Reklama

Reklama

Štíty království českého

(seriál)

Epizody(10)

Obsahy(1)

Jak žili naši předkové ve středověkých městech a jak vznikaly hrady a opevnění…. Dokumentární seriál nás zábavnou formou provede nejzajímavějšími a nejkrásnějšími místy Čecha a Moravy. Průvodci se na deset dílů stali historik Tomáš Durdík, český kastelolog a archeolog, a herec Jaroslav Plesl jako moderátor a zvídavý laik. (Bohemia MP)

(více)

Recenze (57)

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Ze začátku jsem měl pocit, že tento dokument nemá úplně koncept. Přeskakoval z jednoho hradu na druhý a většinu situoval do prostředí Čech. Jak kdyby Morava a Slezsko vůbec neexistovaly. Později jsem si ale na vyprávění zvykl, protože ústřední dvojka – laik Jarda Plesl a profesionální archeolog Tomáš Durdík – se perfektně doplňovali. Velice mile mě překvapil hlavně Jarda Plesl, protože jeho nadšení pro hrady mi dělala vysloveně radost. Super herec a ještě má stejný zájem, jako já…hned to na mě působí pro koncept samotného dokumentu o stupeň lépe. Navíc, i když jsem nepochopil situování jen pro Česko, jsem byl rád, že mluví o hradech, které osobně dobře znám. Dozvěděl jsem se plno zajímavých věcí a nejvíce se mi líbily momenty, kde kamera zaměřila své oko na současný stav hradu nebo zříceniny a následně do něj vkreslila hezkou kresbou jak původně hrad vypadal. Člověk tomu prostě nedokáže uvěřit. Nejvíc u hradu Veliš. Další krásný seriál z pera České televize o středověké historie naší země. ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Velmi příjemný dokument, který prozrazuje nejen v celku známé historické okolnosti, ale také mnoho zajímavostí ze středověkého života. Hromada zajímavých vyprávění a i občasný bystrý dotaz "pomocného průvodce" potěší i historicky méně zdatné diváky. ()

Karlos80 

všechny recenze uživatele

Doteď jsem měl před svýma očima jeden velký temný štít z našich českých dějin (zejména pak tedy z hradů, zámků, zřícenin, jejich tajemných zákoutí, legend ap.), ale tento kvalitně zpracovaný dokument se mi ty moje nedostatky v pošramocené paměti bude snažit postupně trochu poodkrýt-). Pravdou je, že by si tento dokument rovněž zasloužil přinejmenším 50 minutek v hl. vysílacím čase jako třeba Habsburkové na ČT2 a bylo by to o něčem jiném. ()

Dragoni 

všechny recenze uživatele

Naprosto perfektní dokumentární seriál o středověkých hradech českých luhů a hájů. Seriál pojednává v 10 kapitolách o českých hradech a životě na nich jakožto o symbolu moci, postavení, ale i jako o domovu a bezpečném útočišti v době nepokojů. ()

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Kvalitní a příjemný dokument, který si rád zopakuji i vícekrát. Ale stejně. Víme toho dost, přesto si vždy říkám, jaké by to doopravdy bylo procházet se po nádvořích a komnatách v době slávy hradu a potkávat lidi, kteří tenkrát opravdu žili? Vždycky při návštěvě takového místa musím přemýšlet, jaké by to bylo mít podobný prostředek jako v knize Dům na pobřeží. Komu při sledování podobného dokumentu nezačne pracovat fantazie? ()

