Reklama

Reklama

VOD (1)

V osmdesátých letech minulého století se Irsko zmítalo pod tíhou občanských nepokojů. Tehdy byl 22-ti letý Martin McGartland (Jim Sturgess) za výtržnosti v ulicích Belfastu zajat britskou policií. Od agenta britských tajných služeb (Ben Kingsley) dostal nabídku, aby tajně pronikl do militantní organizace IRA (Irská republikánská armáda). Jeho postoj k IRA byl veskrze negativní, proto na nabídku kývl a postupně se dostal až do samého nitra organizace. Bral život jako hru, jenže hrát si s radikálními Iry se nevyplácí... Poznal drsné, brutální a nelidské praktiky teroristů, kteří neznají slitování. Strach z prozrazení byl tak velký, že nikomu ze svého okolí nesměl říct sebemenší informaci o svém úkolu. Žil dvojí život. Příběh se odehrává v letech 1987 – 1991, kdy Martin McGartland působil tajně v IRA. V roce 1991 IRA odhalila jeho totožnost a unesla ho. Martinovi se podařilo ze zajetí uprchnout, od té doby je stále na útěku. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (209)

POMO 

všechny recenze uživatele

Film príliš nevybočuje z rady IRA drám, ale je ich slušným zástupcom. Predovšetkým vďaka Sturgesovi a Kingsleymu a ich skvelo napísaným postavám. V poslednej tretine trochu prestrihať, zrýchliť vpád do finálneho zdramatizovania, a mohlo to byť na silnejšie štyry hviezdy. Ona je celkovo film rozprávaný s menšou dravosťou, než mohol byť. I tak ale podmanivá a silná dráma. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Ben Kingsley by ušel, ten ujde vždycky. Má totiž v sobě něco, čeho si člověk na první pohled všimne. A ta holá hlava to není, i když to na první pohled vypadá. Každopádně co on má, to samý Štvanec IRA postrádá. Právě proto samotný film hodnotím tak, jak hodnotím. Nápad dobrý, zpracování obrovská nuda. ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Působivý historický exkurz do složité a nepřehledné problematiky politicky i nábožensky rozděleného Irska. Začarovaný kruh, v němž pojmy jako pravda a zákon pozbývají smyslu... Subjektivně jsem byl trochu zklamán jen z toho, že tvůrci použili rámcovou kompozici, čímž vyzradili konec hned na počátku, v lineárně vyprávěném ději bych patrně kvitoval onen ,,překvapivý" závěr... ,,IRA je tady, aby jim ukázala, že ždibec odporu je hodnotnější než hromada hlasů. -Víš, kdo to řekl? -Ne. -Bobby Sands. Citoval Vladimira Iljiče Lenina, vůdce ruské revoluce. Změnil svět, vytvořil národ." Podobné filmy: Boxer, Ve jménu otce, Krvavá neděle ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Poloviční Volavka v irském hávu s až nezvykle sympatickým hlavním hrdinou. A to i navzdory tomu jeho knírku sňatkového podvodníka. Čekal jsem sice spíše něco ve stylu Baader Meinhof Komplexu, ale čert to vem. ()

Fr 

všechny recenze uživatele

Ďábel může dělat svoji práci jedině když zaslepí obyčejný lidi…. MARTINE McGARTLANDE, NYNÍ JSTE PLNOHODNOTNÝ DOBROVOLNÍK IRA. Martin je týpek, který udělal na IRA dojem. A chtěl být součástí něčeho většího, než je jeho prdel. Vlastně prdel kohokoli. Syrová kamera a příběh reálně popisují pouliční nepokoje, trochu zabíjení a umírání v průběhu revoluce. Občas rocková muzika, ale hlavně super J.Sturgess. Akce není moc, spíš takové pozadí toho co se dělo, praktiky ,,všech“ stran, mučení špehů. Přítomnost britských vojáků působí na obyvatele stejně jako přítomnost těch ruských u nás. (Jen u nás nevznikla žádná organizace. Výhoda socialismu :-) ) TÁHNI DO PÍČI Z MOJÍ ZEMĚ!! Film se motá kolem politických sraček a následcích rozhodnutí být hrdinou. Iluze o světě spravedlnosti či demokracie si nedělejme. Všude je to velkej shit! Není to o očekávání atentátů, spíš toho, kdy to ,,praskne“ a závěrečných 20 minut je dobrým thrillerem, kde dostane více prostoru i vlasatý B.Kingsley. PŘÍBĚH **** HUMOR ne AKCE ** NAPĚTÍ *** ()

