Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Černošský seržant Roger Murtaugh (Danny Glover), který má pár týdnů do důchodu, dostane za parťáka bílého seržanta Martina Rigse (Mel Gibson), jenž chtěl po smrti manželky spáchat sebevraždu. Z počátku si nepadnou do oka, společně však budou muset vyřešit případ nebezpečného gangu pašeráků drog. Úspěch filmu zaručil další tři pokračování. (Magic Box)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (797)

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Potkal jsi někdy někoho, koho jsi nezabil?" Kdybych si měl za parťáka vybrat mezi bílým sebevražedným psychopatem a černým tatíkem číhajícím v závětří na důchod, tak by to bylo nelehké rozhodování. Asi by to vyhrál psychopat Riggs, protože je s ním větší sranda a lépe střílí, ale ani poněkud upjatý Murtaugh by nebyl k zahození. Jejich první případ byl pro mne skvělým spojením detektivky a zábavy, což je kombinace, pro kterou mám vrozenou slabost a jejíž výskyt je na můj vkus na filmovém plátně spíše sporadický. ()

Wacoslav1 

všechny recenze uživatele

Urcite kvalitni start do kvalitni serie asi nejdrsnejsi a nejmin komedialni ze vsech dilu ovsem ze skvelou souhrou dua Gibson Glover Gary Busey jako zaporak urcite taky skvela volba musim rict ze dvojku mam radsi tady preci jenom misty tempo trochu drhlo a hlasky nebyly tak kruty ale i presto spokojenost pribeh jednoduchej ale naprosto funkcni ze dvou frajeru co se moc nemusej se postupne stanou nejznamnejsi policejni partaci vsech dob ()

Reklama

Hal_Moore 

všechny recenze uživatele

Tak tohle je klasika. Mel Gibson ve své nejkultovnější roli válí a hláškuje o sto šest. Richard Donner nám připravil vskutku vydatnou a dokonale okořeněnou specialitku, které nechybí ty nejdůležitější ingredience (spousta kvalitní akce, nadprůměrné herecké výkony, příběh postrádající větší klišé a v neposlední řadě legendární hlášky). Čeští labužníci si navíc mohou vychutnat i bezchybný dabing, který této specialitě závidí všelijaké nové objevy kuchyně zvané film. Jako přílohu doporučuji do ruky pivo, na stůl brambůrky či jiné laskominy, zvuk na maximum a jen vyčkat, až se chuť sama rozplyne na jazyku. Na tenhle mls totiž jen tak nezapomenete. ()

sniper18 

všechny recenze uživatele

Smrtonosná zbraň sa pre mňa nikdy nestala takou žánrovou klasikou, ako pre väčšinu akčných fanúšikov, či už tento pôvodný diel alebo celá séria, ale predsa len hlavne po rokoch musím uznať, že má niečo do seba. Ale aj keď sa séria preslávila svojou kombináciou humoru a akcie, tohto prvého dielu sa to zase tak moc netýka, skôr je to taká serióznejšia akčná kriminálka, ktorá možno pôsobí aj trochu uveriteľnejšie a nie je až tak postavená na náhodách, ako nasledujúce diely, čo mi dosť vyhovuje. Zápletka pôsobí skôr len štandardným dojmom a ani dej nie je až tak dynamický, ale aj tak ma to celkom bavilo, vyšetrovanie vraždy, za ktorou je ale omnoho viac, ako to spočiatku vyzerá je dostatočne zaujímavé a celé to na pomery série pôsobí trochu drsne a temne a to sa mi páčilo. A navyše aj úroveň filmu ide vlastne neustále len hore, obzvlášť posledná tretina slušne vygraduje a to mi v tomto žánri nadmieru vyhovuje. A teraz už k samotným postavám, ktoré túto sériu vlastne preslávili. Chémia medzi ústrednou dvojicou ešte nie je až tak silná, ale Mel Gibson aj Danny Glover tu predstavujú aj sami o sebe dostatočne zaujímavé a rozmanité postavy, takže na to ich vzájomné fungovanie sa veľmi dobre pozerá, nechýba ani dostatok sympatických vedľajších postáv, či už členovia polície alebo Gloverova rodina a sadlo mi aj zloženie záporákov, ako Gary Busey, Mitchell Ryan a ďalšie známe tváre z množstva iných akčných filmov Al Leong a Sven-Ole Thorsen. Akcia je až prekvapivo komorná, v tomto diely sa dosť držali na uzde, aby to bola ešte tá serióznejšia kriminálka a tak väčšinu filmu tvorí len pár kratších, ale zase efektných sekvencií, ako nejaká tá menšia prestrelka, explózia alebo kaskadérsky kúsok, pričom na všetko sa dobre pozerá. A posledná tretina už viac prejde do akčného žánru a tak už je to veľkolepejšie a drsnejšie a to Gibsonove nemilosrdné zabíjanie protivníkov je radosť pozerať. A síce humoru tu nie je zase tak moc, ako v ostatných dieloch, predsa len sa tu nájde pár dobrých hlášok a vtipných scén. Režijne sa tu nedá absolútne nič vytknúť, Richard Donner zvláda žáner na jednotku. Takže mám množstvo podstatne obľúbenejších akčných filmov, ale ani Smrtonosná zbraň nie je zlá, bavím sa pri nej a raz za pár rokov sa k nej rád vraciam. 74% ()

3DD!3 

všechny recenze uživatele

Skvělý první díl geniální série. Chytrý scénář a Donnerova parádní režie doplněná skvělými herci. Mel Gibson je jako Martin Riggs nepřekonatelný. Jeho kreace totálního magora a zároveň zuboženého policajta je bezchybná a v Riggsových citových záchvatech je vidět ona příslovečná jiskra šílenství. Navíc spousta nezapomenutelných hlášek a gagů, které mě rozesmějí klidně i po dvacáté. Klasika. ()

Galerie (61)

Zajímavosti (72)

  • Pro co nejvyšší autenticitu byli k natáčení povoláni techničtí poradci a členové oddělení šerifa losangeleské policie, kteří úzce spolupracovali s režisérem i herci. (ČSFD)
  • Když Alfréd (Donald Gooden) popisuje podezřelého, tak se mu mění poloha papírových brýlích na hlavě. (Duoscop)

Související novinky

Pátou Smrtonosnou zbraň natočí Mel Gibson

Pátou Smrtonosnou zbraň natočí Mel Gibson

16.11.2021

Těsně před tím, než nás nadobro opustil legendární režisér Richard Donner (Superman, Maverick), chystal on, jeho žena producentka Lauren Shuler Donner a scenárista Richard Wenk (16 bloků, The… (více)

Bautista s Momou v akční komedii

Bautista s Momou v akční komedii

13.11.2021

Vzniklo to původně jako vtip, jenže pak se hercům Daveovi Bautistovi a Jasonu Momoovi nápad zahrát si společně v akční policajtské komedii ve stylu Smrtonosná zbraň zalíbil natolik, že ukecali… (více)

Zemřel Richard Donner

Zemřel Richard Donner

05.07.2021

Legendární režisér Supermana, Smrtonosné zbraně nebo Spiknutí Richard Donner zemřel ve věku 91 let. Smutnou zprávu přinesla jeho manželka, producentka Lauren Shuler Donner. Slavný tvůrce pocházel z… (více)

Reklama

Reklama