Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Thriller The Ghost Writer z pera mistra historických románů Roberta Harrise přináší napínavý příběh spisovatele, který je najat na sepsání pamětí bývalého britského premiéra. Děj začíná nabírat nebezpečné obrátky krátce poté, co na opuštěnou zimní pláž známého amerického letoviska vyplaví moře mrtvolu jeho předchůdce na tomto literárním projektu. Netrvá dlouho a "duch" si uvědomí, že přijetím atraktivní práce učinil strašlivou chybu: ukazuje se, že expremiér je muž, v jehož minulosti se skrývají tajemství, která mají sílu zabíjet. (oficiální text distributora)

(více)

Zajímavosti (59)

  • Film získal Evropskou filmovou cenu pro nejlepší film 2010. (jirkah23)
  • Muž ve stínu je natočen na motivy knihy "The Ghost" od nejlépe prodávaného britského autora Roberta Harrise. Kniha vyhrála hlavní mezinárodní cenu za Nejlepší thriller roku 2008. Autor Harris se podílel i na její adaptaci na filmové plátno. (Taninaca)
  • Americká ministryně zahraničí na fotce (hraje ji Mo Asumang) záměrně připomíná Condoleezzu Riceovou. (gjjm)
  • O filmu Harris řekl: "Chci, aby se to promítalo ještě před vydáním Blairových vlastních pamětí." (gjjm)
  • Autor předlohy Robert Harris připouští, že při tvorbě postavy Adama Langa se víc než výrazně inspiroval Tonym Blairem a jeho okruhem proamerických politiků. Film tyto narážky ještě zdůraznil vzhledovou podobností herců (zvlášť v případě Rycarta, který jakoby z oka vypadl svému vzoru Robinu Cookovi). (gjjm)
  • Scény z Cape Codu se točily na ostrově Sylt. (gjjm)
  • Postava Ewana McGregora nebyla ve scénáři pojmenována, v závěrečných titulcích se objevuje pouze jako "Duch". Ewan McGregor si svou postavu pro sebe pojmenoval Gordon McFarquor. (StarsFan)
  • Ačkoliv studio upozornilo všechny hvězdy filmu, aby se vyhnuly komentování případu Romana Polanskeho, Pierce Brosnan si během rozhovoru neodpustil poznámku: "Je to smutné pro všechny zainteresované, ale také to zvyšuje kvalitu filmu. Film je v plechovce, on je v plechovce." (slovní hříčka v angličtině) (StarsFan)
  • Langův pobřežní dům byl celý natočen ve studiu. Pohled na Cape Cod z okna byl dotvořen počítačově. (StarsFan)
  • Při tvoření titulků se zapomněla použít interpunkce, takže se všichni asistenci v závěrečných titulcích objevují jako "ass designer" či "ass painter". (StarsFan)
  • Jelikož nemohl režisér Polanski vstoupit na území Spojených států, za stát Massachusetts se ve filmu vydává Německo, ve kterém natáčení 3 měsíce probíhalo. Aby záběry vypadaly důvěryhodně, použila se řada detailů, například americká auta, značení, dřevěné domy či komparz pocházející z USA. (StarsFan)
  • Ačkoliv byl Roman Polanski během post-produkce filmu zatčen, tvorba nadále pokračovala. Pokyny vydával přímo ze švýcarského vězení a v něm dokončil i závěrečný sestřih. V době, kdy si film odbyl svou premiéru, pobýval režisér Polanski v domácím vězení. (StarsFan)
  • Vo Veľkej Británii sa film vždy označoval ako "The Ghost," čo je názov knihy od Roberta Harrisa. Britská reklama vždy používala tento názov; v britskej televízii sa vždy uvádzal pod týmto názvom; britskí kritici a iní ľudia ho vždy volali týmto názvom tiež. Avšak keď sa v konečných titulkoch samotného filmu objaví názov filmu, keď je premietaný vo Veľkej Británii, je jasne označený ako "The Ghost Writer," čo je názov filmu v USA a iných územiach. (Pat.Ko)
  • Pôvodne bol film nakrútený a hodnotený ako thriller s hodnotením R (pre dospelých), ale keď bol zakúpený pre distribúciu v Spojených štátoch, musel byť upravený na hodnotenie PG-13, aby sa zabezpečilo širšie divácke publikum. Toto bolo dosiahnuté vystrihnutím osemnástich "f" slov, troch "c" slov a niektorých graficky explikovaných sexuálnych dialógov, ako aj znížením počtu krvavých efektov v digitálnych úpravách v scénach smrti. (Pat.Ko)
  • Na začiatku filmu Duch (Ewan McGregor) prechádza bezpečnostnou kontrolou a vtipne sa pýta, či si myslia, že ich Random House bombarduje. Random House bol vydavateľským domom autora Roberta Harrisa, keď písal pôvodný román. (Pat.Ko)
  • Duch (Ewan McGregor) dostane od právnika Langa (Pierce Brosnan) rukopis, ktorý si v taxi skontroluje na počet stránok: 624. Memoáre Tonyho Blaira s názvom "A Journey", vydané v septembri 2010, tiež obsahujú 624 stránok. (Pat.Ko)
  • Uvažovalo sa o tom, že by Ewan McGregor mohol nahradiť Piercea Brosnana v úlohe Jamesa Bonda, ale odmietol to kvôli obavám z budúceho stereotypu a typizácie. (Pat.Ko)
  • Lietadlo Virgin Airways, ktoré odváža Ducha (Ewan McGregor) do USA, je modelom Boeingu 787 vytvoreným pomocou počítačovej grafiky, ktorý v čase nakrúcania ešte nebol v službe. Interiér lietadla zobrazený vo filme je tiež iluzórnou replikou. (Pat.Ko)
  • Hlavná postava - Duch (Ewan McGregor) ide do kúpeľne a rozpráva sa so svojím odrazom v zrkadle a potom ho údajne zvedie manželka svojho zamestnávateľa. Zrkadlový záber Ewana McGregora je takmer identický so záberom Johna Travoltu vo filme Pulp Fiction (1994). (Pat.Ko)

Související novinky

Zemřel herec Tom Wilkinson

Zemřel herec Tom Wilkinson

30.12.2023

V posledních hodinách roku 2023 bohužel přichází smutné zprávy z Velké Británie. V sobotu 30. prosince totiž filmový svět ve věku pětasedmdesáti let náhle opustil anglický herec nominovaný na dvě… (více)

Polanski loví hvězdy

Polanski loví hvězdy

27.09.2010

Je zase na svobodě a chystá nový film. Proč ne? Muž ve stínu je pro mnohé jedním z filmů roku a důkazem, že Roman Polanski je pořád prvotřídní režisér. Drama God Of Carnage je adaptací divadelní hry,… (více)

Do vězení, z vězení

Do vězení, z vězení

01.10.2009

Tento týden se roztrhl pytel se zprávami kolem vězení a vězňů – těch filmových i těch skutečných. Jak už určitě víte, ve Švýcarsku byl za své 30 let staré hříchy zatčen Roman Polanski a bude to mít… (více)

Nicolas Cage a mor

Nicolas Cage a mor

23.09.2008

Všimněte si, prosím, že jsme se zachovali taktně a nenapsali jsme „Nicolas Cage JE mor“. A že bychom si to vzhledem k jeho momentální aktivitě a celkové kvalitě jeho filmů z poslední doby mohli… (více)

Reklama

Reklama