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

Prostě Nelíbilo! Čekal jsem Akční Nářez.. Ale dostal jsem Drámu o Katolících a Protestantech což jde velkým Obloukem mimo mně.. Velké Zklámání.. Po hodině a 10 minut vypnuto, smazáno! ()

Subjektiv 

všechny recenze uživatele

Čas od času i Subjektiv podlehne síle tématu a udělí filmu lepší hodnocení jen proto, že přijatelně koreluje s historií a věčnými tématy lásky, rodiny, přátelství a boje dobra proti zlu jen občas a vcelku decentně skutečnost přikrášlí. Tedy tím posledním možná trochu víc. Že snad tolik nevidíme strach, s kterým se McGartland musel potýkat, že pochyby, zda pomáhá či spíše zrazuje, tu tolik nevystupují...? Dalo by se najít leccos. Všechno odpouštím. Jednou i já mohu s trochou patosu prohlásit: "Martin McGartland je inspirativní hrdina, inspirativní ve své skutečnosti, v tom, že jeho činy jsou činem člověka, který se jen ve správnou chvíli dostal na nesprávné místo, nikoliv činy nadčlověka, superhrdiny." Čest. Slabé ****. ()

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Mám jedinou výtku. Tvůrci občas trochu moc spoléhají na rozklepanou zrnitou kameru, která jakoby za ně měla odvést všechnu práci při vytváření pocitu reálna. Místy jsem tak měl pocit, že vyprávění je poněkud odbyté, třeba narekrutování McGartlanda policií nebo jeho cesta v hierarchii IRA mi přišly moc jednoduché. Samozřejmě je to podle skutečnosti, ale jde tam určitě i o nemalou autorskou licenci. Jinak samozřejmě film je velmi působivý, neučesaný a brutální, ovšem tím přirozeným způsobem, nikoli jako vyžívání se v násilí. Je to opravdu dost sugestivní a Ben Kingsley tu má snad nejsympatičtější roli své kariéry. Též pěkná padnoucí hudba. K lidem jako McGarland můžu mít jen obdiv, protože platit po zbytek života takovou cenu bych asi nedokázal. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Při sledování Štvance IRA jsem si vzpoměl na podobný snímek španělské produkce Krycí jméno Vlk, kde hlavní hrdina pro změnu infiltroval řady baskické separatistické organizace ETA. A to srovnání nedopadlo pro Štvance IRA moc dobře, protože ten druhý počin mi přišel daleko filmovější a mnohem lépe propracovaný. V případě britského filmu mi přišel scénář tak nějak nedotažený, dost důležité motivy jednání a rozhodování hlavní postavy byly buď zamlčené nebo nedůvěryhodné. Navíc skutečný Martin McGartland byl při své činnosti asi hnán podstatně menším altruismem než se snaží film diváka přesvědčit, a jeho pohnutky byly přízemnější. Celý ten proces lámání a rekrutování spolupracovníka britských bezpečnostních služeb je strašně odbytý a v praxi by Martinovo rozhodnutí na základě takové nabídky bylo čirým bláznovstvím. Film samozřejmě hodně těží z prostředí, kde se odehrává, tedy z války a terorem rozdělené země, a z toho, že vychází ze skutečných událostí, byť jak je to celkem běžné a logické, si je vykládá částečně podle svého. Jenže co naplat, i když se mi chce dát čtvrtou hvězdičku, přijde mi to moc televizní a mrzí mě nevyužitý potenciál. Celkový dojem: 65 %. ()

