Reklama

Reklama

VOD (1)

V osmdesátých letech minulého století se Irsko zmítalo pod tíhou občanských nepokojů. Tehdy byl 22-ti letý Martin McGartland (Jim Sturgess) za výtržnosti v ulicích Belfastu zajat britskou policií. Od agenta britských tajných služeb (Ben Kingsley) dostal nabídku, aby tajně pronikl do militantní organizace IRA (Irská republikánská armáda). Jeho postoj k IRA byl veskrze negativní, proto na nabídku kývl a postupně se dostal až do samého nitra organizace. Bral život jako hru, jenže hrát si s radikálními Iry se nevyplácí... Poznal drsné, brutální a nelidské praktiky teroristů, kteří neznají slitování. Strach z prozrazení byl tak velký, že nikomu ze svého okolí nesměl říct sebemenší informaci o svém úkolu. Žil dvojí život. Příběh se odehrává v letech 1987 – 1991, kdy Martin McGartland působil tajně v IRA. V roce 1991 IRA odhalila jeho totožnost a unesla ho. Martinovi se podařilo ze zajetí uprchnout, od té doby je stále na útěku. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (209)

viperblade 

všechny recenze uživatele

Film se rozběhne tak rychle, že by i Usain Bolt mohl závidět. A možná v tomhle je jeho největší potíž. Teda, nevím jak vám, ale právě ze začátku jsem měl lehký problém se zorientovat v ději, tedy spíše, kdo je kdo, pro koho pracuje ten a ten… Jak film plynul, tak jsem si zvykl a už mi to ani nepřišlo. A musím říct, že Štvanec IRA je další z filmů, které, čím jsou delší, tím jsou lepší. První hodinu jsem měl chuť to vypnout, jak mě to místy nudilo, naštěstí jsem to neudělal. A dostalo se mi odměny v podobě druhé, nabušenější a pro mě i zajímavější poloviny. Hlavně posledních 20 minut fakt stojí za to. Důvod, proč nedám plný počet je kvůli té první nudnější hodině. Nicméně pokud toho víte o IŘE více, než já (znám pár základních faktů) tak si tento snímek užijete pravděpodobně více a nebude vám dělat problém přihodit i tu pátou *. Já zůstávám na svých čtyřech. P. S. Nevím, jestli to bylo únavou, ale Rose McGowan jsem absolutně nepoznal. Říkal jsem si co to sakra je za kočku a ona to je Rose… ()

Sheldra 

všechny recenze uživatele

Nejenom že je to zajímavý a drsný, ale dokonce je to i chytrý. Skogland se nespokojil s přestělkama a boxováním "zrádců", ale zavedl nás i do zákulisí organizace a vysvětlil, jak v tom chodit. Skvělej Sturgess (co máš, Malarkey?), skvělej Kingsley, skvělej film. Z toho, co mě teď napadá, je lepší už akorát Hra na pláč a Ve jménu otce. ()

Reklama

salalala 

všechny recenze uživatele

S čím kdo zachází, s tím taky schází. Tak to prostě je, což potvrzuje i příběh Martina McGartlanda. Ten si ze začátku myslel, že to bude legrace stát na obou stranách, jenže potom se stalo něco, s čím nepočítal - založil rodinu a najednou nešlo jen o něj. Po velmi chaotickém a nepřehledném začátku se film rozjede a my sledujeme, že dějiny Severního Irska jsou opravdu velmi násilné. Výborně nasnímáno, syrově natočeno a celé to působí velmi realisticky. Výborná kamera se nevyhýbá žádným scénám a ukazuje praktiky IRA v celé své brutalitě. Do toho tady jsou dva jedinečné výkony - mladého Sturgesse, který se role zhostil báječně a uvěřitelně a o generaci staršího Kingsleyho s nastřelenými vlasy, kterého jsem viděl po dlouhé době v dobrém filmu výborně zahrát. Rozhodně to není film, na který bych koukal každý den, ale za opakované vidění stojí. Navíc je tu úžasně zachyceno špinavé a drsné prostředí nebezpečných ulic v Belfastu, kde není bezpečno. Kolem a kolem, nebýt pomalého a zmateného začátku a být to tak o dvacet minut kratší, je to za pět, takhle dávám čtyři a slušných 75%. ()

predators 

všechny recenze uživatele

IRA mě moc nenadchla. Ba naopak, místy to byla docela nuda. Příběh se navíc nezmohl na nic jiného, než na to jak okecat přípravy atentátů a jejich sabotáže. Na pořádnou akci se tu nedostalo a zdálo se mi všechno nějak moc jednoduché, bez zásadního momentu, zvratu nebo nepředvídatelné situace. Pro mě slabota... 40% ()

Fr 

všechny recenze uživatele

Ďábel může dělat svoji práci jedině když zaslepí obyčejný lidi…. MARTINE McGARTLANDE, NYNÍ JSTE PLNOHODNOTNÝ DOBROVOLNÍK IRA. Martin je týpek, který udělal na IRA dojem. A chtěl být součástí něčeho většího, než je jeho prdel. Vlastně prdel kohokoli. Syrová kamera a příběh reálně popisují pouliční nepokoje, trochu zabíjení a umírání v průběhu revoluce. Občas rocková muzika, ale hlavně super J.Sturgess. Akce není moc, spíš takové pozadí toho co se dělo, praktiky ,,všech“ stran, mučení špehů. Přítomnost britských vojáků působí na obyvatele stejně jako přítomnost těch ruských u nás. (Jen u nás nevznikla žádná organizace. Výhoda socialismu :-) ) TÁHNI DO PÍČI Z MOJÍ ZEMĚ!! Film se motá kolem politických sraček a následcích rozhodnutí být hrdinou. Iluze o světě spravedlnosti či demokracie si nedělejme. Všude je to velkej shit! Není to o očekávání atentátů, spíš toho, kdy to ,,praskne“ a závěrečných 20 minut je dobrým thrillerem, kde dostane více prostoru i vlasatý B.Kingsley. PŘÍBĚH **** HUMOR ne AKCE ** NAPĚTÍ *** ()

Galerie (29)

Zajímavosti (3)

  • Pracovným označením snímky bol názov Man on the Run. (MikaelSVK)
  • Scenar k filmu vzniknul jako volna adaptace autobiograficke knihy "Fifty Dead Men Walking", kterou napsal novinar a spisovatel Nicholas Davies spolecne s Martinem McGartlandem. (POMO)
  • Rovnako ako dej filmu, tak aj jeho natáčanie prebiehalo v Severnom Írsku, predovšetkým v metropole Belfast. (MikaelSVK)

Související novinky

Kleopatra mění režisérku

Kleopatra mění režisérku

07.12.2021

Režisérka Patty Jenkins (Wonder Woman, Zrůda) v krátkém časovém horizontu opouští již druhý velký projekt. Po zprávě, že se filmařka vzdala svého Star Wars projektu Rogue Squadron tak přichází… (více)

Reklama

Reklama