale pouze z faktu, že je jistým způsobem unikátní. Spolu s nechronologickým vyprávěním se snaží působit na divákova očekávání a zejména emoce. Jenže vzhledem ke způsobu konstruování celého příběhu a vytváření vztahu k postavám je z diváckého hlediska obtížné dosáhnout jakékoliv empatie. ()

troufalka 

všechny recenze uživatele

Nevzpomínám si, že bych kdy viděla čistě ukrajinský film bez koprodukce. Na tento rozhodně nezapomenu. Alan Badojev zvolil vlastní cestu a rozhodně se to vyplatillo. Osobitá kamera Yarosava Pilunského. Challenge Tour 2015: 30 dní se světovou kinematografií ()

freddy 

všechny recenze uživatele

Upřímně nevím, co si o tomto filmu mám myslet. Je totiž hodně dělaný především na uměleckou a vizuální krásu. Už od začátku na vás režisér pustí spršku scén, které vzhledem k tomu, že neznáte děj, působí značně zmatečně a nelze se v tom i při sebevětší snaze zorientovat (když to vidíte podruhé, tak už to je zajisté snázeji pochopitelné, ale ztráci to své kouzlo). Mladík běží v dešti ulicí, při tom fotografuje, honí tramvaj, do toho dívka hraje někde ve sboru na cello, prostě sprška scén, které mne jako diváka značně zmátly hned na začátku. Pak to tedy pokračuje už se tam i mluví a postupně se seznamujeme s dějem a už to je pak v pohodě, ale když jsem měl pocit, že se dostávám do děje, tak zase přišla mozaika zvláštních scén, u kterých jsem opět nechápal, co mají značit. A takovéhle mozaiky scén se tam pak objevily ještě několikrát. Prostě pan režisér nechtěl asi jen normálně odvyprávět příběh, ale evidentně se pokusil o umělecky a vizuálně provedený film, kde děj je až něco druhořadého. A k mému ohromnému překvapení teď mám pocit, že jsem viděl něco výjimečného, něco tak úžasně a výjimečně zajímavého, že se to dá těžko vyjádřit slovy. Prostě se jedná o velmi zajímavý ukrajinský film, který rozhodně stojí za vidění. Dějově je to velmi perfektně zvládnuté a film plně ukazuje absurditu života a také jak lidské selhání někoho cizího může ovlivnit život dvou zamilovaných lidí. O hereckých výkonech ani nemluvím, ty byly velmi přesvědčivé a rozhodně naprosto bezchybné. Takže ač jsem chtěl film hned na začátu, kdy jsem se ztrácel v oněch obrazových mozaikách, přepnout, nakonec se z toho vyklubal jeden z těch silnějších filmových zážitků. Je to za pět hvězdiček a určitě tento film doporučuji, pokud budete mít možnost ho vidět. ()

MontyBrogan 

všechny recenze uživatele

Zbytočný experiment. Nemyslím ten, ktorý je predmetom filmu, ale samotný film a jeho prevedenie. Spomenul som si kvôli tomu aj na L'Année dernière à Marienbad, ktoré ma tiež zaujalo námetom, ale sklamalo prílišnou artovosťou. Oranžová láska je utopená v nelineárnom rozprávaní, ktoré ma ku koncu už tak miatlo, že mi dalo zabrať aj kým som vôbec pochopil záverečný zvrat. Ten je po triezvejšom uvážení s odstupom nejakej tej hodinky podľa mňa len zbytočnou vykonštruovanosťou. Tak isto, ako mnohé zábery na každý jeden detail prostredia, snažiace sa byť umelecky hlboké, až na ich zmysel do tej artovej priepasti sotva dovidí každý divák. ()