Psema 

všechny recenze uživatele

Přesně na hraně tří a čtyř hvězdiček. Nahoru zaokrouhluju za přesné herce (Kingsley dlouho nehrál líp, Sturgess tradičně fajn), syrovou atmoféru, krvavé výslechy IRA a závěrečných 30 minut, které mě poslaly emocionálně do kolen a utvrdily v tom, že úvod Veřejného nepřítele č. 1 saje. I s odhaleným osudem se dá totiž hrát velká partie. Byť protkaná mnoha žánrovými klišé. 7/10 ()

Kryšpín 

všechny recenze uživatele

O IRA už bylo natočeno a napsáno spousta filmů a knih. A přeci jen všechna díla s touto tématikou si jsou rozdílná. Tyto události ovlivnili spoustu lidí. Jedním z těch lídí je Martin McGartland, který hraje nebezpečnou hru agenta a hraje si se životem jak svým, tak jeho rodiny. Co všechno jste ochotni udělat pro své dobro a dobro vašich příbuzných? Události jsou spíše v pozadí děje a film snímá spíše psychiku hlavního hrdiny a jak se snaží vyrovnat v jednotlivých situacích. Hodnocení je spíše 3,5. ()

Lynn 

všechny recenze uživatele

Pokud hodnotím film (režie, herecké výkony, kamera...), pak dávám čisté 4*. S postavou Martina McGartlanda (Jim Sturgess) mám ovšem jistý problém. I z filmu je znát, že jeho kroky nebyly vždy vedeny pouze zájmem o záchranu "nevinných" (když pomineme fakt, že žádný konflikt nemá jen vinné a nevinné - že nic nelze nahlížet černobíle...; a že nakonec zůstávají jen oběti). Za své "služby" inkasoval McGartland nemalé peníze (stejně jako za svoji knihu a práva na její zfilmování). Po proklikání webu se třeba z BBC News lze dozvědět, že McGartlandova bývalá přítelkyně, matka jeho dvou synů, jej obvinila, že na děti vůbec žádným způsobem nepřispívá. Kde je pravda, nelze samozřejmě vědět, ale nic to nemění na faktu, že s postavou Martina McGartlanda se nelze zcela ztotožnit. Není (černobílým) kladným hrdinou. ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Ďalší príbeh, ktorý divákovi prináša zaujímavý pohľad na infiltráciu agenta na druhú stranu barikády. Každá takáto hra má svoje pravidlá, tentokrát nás kamera zaviedla do Belfastu, na prelom 80tych a 90tych rokov, do centra diania konfliktov anglických okupantov s Írskou republikánskou armádou. Film má veľmi realistické spracovanie, čomu samozrejme výrazne dopomohol fakt, že je podľa skutočných udalostí. Nechýbajú silné dramatické momenty, zvraty, kvalitná akcia, veľmi dobré herecké výkony a zaujímavo dynamický kamera. Škoda, že s tou kamerou sa podobne nerozbehol aj dej, pretože ten často stagnoval, hlavne úvodná hodinka nemala až takú razanciu ako nasledujúce minúty, ktoré našťastie vydržali až do konca a film si tak vyslúžil aj štvrtú hviezdičku. 75%. ()

Le_Chuck 

všechny recenze uživatele

Film rovnako ako osud Martina McGartlanda balancuje na hrane. Na hrane medzi úprimnou výpoveďou a chladnou kalkulačkou, ktorá v predlohe vidí záživný materiál pre multiplexy a pre všetkých. Zrejme by tomu pomohol nejalý ten írsky Meirelles, ktorý tému a prostredie nepozná iba z novinových plátkov. 70% ()