Dudek 

všechny recenze uživatele

Pro mě, jakožto historického negramota, jsou Štíty království českého jakousi školou hrou. 25minutové lehce stravitelné bonbónky s radostí mlsám, kdykoli je zahlédnu v televizním programu. Oni na to šli páni dokumentaristé velice dobře. Nesnaží se dalekosáhle pojmout jedno historické období a násilně nás s ním seznámit, ale postupně poodkrývají jednotlivé vrstvy. V každém jednotlivém díle máme možnost proputovat několik rozmanitých míst, na nichž jsou jednotlivá témata blíže rozpracována. A právě kvůli tomuto přístupu jsem hned zpočátku komentáře použil ono známe spojení slov škola hrou. Ono to tak totiž v důsledku opravdu funguje. Zatímco se Jaroslav Plesl chytře ptá a snaží se vložit do věcí svůj vlastní pohled a pan Durdík odpovídá, přičemž nezapomíná občas přihodit nějakou tu pěknou historickou historku, je divák jakoby mimochodem seznamován s jednotlivými hrady a zámky, které v té naší malé republice máme. Na konci tak odchází divák poučený nejen o jedné etapě života našich předků, ale zároveň má k dobru několik veselých povídaček, pozná další české hrady a zámky, přičemž se mu daří lépe chápat jejich fungování apod. ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Tak u tohohle seriálu jsem si rozpomenul na svá archeologická léta v devadesátých letech. Dělali jsme nějaký výzkum na hradě na Vimperku a protože jsme našli nějakou do té doby pod sutí ukrytou zeď, přijel se na nás podívat pro mne neznámý chlapík a pár dní s námi v montérkách strávil na hradě. Postavy hřmotné, brýlatý, fousatý, vlasatý... Zvláštní typ hned od pohledu, ale jakoby k hradu patřil. Na jednom z dřívějších výzkumů jedné zříceniny v lesích jak jsem se dozvěděl dostal od jednoho brigádníka ze Slovenska dokonce přezdívku obor (obr). Jeho parta totiž nepochopila který výkop mají zaházet a zaházela ten připravený k dokumentaci... Durdík se prý tehdy rozzuřil a řítil se na ně řvouc ,,Vy idioti'' !!! Partička se rozprchla po lese a opravdu vyděšený Slovák prý řval v úprku ..obor! obor !!! :-))) Tehdy jsem nevěděl s jakou kapacitou nejen v rámci české ale dokonce evropské kasteologie kempuji v dosti partyzánských podmínkách na vybydleném hradě... Ucpal se nám tam jediný záchod a tak jsme jej opravovali. Nešlo nám to a tak Tomáš přikleknul a jal se na kolenou demontovat lecčíms ucpané trubky... Tykal si s námi a byl neskutečně fajn a skvěle vyprávěl neuvěřitelné příhody jak z dávných časů tak z dřívějších již proběhlých výzkumů. Uvádím to zde pro jeho památku protože navzdory tomu jaká to byla neskutečná palice na opevnění, tvrze, hrady a historii vůbec - to byl super chlapík, který neměl potřebu chovat se jakkoliv povýšeně. Proto mi tenhle dokument moc sednul. Rád jsem si jej připomenul. Sednul - tedy až na Plesla. Toho mám rád, ale jako sekundant Durdíkovi mi ani jako zástupce laické strany moc nesedl. Škoda, že Tomáš už není a že takovéhle dokumenty nemohou vznikat. I za těch deset dílů jsem ale nesmírně rád. Dávám za 4 obytné věže. * * * * ()

salahadin 

všechny recenze uživatele

Už jen za to, že jsem se mohl 10krát vypravit na hrad s Tomášem Durdíkem! Ten uměl číst v hradech jako v knize. Velmi příjemný dokumentární seriál, který musí potěšit jak historické analfabety, tak kastellologické profíky. A když nic jiného, alespoň člověk získá mnoho tipů na výlet. A pokud sledujete dokumenty s hradní tematikou, asi uznáte, že zatím nikde se neobjevila sympatičtější průvodcovská dvojka, než tady. "To není dolík... to je ... pivovar..." Můj nejoblíbenější dokument, byť Tomáš Durdík opakuje své názory i přes dosti přesvědčivé výtky ostatních badatelů (např. příslušnost Týřova k francouzským kastelům je silně zpochybněna). ()

Mariin 

všechny recenze uživatele

Výborné, pro mládež i dospělé. Zatím jsem viděl jen první část a ta se mi líbila. Pravda, bylo to jen z Čech, chyběla mi tam Morava... ()

Šandík 

všechny recenze uživatele

Muselo být úžasné navštěvovat s Tomášem Durdíkem všechny ty hrady při natáčení tohoto seriálu, protože Durdík rozumí našim hradům jako prakticky nikdo jiný. Bohužel je někdy znát, že se točilo trochu narychlo, neboť tvůrce tlačil čas. To je rozhodně škoda, protože mnohokrát se vyskytující noční záběry o hradu samém mnoho nepoví. Navíc, když se točí v zimě bez sněhu a s hustými šedými mraky po celé obloze, tak z toho zkrátka slušná kamera nebude ani kdyby se kameraman na hlavu stavěl. Přes toto omezení je nutné uznat, že je kamera velmi slušná, nebojí se netradičních pohledů a má-li možnost, citlivě si hraje se světlem a atmosférou. Také hudební podkresy jsou velmi citlivě voleny. Bohužel se zdá, že je na bohatou a složitou historii českých hradů poměrně málo času. Nedokážu posoudit jak seriál působí na nepoučeného laika, ale zdá se mi, že se mu bude nějaký celistvý obraz skládat poměrně obtížně. Například nacpat královské hrady Karla a Václava IV. do jedné půlhodiny je docela zvěrstvo. Navíc takřka bez jediné zmínky o významných šlechtických hradech té doby. Naopak ocenit je nutné, že nejde o školometský výklad, nýbrž o mnohavrstevnatou podívanou, kterou koření Durdíkův příslovečný smysl pro humor a jeho schopnost vysvětlovat i složité věci jednoduše a srozumitelně. Ocenit je třeba rovněž to, že seriál není pouhým chronologickým přehledem vývoje českých hradů, ale "hradní" problematika je pojata z mnoha stran a úhlů. Popravdě řečeno by mě zajímalo, jak probíhala režie tohoto dílka, neboť působí dojmem, že jej režíroval spíše sám Durdík, který je rozhodně nejen autorem celého průvodního slova, ale velmi pravděpodobně i valné většiny Pleslových otázek a asi i scénáře. Ať to ovšem bylo jakkoli, je třeba ocenit, že se režisér tohoto výrazného "angažmá" nebál, ale vytěžil z něj možné maximum. Rozhodně se jedná o nejkvalitnější televizní počin, který kdy v českých zemích na dané téma vznikl. Kdyby to někdy vyšlo na DVD, rozhodně bych neváhal s jeho zakoupením. ()