claudel 

všechny recenze uživatele

Filmová výzva 2018 - Ukrajina. Když si člověk vybere 30 filmů s potenciálem kvality, stejně to jednou nebo dvakrát nevyjde. A to u mě nastalo v případě Ukrajiny. Po originálním a znamenitém Kmenu přišlo obrovské zklamání. Nechápu, co se nám pan režisér snažil sdělit, kdyby si ti dva aspoň užívali šedesát minut bezuzdného sexu, dalo by se to vydržet. Bohužel tahle hra na umění se nepovedla. Jedna hvězdička za pár záchvěvů - hezkých záběrů a sexy zrzku. Mám adepta na poslední místo v mé výzvě. ()

kajda.l 

všechny recenze uživatele

Pocitovka s vůní pomerančů. AIDS. Touha po svobodě ve víru Oranžové revoluce. Klíč ke smrti. Výrazný kontrast v povahách obou postav, kterým osudová láska není přána. Mohlo to být zatraceně silné, jen více zakomponovat souvislý děj. Na můj vkus přestylizované a příliš videoklipovité. Ovšem Olga je nádherná. [Challenge Tour 2015: 30 dní se světovou kinematografií] ()

hygienik 

všechny recenze uživatele

Sonda vývoja milostného vzťahu mladého páru ani "oranžová " revolúcia v Kyjeve, ktorá sa nenápadne mihne dejom, nie sú to prečo na tento film nezabudnete. Sú to vizuálne orgie s neuveriteľnou kamerou a častým strihom, ktorý vás donúti skladať si dej len pomaly, po kúskoch ako puzzle. Ona hovorí tvrdou ukrajinčinou. On je Rus a tento mäkký jazyk stojí v krásnom kontraste k ukrajinčine. Zároveň sú si podobné. Ako ja tie dva jazyky obdivujem. Je to skoro to isté ako čeština a slovenčina. Oľga Makajeva je krásna. Dlho som hľadal dokonalý film z bývalého "Sojuzu". Niektoré boli dobré, ale tento je dokonalý. Aspoň pre mňa. ()

zette 

všechny recenze uživatele

Film me prijemne prekvapil. Nadherna mozaika uzasnych zaberu, hudby, strihu, zvuku, ktera je doplnena sice prostym, presto zajimavym dejem. Na jedno podivani asi staci, ale dojem to zanechalo... ()

andrii 

všechny recenze uživatele

Vizuální a emocionální hostina v pulzující melodii šípů Amorových. Zkouška lásky v odvážné i tajemné hře. „Romeo a Julie 21. století“ v antonioniovském kultu citů a pocitů. Rub a líc lásky v rytmu lyrické zasněnosti. Milenecká dvojice Káťa a Roman jako jedno tělo, jedna duše, jeden život. Pocitové křivky v kontrastujícím úderu emocí. Dva bohémští andílci na křídlech zamilovanosti, kteří se stávají „oběťmi“ svých vlastních citů, zbrklých a neuvážených rozhodnutí. Podobenství a síla andělské lásky v ikonických paletách, v paprscích vizuálního obřadu. Kamera dynamicky uhání, útržkovitě bloudí, zpomaluje, vykresluje podmanivou mozaiku poezie barev i závrať emocí. Klipovitá glazura formuje rysy detailnosti poetického fluida i fotografické dekorum podtržené přílivovými tóny hudebními. Opojná, bolestná, čarovně imaginativní souhra vizuálních meditací koresponduje s metaforami narace. Setkání dvou zaláskovaných duší ve zdrcujícím pokušení přitažlivosti i démonickém prokletí času. Vítězství a zmar jedné lásky zakleté v osidlech zlomové diagnózy. ()

hanagi 

všechny recenze uživatele

Vizuálně originální, ale příběh a hlavně jeho pointa byl pro mě trochu zklamáním. Jako kdyby ho režisér použil jen jako chabou kostru právě pro to úchvatné čarování s obrazem. ()

