Reklama

Reklama

VOD (1)

V osmdesátých letech minulého století se Irsko zmítalo pod tíhou občanských nepokojů. Tehdy byl 22-ti letý Martin McGartland (Jim Sturgess) za výtržnosti v ulicích Belfastu zajat britskou policií. Od agenta britských tajných služeb (Ben Kingsley) dostal nabídku, aby tajně pronikl do militantní organizace IRA (Irská republikánská armáda). Jeho postoj k IRA byl veskrze negativní, proto na nabídku kývl a postupně se dostal až do samého nitra organizace. Bral život jako hru, jenže hrát si s radikálními Iry se nevyplácí... Poznal drsné, brutální a nelidské praktiky teroristů, kteří neznají slitování. Strach z prozrazení byl tak velký, že nikomu ze svého okolí nesměl říct sebemenší informaci o svém úkolu. Žil dvojí život. Příběh se odehrává v letech 1987 – 1991, kdy Martin McGartland působil tajně v IRA. V roce 1991 IRA odhalila jeho totožnost a unesla ho. Martinovi se podařilo ze zajetí uprchnout, od té doby je stále na útěku. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (209)

danliofer 

všechny recenze uživatele

Film, který si na nic nehraje a jen zprostředkovává zcela uvěřitelným způsobem osud jednoho člověka, jenž se narodil v nesprávné době na nesprávném místě. Jak přežít v zemi, kde jste sice členem komunity, vnitřně však nesdílíte její hodnoty. To z jednoho udělá životního psance. V případě tohoto příběhu přímo štvance... ()

bartias 

všechny recenze uživatele

Drama o zlodějíčkovi, který se zaplete do tahanic mezi britskou RCU a rozbouřenou IRA zaujme hlavně svou syrovostí. Má skoro vše, co by správnému historicko-politickému thrilleru nemělo chybět: autenticitu, neutralitu a nepříliš okoukané ale vynikající herce – tady hlavně Bena Kingsleyho. Občasná zmatenost mu naštěstí na napětí nic neubere. ()

Reklama

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Mám jedinou výtku. Tvůrci občas trochu moc spoléhají na rozklepanou zrnitou kameru, která jakoby za ně měla odvést všechnu práci při vytváření pocitu reálna. Místy jsem tak měl pocit, že vyprávění je poněkud odbyté, třeba narekrutování McGartlanda policií nebo jeho cesta v hierarchii IRA mi přišly moc jednoduché. Samozřejmě je to podle skutečnosti, ale jde tam určitě i o nemalou autorskou licenci. Jinak samozřejmě film je velmi působivý, neučesaný a brutální, ovšem tím přirozeným způsobem, nikoli jako vyžívání se v násilí. Je to opravdu dost sugestivní a Ben Kingsley tu má snad nejsympatičtější roli své kariéry. Též pěkná padnoucí hudba. K lidem jako McGarland můžu mít jen obdiv, protože platit po zbytek života takovou cenu bych asi nedokázal. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Ben Kingsley by ušel, ten ujde vždycky. Má totiž v sobě něco, čeho si člověk na první pohled všimne. A ta holá hlava to není, i když to na první pohled vypadá. Každopádně co on má, to samý Štvanec IRA postrádá. Právě proto samotný film hodnotím tak, jak hodnotím. Nápad dobrý, zpracování obrovská nuda. ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

Povedené životopisné drama o britském informátorovi v řadách IRA. Jim Sturgess podává výborný herecký výkon, režie a kamera působí velmi civilně a realisticky, což se kupodivu netluče ani s akčními scénami. Rozhodně jeden z těch lepších zářezů v silně nevyrovnané filmografii kanadské režisérky (70%). ()

Galerie (29)

Zajímavosti (3)

  • Scenar k filmu vzniknul jako volna adaptace autobiograficke knihy "Fifty Dead Men Walking", kterou napsal novinar a spisovatel Nicholas Davies spolecne s Martinem McGartlandem. (POMO)
  • Rovnako ako dej filmu, tak aj jeho natáčanie prebiehalo v Severnom Írsku, predovšetkým v metropole Belfast. (MikaelSVK)
  • Pracovným označením snímky bol názov Man on the Run. (MikaelSVK)

Související novinky

Kleopatra mění režisérku

Kleopatra mění režisérku

07.12.2021

Režisérka Patty Jenkins (Wonder Woman, Zrůda) v krátkém časovém horizontu opouští již druhý velký projekt. Po zprávě, že se filmařka vzdala svého Star Wars projektu Rogue Squadron tak přichází… (více)

Reklama

Reklama