Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Příběh se točí okolo biskupa Henryho Broughama (David Niven) a jeho čím dál zoufalejších snah získat peníze od bohatých farníků na stavbu nové katedrály, přičemž biskup ignoruje všechno a všechny kolem, včetně Julie (Loretta Young), své krásné manželky. Jeho modlitby jsou vyslyšeny opravdu doslova, když se objeví Dudley (Cary Grant), anděl z nebes, který jemu i všem okolo jednoznačně srovná životní priority tím, že začne se zanedbávanou Julií flirtovat. (Pavlínka9)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (36)

Martin741 

všechny recenze uživatele

Slaboduchy a hodne priemerny klon Kaprovho filmu Zivot je Krasny 1946. Karyho Grenta nemam rad, akurat Loretta Mlada /Farmarova Dcera, Wellesov Cizinec 1946/ bola vyborna a dost sa cudujem Davidovi Nyvenovi /Cesta kolem sveta za 80 dni, Dela z Navaronne/ ze sa nechal na takyto slaboduchy priemer ukecat : 50 % ()

Pierre 

všechny recenze uživatele

Vánoční filmy, které jsem letos nově ohodnotil zrovna moc smířlivé nebyly. Ale k k Vánocům konečně kromě jiného přece má patřit hlavně láska, rodina, sentiment, andělé a Santa Claus, takže jsem  vybral pro rychlo komentář na    Štědrý dění moudře Biskupovu ženu, která tohle všechno obsahuje  a k tomu nabídne přesně tu zdravou americkou smířlivou starosvětskou atmosféru.   Tak kdy budou další lekce bruslení? A...krásný Štědrý den a bohatého Ježíška.   Vy a ta mladá žena jste oživili  mou víru v lidskou přirozenost  ()

Reklama

zette 

všechny recenze uživatele

Dalsi kvalitni vanocni film z americke produkce 40.-tych let. Nechapu, proc nase TV stanice maji o Vanocich jiz radu let stejny program a treba tento film snad nikdy neuvedly... I pres namet Biskupova manzelka neni kycovity film a ma dobry scenar s lehkym humorem. Cary Grant opet vyborny, presto role andela mu snad uplne neslusela a jeho az moc dobracke chovani me misty iritovalo... ()

Oskar 

všechny recenze uživatele

Úzkoprsý a bojácný biskup David Niven chce postavit katedrálu a překážkou jsou mu požadavky investorky paní Hamiltonové, která by ji ráda pojala jako pomník svého zesnulého manžela. Biskup se proto modlí za pomoc a protože jsou Vánoce, Bůh si řekne, "sakra, proč ne" a sešle anděla Caryho Granta, aby byl pokoj. Využití nadpozemské aury Caryho Granta v roli anděla, to byl vynikající nápad! Bohužel představuje to jediné, co je ve filmu od začátku do konce konzistentní. Scénář prošel mnoha přepisy (autorem jedné z verzí byl i Billy Wilder) a na výsledku je to znát. Biskupova žena má scény naplněné dialogy, jiskřivými jako když praští mráz (třeba tu, kde se jde David Niven omlouvat paní Hamiltonové a přilepí se k židli), pohádkově-lyrické scény, lehké a nadýchané jako sněhové vločky (bruslení), ale také blátivě těžkopádné scény plné prázdného tlachání, které řeší manželskou krizi ústředního páru. Potíž je, že když si oblíbíte jednu z těchto tří linií, můžete se nudit u jiných, jako se to stalo mně. Filmu zkrátka zbytečně škodí snaha mít v něm vše, co se v jiných osvědčilo. Vidím za tím zejména inspiraci filmy Farář u svatého Dominika, Zvony od svaté Marie a Život je krásný, které pěkně rok za rokem postavily základy specifického hollywoodského žánru, který existuje dodnes. Biskupova žena si přála být dalším článkem řetězu, ale "vánočním filmem roku 1947" se stal spíš Zázrak v New Yorku. 60% ()

IQ Tiqe 

všechny recenze uživatele

Překvapilo mě, že anděla hrál Cary Grant, myslel jsem, že on bude manžel. Film má ke komedii daleko, je o nepřímém přesvědčování biskupa, aby pozměnil svůj žebříček hodnot. Všichni kolem jsou tak milí, spokojení, vlastně kromě jednoho ponaučení celým nic nepřináší. # [viděno: monitor, 2.0->5.1] # příběh 6 | hudba 7 | humor 1 | akce 0 | napětí 0 | pustil bych si znovu 4 ()

Galerie (13)

Zajímavosti (4)

  • Cary Grant a Loretta Young se při natáčení milostné scény pohádali. Youngová odmítala být snímána zleva a Grant také. Režisér Koster musel celou scénu nakonec natočit u okna, ze kterého se oba protagonisté dívají. (Pavlínka9)
  • Cary Grant si během filmování stěžoval na svou roli Dudleyho, stejně jako na režiséra Kostera. S tím se později začal denně hádat a byl nespokojen se vším, pro co se rozhodl. (Pavlínka9)
  • David Niven byl kvůli obsazení osloven jako první. Čekal ale, že bude hrát anděla Dudleyho. Když však zjistil, že s ním počítají do role Henryho, postěžoval si vedení, načež mu producent pohrozil, že by se ve filmu nemusel také objevit vůbec. (Pavlínka9)

Reklama

Reklama