Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Černošský seržant Roger Murtaugh (Danny Glover), který má pár týdnů do důchodu, dostane za parťáka bílého seržanta Martina Rigse (Mel Gibson), jenž chtěl po smrti manželky spáchat sebevraždu. Z počátku si nepadnou do oka, společně však budou muset vyřešit případ nebezpečného gangu pašeráků drog. Úspěch filmu zaručil další tři pokračování. (Magic Box)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (798)

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Díky tomuto filmu vznikla asi nejlepší nejzábavnější a nejnapínavější akční série, kterou jsem si už odmala zamiloval. Dvojka se k sobě totiž prakticky vůbec nehodí. Černošský taťka Roger Murtaugh, který ani z přestřelek nenabyl o pár jizev navíc a psychopat Martin Rigs, jemuž zemře manželka a on myslí na jedno...na sebevraždu. Podstatný je, že ho z toho Roger dostane a tak se z nich v tu ránu stává jedna z nejlepších a nejprostorovějších dvojek, které se na plátně kdy objevila. A právě díky tomu je tak zábavná a dodává příběhu a prakticky celé sérii patřičný punc kvality, který se překvapivě táhne až do čtvrtého dílu. První díl je počátek přátelství a výborného zadostiučinění mezi bandity, jenž je navždy budou po tom, co zde udělali respektovat a plné parádních akčních scén a zábavných vtípků, které se nikdy nezapomenou. To se takticky táhne až do čtyřky, ale stejnak první díl inovuje akční styl a dodává mu překvapivý svižný zápřah. --- Když to neposerem, budem hvězdy a budem dělat reklamy na holící krémy. - Při naší smůle tak akorát na náhrobky. ()

Lateef 

všechny recenze uživatele

To takhle jednou na jednu misku vah usedl dosluhující policista Murtaugh, bezkonfliktní, bez škrábanců či jizev a s velkou rodinou, domem a lodí na triku. Na druhou misku se s lahví tvrdýho a nábojem s dutou špičkou dokodrcal ostrostřelec Riggs, týpek, který nemá co ztratit, nepřátele mydlí svojí os frontalis a z psychologického hlediska je definován: se sebevražednými sklony. První kliďas a milující otec, druhý výbušný exot, jenž bojuje s krutým osudem. A misky vah jsou vyrovnané. Role obou charakterem rozdílných strážců zákona se skvěle doplňují a jejich představitelé vytvořili jednu z nejkomplexnějších filmových dvojic. Dále budu už jenom přičítat: skvělé hlášky (50, 60, 90, 93, 94, drž hubu, pleteš mě... řídil jsem ten seskok... načež vona řekne do prdele), dynamický děj, slovní přestřelky, vtipné i napínavé akční scény, dobrý záporá(ci/k), atmosféra, prostředí, hudba... zkrátka všechno sedí na výbornou a z mé strany tak maximální spokojenost. 30 miliónů dolarů(rozpočet)/120 miliónů dolarů(výdělek celosvětově)/30 miliónů dolarů(čistý zisk z kinoprojekcí) ()

Reklama

3DD!3 

všechny recenze uživatele

Skvělý první díl geniální série. Chytrý scénář a Donnerova parádní režie doplněná skvělými herci. Mel Gibson je jako Martin Riggs nepřekonatelný. Jeho kreace totálního magora a zároveň zuboženého policajta je bezchybná a v Riggsových citových záchvatech je vidět ona příslovečná jiskra šílenství. Navíc spousta nezapomenutelných hlášek a gagů, které mě rozesmějí klidně i po dvacáté. Klasika. ()

Real Tom Hardy 

všechny recenze uživatele

"ANYBODY WHO DRIVES IN THIS TOWN IS SUICIDAL." --------- Tradičný akčňák z konca 80. rokov, so všetkým čo k tomu patrí, vylepšený o výnimočné duo, dobrý scenár, vydarenú réžiu a správnu akciu. Navyše už nesie aj svoj určitý status. Filmu snáď nie je ani čo vytknúť, až na drobnosti. Nepáčila sa mi niekedy nevhodná hudba pre danú situáciu, alebo náhla transformácia z vtipnej jazdy na tú surovo akčnejšiu a záporáci mohli byť tiež o čosi drsnejší. Nič sa však nemení na tom, že Smrtonosná Zbraň sa zrejme stala nestarnúcou klasikou, na ktorú sa ani po rokoch nezabúda. ()

Dever 

všechny recenze uživatele

Soundtrack Michael Kamen: 1. Meet Martin Riggs" ,2. Amanda" ,3. Suicide Attempt" ,4. The Jumper/Rog & Riggs Confrontation" ,5. Roger" ,6. Coke Deal" ,7. Mr. Joshua" ,8. They Got My Daughter" ,9. The Desert" ,10. We're Getting Too Old For This" ,11. Hollywood Blvd Chase" ,12. The General's Car" ,13. SOB Knows Where I Live" (Orchestral Version) ,14. Yard Fight/Graveside" ,15. The Weapon" ,16. Nightclub" ,17. Lethal Weapon" - by Honeymoon Suite ()

Galerie (61)

Zajímavosti (74)

  • Prvý veľký hollywoodský film, v ktorom sa premiérovo objavuje moderný mobilný telefón. Ide o Portable Radio Shack Model 17-1003. (Raccoon.city)
  • Na začátku leží Riggs (Mel Gibson) v posteli s téměř dokouřenou cigaretou, v dalším záběru však kouří cigaretu podstatně delší. (CrownThomas)
  • Legendární kaskadér Dar Robinson byl zabit při nehodě na motocyklu během natáčení filmu. Režisér Richard Donner film věnoval právě jemu. (Kulmon)

Související novinky

Pátou Smrtonosnou zbraň natočí Mel Gibson

Pátou Smrtonosnou zbraň natočí Mel Gibson

16.11.2021

Těsně před tím, než nás nadobro opustil legendární režisér Richard Donner (Superman, Maverick), chystal on, jeho žena producentka Lauren Shuler Donner a scenárista Richard Wenk (16 bloků, The… (více)

Bautista s Momou v akční komedii

Bautista s Momou v akční komedii

13.11.2021

Vzniklo to původně jako vtip, jenže pak se hercům Daveovi Bautistovi a Jasonu Momoovi nápad zahrát si společně v akční policajtské komedii ve stylu Smrtonosná zbraň zalíbil natolik, že ukecali… (více)

Zemřel Richard Donner

Zemřel Richard Donner

05.07.2021

Legendární režisér Supermana, Smrtonosné zbraně nebo Spiknutí Richard Donner zemřel ve věku 91 let. Smutnou zprávu přinesla jeho manželka, producentka Lauren Shuler Donner. Slavný tvůrce pocházel z… (více)

Reklama

Reklama