lucascus 

všechny recenze uživatele

Asi ještě nikdy v životě jsem neviděl film, kde by se podařilo perfektně skloubit výbornou kameru, uchu lahodící hudbu, detailní zvuk, přesný a zkratkovitý střih, potlačit děj a odstranit ho až do pozadí. Přesto však film nabídne jednoduchý, zato však uchvacující scénář, který obnaží duši dvou mladých lidí (mimochodem perfektně je ztvárnili Alexej Čadov a Olga Makejeva) až do morku kostí. Každý střih, každý záběr, každá barva a každý zvuk měl ve filmu své patřičné místo a tedy i svou patřičnou hloubku. Ani milimetr filmu nepřišel nazmar. Tvůrcům děkuji za silně poetický až tajemný zážitek, jsem šťastný, že jsem po delší době mohl vidět opravdu skvostný film. Přestože má film určitě své mouchy, já je nenašel. Plná spokojenost. Zajímavostí pak je, že postprodukci na tomto filmu dělali Češi. ()

tempus 

všechny recenze uživatele

Souhlasím s 1. větou freddyho. opravdu nevím, co si o něm myslet. Tento pocit se dostaví po konci, před ním jsem se jen snažil pochopit chronologii střihu a vůbec celkový způsob točení. A popravdě nevím co si o něm mám myslet dosud, 4 měsíce po zhlédnutí. Ze začátku jsem si to proto pokládal za jistou variaci 500 dní se Summer, ale bez počítání dnů od seznámení. Aby se střihem ladila i hudební stránka, tak je vytvářena na rozladěné piano (páru). Jedním z důvodů, proč jsem to chtěl vidět, že jsem chtěl začít s poznáváním ukrajinské povahy a myšlení. Avšak myslím si, že Oranžová láska není typickým ukrajinským dílem. ()

Benedygtus 

všechny recenze uživatele

Predevsim vizualni stranka filmu zaujme a nepusti, pribeh pak letmo pripomnel Romea a Julii, ikdyz priciny/okolnosti jsou uplne jine. Pro me to byl velmi prijemny film mozna i proto, ze jsem trochu snilek a verim, ze se to skutecne mohlo odehrat az na nejake detaily... Mozna taky proto, ze Oľga Makajeva je velmi pohledna. ()

sona123 

všechny recenze uživatele

Rozhodně zajímavý film s nápadem, který mne okamžikě chytl. Jak jde o kulišárny, to je moje. Že to nebude jen tak je jisté docela brzy...i pointa není překvapivá. Ale to vše vem čert - to zpracování je netradiční. Možná jsem ani nikdy ukrajinský film neviděla, ale má-li jejich kinematografie vypadat takhle, sem s ní. Ale je z ní citit evropský duch...hlavní hrdinové jsou víc než sympatičtí. Celé je to hodně vizuální, pocitové a přenecháno divákovi, nikdo nás nevodí za ručičku, a to se mi líbilo asi ze všeho nejvíc. Nezapomenutelné. Jedinečné. ()

mira007 

všechny recenze uživatele

Vizuálně rádobyumělecký film o dvou hezkých milencích .... tak za to dvě hvězdy, jinak tenhle film je nějak moc komplikovanej na mne.... ()

markotter 

všechny recenze uživatele

Zpočátku jsem se nedokázal dostat do děje, díky zmateným flashbackům z více minulostí, ale postupem času se mi to začínalo líbit čím dál víc. A když se mi to líbilo už hodně, tak to skončilo...Silný téma velmi zajímavě a netradičně zpracovaný. Vyplatí se občas kouknout na nějakou tu malou kinematografii. ()

Jack333 

všechny recenze uživatele

Skvělá vizuální stránka a práce s kamerou. Vše doplňuje příjemně laděná hudba v pozadí. Ač ne příliš využit příběh dvou mladých lidí a podivného nájemce. Ale i přesto zajímavé dílo! ()

k.rakonos 

všechny recenze uživatele

Velice zvláštní, vizuálně - umělecký film. Skvostná kamera snímající plno detailů, lehce temné, dekadentní téma s neamerickým závěrem - asi první zkušenost s ukrajinskou filmovou tvrorbou. I se dvěma, samozřejmě sympatickými herci, lze natočit zajímavý film. Trochou zvláštností je, že se do kina dostal 6 let od natočení a bratři Slováci jej uvidí až na podzim. ()

Reklama

Reklama