Kaka 

všechny recenze uživatele

Bohužel velký podprůměr. Skogland neví kudy kam. Sheridana nakoukaného očividně moc nemá, snaha o syrovou výpověd nic moc a živelná akce ala Blade 2 není všechno. Problematika IRA je podaná tak jak se tvůrcům hodí do krámu, tedy jako pomocná osnova filmu, nikoliv hlavní téma. To je bohužel (?) směrováno na poměrně solidního Jima Sturgesse. ()

viperblade 

všechny recenze uživatele

Film se rozběhne tak rychle, že by i Usain Bolt mohl závidět. A možná v tomhle je jeho největší potíž. Teda, nevím jak vám, ale právě ze začátku jsem měl lehký problém se zorientovat v ději, tedy spíše, kdo je kdo, pro koho pracuje ten a ten… Jak film plynul, tak jsem si zvykl a už mi to ani nepřišlo. A musím říct, že Štvanec IRA je další z filmů, které, čím jsou delší, tím jsou lepší. První hodinu jsem měl chuť to vypnout, jak mě to místy nudilo, naštěstí jsem to neudělal. A dostalo se mi odměny v podobě druhé, nabušenější a pro mě i zajímavější poloviny. Hlavně posledních 20 minut fakt stojí za to. Důvod, proč nedám plný počet je kvůli té první nudnější hodině. Nicméně pokud toho víte o IŘE více, než já (znám pár základních faktů) tak si tento snímek užijete pravděpodobně více a nebude vám dělat problém přihodit i tu pátou *. Já zůstávám na svých čtyřech. P. S. Nevím, jestli to bylo únavou, ale Rose McGowan jsem absolutně nepoznal. Říkal jsem si co to sakra je za kočku a ona to je Rose… ()

castor 

všechny recenze uživatele

Byla to neveselá doba. Dostáváme se totiž do chladných ulic Belfastu, ve kterých začíná lehkomyslný mladík vést dvojí život. Chytila ho britská policie, přičemž jeden agent tajných služeb v něm vidí ideálního donašeče na organizaci IRA. Má k ní neutrální vztah do doby, než maskovaní hošani právě z irské republikánské armády prostřelí jeho kámošovi kolena. Souhlasí a roztáčí se tak kolotoč událostí. Mezi ním a zmiňovaným agentem vzniká netradičně silné pouto, do toho řeší soukromý život korunovaný neplánovaným těhotenstvím. Že by mě ale tyhle linie nějak chytnuly, to se říct nedá. Celkově snaha o syrovou výpověď nic moc. Jim Sheridan je někde jinde!! ()

Rogue 

všechny recenze uživatele

Průměrně hollywodsky uvěřitelné charaktery, vděčné téma a dobří herci. Sturges by se mohl stát akční hvězdou přicházející generace, pozice jsou volné a Seagal je starý. 70% nejen za knírek ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Marty je klasickým flákačom, ktorý v katolíckej oblasti Belfastu, v čase najkrutejších, krvavých protestov, predáva kradnuté značkové oblečenie. Jedného dňa sa dostáva do rúk Britskej polície, ktorá ho žiada o pomoc. Za finančnú odmenu, ktorá môže značne pomôcť jeho rodine, dostáva úlohu tajného agenta. Po náhodnom konflikte jedného z kamarátov sa nečakane infiltruje k najvyššie postaveným predstaviteľom organizácie IRA. Marty sa tak z ničoho nič ocitá na veľmi tenkom ľade (Film podľa skutočnosti). Dobrý film. ()

Ded@M@tes 

všechny recenze uživatele

Nevím proč, ale přišlo mi to neslaný a nemastný, atmosféra filmu byla slabá a šlo z ní vymáčknout určitě více. ( Hodnocení 5/10 ) ()

Související novinky

Kleopatra mění režisérku

Kleopatra mění režisérku

07.12.2021

Režisérka Patty Jenkins (Wonder Woman, Zrůda) v krátkém časovém horizontu opouští již druhý velký projekt. Po zprávě, že se filmařka vzdala svého Star Wars projektu Rogue Squadron tak přichází… (více)

Reklama

Reklama