Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Černošský seržant Roger Murtaugh (Danny Glover), který má pár týdnů do důchodu, dostane za parťáka bílého seržanta Martina Rigse (Mel Gibson), jenž chtěl po smrti manželky spáchat sebevraždu. Z počátku si nepadnou do oka, společně však budou muset vyřešit případ nebezpečného gangu pašeráků drog. Úspěch filmu zaručil další tři pokračování. (Magic Box)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (798)

sochoking 

všechny recenze uživatele

Stará oldschool " kovbojka " . Sentiment ma po rokoch zasiahol do srdca, mocno ukolísaný plazivými tonmi saxofonu, ktoré sa objavili v snád každom filme tamojšej doby. Vždy si ma podmanili ' parťácke- buddy- filmy, kde jeden bol ten " polite " a druhý outsider, okorenené cinickým humorom: " No, já jsem tak slabej. " " Aby ne, když Ti vaří tvoje žena. " a na koniec správna bitka so správnymi kecami, ako to bolo v 80- ich rokoch zvykom, film pekne natiahnuť. A nedajbože, aby divák opustil sedadlo kina, čo i len na minútu sa ísť vyšťať, a tak oželel svojich 12 Kčs :) P. S. A Gary Busey hrá tích grázlov snád doteraz.... ()

sheen 

všechny recenze uživatele

Donner vytvořil nejlepší duo policistů, které se ukázalo na velkém filmovém plátně. Gibson (pro mě jeho životní role), hrající si na totální psycho je opravdu vynikající a Danny jak je z něho uplně v prdeli, to je mocné, tento díl mě vždy sestřelí do kolen. Výborný mix akce a humoru, okořeněné ještě prvky krimi. Brilantní počin. Od úvodního strhujícího pádu, přes tunu chytlavých,vtipných a chytrých dialogů až po zběsilou akci a parádní výslech. Geniální blues hudba dotváří tento výtvor k totální dokonalosti. "Im Too Old For This Shit" ()

Reklama

salahadin 

všechny recenze uživatele

Kultovní? Kulový! Zábavné? Otravné! Na tyhle taškařice jsem už starej. Myslel jsem, že jen Chuck Norris dokáže dvěma střelami vystřílet smajlíka. Chápu, že Rusáci měli při Napoleonově invazi vážný důvod nabořit si vlastní domy, ale Murtaugh? A taky jsem si myslel, že už hloupější antihrdiny od dob Seagalovek neuvidím. Omyl. Gary Buseyho baví nechat se debilně masakrovat snad v každé roli, kterou hrál. Já vím, že emeričtí hoši jsou z ocele a nic je nezraní, ale už mě nebetyčně štvou scény, v nichž hrdina prolítne skleněnou tabulí, otřepe se a řekne: "Vole, sem měl namále co?" Já vím, že každej pořádnej chlap si prožene palicí olovnici po smrti svý ženy, to je přece úplně normální, ale není lepší to za každou cenu do filmu necpat? Stokrát viděné stává se po pěti opakováních klišém. Já vím, že už Petr Bezruč používal nadsázku a že horník v šachtě nežil sto roků, ale já už vůči tak hloupé nadsázce tolerantní nebudu. Soráč, Amíci. Ještěže Donner takhle nepodělal Jestřábí ženu. ()

berg.12 

všechny recenze uživatele

Tenhle film, potažmo celá série, má klukovská léta nějak minuly a když jsem si je konečně půjčil, zjistil jsem, že jsou to přesně ty filmy, ze kterých si pamatuju nedokoukané a ospalé střípky předchozích televizních projekcí. Jedno se ovšem prvnímu dílu upřít nedá. Ta typologie postav, prostředí, replik, ten saxík... 80's jak vyšitá! Celkem osobní hodnocení. ()

tron 

všechny recenze uživatele

Spolu so 48 hodinami osemdesiatková buddy klasika. Snímke, hoci sa nikdy nejednalo o moju srdcovku (zo "Smrtonosných" mám radšej predsa len pascu s Willisom) nemožno uprieť kvality. Ostatne, stoja za ňou Richard Donner, Joel Silver a Shane Black, v takej kombinácii to „asi“ akčné béčko byť nemohlo. Naprieč svižnou snímkou sa nesie silná atmosféra dusnej, letnej, džezovej noci. K tomu silní protivníci (Gary Busey a zapaľovač), nečakane fungujúca kombinácia humoru (dobrácky, rodinne založený starnúci policajt vs. mladý, samovražedný magor) s ako soľ v rane ostrými scénami, kde doslova strieka krv (šialená bitka na trávniku). Výborné dialógy, nestarnúca akcia, perfektné hlášky a napínavý scenár. Dvojka je možno ešte lepšia. Potom už to so sériou šlo dole vodou. Pri skromnom 15-miliónovom rozpočte skvelá celosvetová tržba 120 miliónov, takže dvojka prišla do dvoch rokov. ()

Galerie (61)

Zajímavosti (74)

  • Když jsou Murtaugh (Danny Glover) a Riggs (Mel Gibson) na policejní střelnici a Riggs střílí do terče, padne pět ran. Když následně přijede terč, kam Riggs vystřílel do obrysu hlavy „smajlíka“, je v něm osm děr. (TomKey)
  • Scenárista Shane Black uvedl, že chtěl, aby roli Martina Riggse (Mel Gibson) hrál William Hurt, s čímž vedení studia nesouhlasilo, jelikož byl podle nich pro tuto roli příliš obskurní. (ČSFD)
  • Když se chce Murtaugh (Danny Glover) na střelnici předvést Martinovi (Mel Gibson), tak vystřelí na terč, který je trochu nakřivo. V dalším záběru ale terč visí rovně. (Duoscop)

Související novinky

Pátou Smrtonosnou zbraň natočí Mel Gibson

Pátou Smrtonosnou zbraň natočí Mel Gibson

16.11.2021

Těsně před tím, než nás nadobro opustil legendární režisér Richard Donner (Superman, Maverick), chystal on, jeho žena producentka Lauren Shuler Donner a scenárista Richard Wenk (16 bloků, The… (více)

Bautista s Momou v akční komedii

Bautista s Momou v akční komedii

13.11.2021

Vzniklo to původně jako vtip, jenže pak se hercům Daveovi Bautistovi a Jasonu Momoovi nápad zahrát si společně v akční policajtské komedii ve stylu Smrtonosná zbraň zalíbil natolik, že ukecali… (více)

Zemřel Richard Donner

Zemřel Richard Donner

05.07.2021

Legendární režisér Supermana, Smrtonosné zbraně nebo Spiknutí Richard Donner zemřel ve věku 91 let. Smutnou zprávu přinesla jeho manželka, producentka Lauren Shuler Donner. Slavný tvůrce pocházel z… (více)

Reklama

Reklama