Reklama

Reklama

Štíty království českého

(seriál)

Epizody(10)

Obsahy(1)

Jak žili naši předkové ve středověkých městech a jak vznikaly hrady a opevnění…. Dokumentární seriál nás zábavnou formou provede nejzajímavějšími a nejkrásnějšími místy Čecha a Moravy. Průvodci se na deset dílů stali historik Tomáš Durdík, český kastelolog a archeolog, a herec Jaroslav Plesl jako moderátor a zvídavý laik. (Bohemia MP)

(více)

Recenze (57)

corona 

všechny recenze uživatele

Jedna z najlepších dokumentárnych historických sérií, aké som doteraz videla. Teší ma, že tvorcovia sa vyhli zbytočným hraným sekvenciám a oceňujem aj výborného sprievodcu, p. Durdíka (škoda, že seriál skončil desiatou časťou). Vhodné pre hradológov, amatérov, nadšencov, pre každého, kto navštevuje hrady s otvorenými očami. ()

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Kvalitní a příjemný dokument, který si rád zopakuji i vícekrát. Ale stejně. Víme toho dost, přesto si vždy říkám, jaké by to doopravdy bylo procházet se po nádvořích a komnatách v době slávy hradu a potkávat lidi, kteří tenkrát opravdu žili? Vždycky při návštěvě takového místa musím přemýšlet, jaké by to bylo mít podobný prostředek jako v knize Dům na pobřeží. Komu při sledování podobného dokumentu nezačne pracovat fantazie? ()

Reklama

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Ze začátku jsem měl pocit, že tento dokument nemá úplně koncept. Přeskakoval z jednoho hradu na druhý a většinu situoval do prostředí Čech. Jak kdyby Morava a Slezsko vůbec neexistovaly. Později jsem si ale na vyprávění zvykl, protože ústřední dvojka – laik Jarda Plesl a profesionální archeolog Tomáš Durdík – se perfektně doplňovali. Velice mile mě překvapil hlavně Jarda Plesl, protože jeho nadšení pro hrady mi dělala vysloveně radost. Super herec a ještě má stejný zájem, jako já…hned to na mě působí pro koncept samotného dokumentu o stupeň lépe. Navíc, i když jsem nepochopil situování jen pro Česko, jsem byl rád, že mluví o hradech, které osobně dobře znám. Dozvěděl jsem se plno zajímavých věcí a nejvíce se mi líbily momenty, kde kamera zaměřila své oko na současný stav hradu nebo zříceniny a následně do něj vkreslila hezkou kresbou jak původně hrad vypadal. Člověk tomu prostě nedokáže uvěřit. Nejvíc u hradu Veliš. Další krásný seriál z pera České televize o středověké historie naší země. ()

CSSML 

všechny recenze uživatele

Škoda, že tam nebyl prof. Durdík sám, byl by to kvalitní objektivní dokument. Pleslovy komentáře o temně temném a barbarském středověku byly vyloženě debilní. Mám rád, když o humanitě žvaní představitel pohanské společnosti, v níž matky jen v ČR nechají každý rok zavraždit více než 22 000 vlastních dětí. Tento počet je několikrát větší než počet heretiků odsouzený k smrti katolickou Inkvizicí v celé Evropě během 500 let jejího trvání! Pohani nemají žádné právo brát si Inkvizici do huby. ()

Akana 

všechny recenze uživatele

Marně na tomhle cyklu hledám vady. Pro mě jako milovníka hradů a jejich zřícenin je to série luxusních názorných přednášek v terénu, Tomáš Durdík je pak zárukou věrohodnosti. Tvůrcům se především podařilo vyvážit pořad tak, aby nebyl jen suchým přeříkáváním faktů, ale ani křečovitě humornou snůškou "zajímavostí" (viz duo Bartoška-Donutil v cyklu Na cestě po...). Dvojice průvodců se skvěle doplňuje, doba, o níž je řeč, dostává díky nim plastičtější podobu, sem tam dojde i na ozvláštnění nějakou tou rekonstrukcí, všechno v nenásilném, populárním a přece poučném duchu. Výborné. ()

Galerie (4)

Reklama

Reklama