Jinny 

všechny recenze uživatele

Štíty království českého jsou na ČT nezvykle pokrokový dokument, který sleduje moderní trend historiografie - "malé dějiny" (protože ty "velké" jsou už dostatečně prozkoumány) a historii všedního dne. Durdík jako sympacký pan profesor mluví srozumitelně a jeho mladý společník neruší. Jednou z mála vad tohoto počinu je, že bychom potřebovali trochu víc podpořit představivost. I přes občasné grafické dokreslování toho, jak památky kdysi vypadaly, totiž jaksi chybí lidský rozměr. Nemám na mysli hrané scénky, ale suchá ilustrace hradu přece jen působí trochu mrtvě. Co bychom ovšem mohli chtít za rozpočet, kvůli kterému se muselo natáčet pod zataženou oblohou nebo dokonce v noci... Přesto ČT uctivě děkuji za tuhle přívětivou lekci z dějepisu. ()

honajz

všechny recenze uživatele

Zatím jsem viděl jen první díl, tak nehodnotím, ale zaujal mne velmi. Jak se mi pan Plesl jako herec moc nelíbí, tady je docela vtipný a dovedně nahrává panu historikovi, takže z toho vznikají skutečně zajímavé a užitečné postřehy a informace. plus k tomu ty dokreslující animace a kresby, skutečně nabité podrobnostmi. ()

Sifaka 

všechny recenze uživatele

Opravdu vydařený dokumentární seriál, plno zajímavostí, vysvětlení historie, ukázky hradů a pamětihodností v grafické podobě, fakt hodně povedené a poučné! ()

corona 

všechny recenze uživatele

Jedna z najlepších dokumentárnych historických sérií, aké som doteraz videla. Teší ma, že tvorcovia sa vyhli zbytočným hraným sekvenciám a oceňujem aj výborného sprievodcu, p. Durdíka (škoda, že seriál skončil desiatou časťou). Vhodné pre hradológov, amatérov, nadšencov, pre každého, kto navštevuje hrady s otvorenými očami. ()

rakovnik 

všechny recenze uživatele

Vynikající dokument o našich hradech a životě na nich, doprovázený skvělým a poutavým komentářem našeho předního kastelologa, dr. Tomáše Durdíka. ()

Cheeter 

všechny recenze uživatele

Skvěle provedený dokument. Líbila se mi průvodcovská dvojce postavena na kontrastu chytrý-hloupý. Co musím vyzdvihnout je prof. Durdík, kterého mám moc rád a jehož znalosti jsou prostě mimořádné. Více takovýchto snímků! ()

blitzer 

všechny recenze uživatele

Vynikající seriál o středověkých hradech a tehdejším životě. Líbilo se mi, jak byl seriál netradičně koncipován. Nebyla to totiž souvislá prohlídka jednoho hradu po druhém, ale vždy bylo poodkryto pouze něco, co zapadalo zrovna do tématu daného dílu. Hodně efektní (a dle mého soudu i efektivní, neboť jinak bych si to těžko představil) bylo grafické vyobrazení hradů přímo na místě, kde dnes můžeme najít pouze ruiny. Co se týče dvojice průvodců, tak Jarda Plesl je sympaťák a Tomáše Durdíka podezřívám, že je návštěvníkem. Ten člověk ví o středověku a o hradech snad všechno a navíc to umí skvěle předat. Nejvíc se mi líbil asi díl sedmý o středověkém hodování a dalších kratochvílích tehdejší doby a potom díl pátý, ve kterém ústřední dvojice střílela z praku stokilový kámen letící rychlostí přes 100 km/h. ()

dr.fish 

všechny recenze uživatele

Přivítal bych na tohle téma i rozsáhlejší cyklus, ale i takhle to stojí za to. Nejlepší dokument o středověku jaký jsem zatím viděl v naší produkci. 100% ()

Reklama

Reklama