Reklama

Reklama

Škola života

  • Velká Británie An Education (více)
Trailer 1

Divoké dospívání v divokých šedesátých. Píše se rok 1961 a atraktivní, chytrá, šestnáctiletá studentka Jenny (C. Mulligan) poslouchá desky Juliette Greco, ochutnává počátky ženství, sní o výjimečných zážitcích a životě zahaleném do cigaretového dýmu „gauloisek“. Vítejte v poválečném, předbeatlovském Londýně v době, kdy upjaté maloměstské poměry dávají jen stěží tušit, že zlatá šedesátá už klepou na dveře... Film je adaptací memoárů novinářky Lynn Barber. Do režisérské židle usedla dánská režisérka Lone Scherfig (Wilbur se chce zabít, Italština pro začátečníky) a scénář napsal známý spisovatel Nick Hornby (Všechny moje lásky, Jak na věc). (Bontonfilm)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (368)

playboxguest 

všechny recenze uživatele

Vůbec nechápu, jak tohle mohlo dostat nominaci za scénář, nebo nejlepší film. Vlastně jsem se celý film snažila přijít alespoň na jeden důvod, proč se ten film vůbec do oscarového klání dostal. To bylo tak málo dobrých filmů, že museli zaplnit hluché nominace balastem? Nemyslím si. No na nic jsem nepřišla ani po dvojím shlédnutí. Nebyla to vyloženě nuda, ale rozhodně se jedná o ničím nepřekvapující průměr, kde má být asi hlavním tahákem vztah dvou věkově vzdálených lidí. Zlaté obě Lolity, zlatý Bílý palác se Spaderem a Sarandon. To jsou filmy zajímavější a především lépe natočené. Ke Škole života už se nevrátím, jen to tápání 'proč' mi zůstane v hlavě... ()

lesumir 

všechny recenze uživatele

Po dvaceti minutách jsem si přál, ať to skončí. Ne proto, že by mne to nebavilo, naopak, něco takhle stylově-retro božskýho jsem dlouho neviděl. A tak jsem se těšil, že tomu dám plnej poečet, konečně zase budu moct ohodnotit naplno, ale přišlo očekávané, film ke konci uklouzl do nahoněných "oscarových vod". __ Ta zašedlá Anglie a v ní přesný opak Holly Golightly a tajemný muž se sporťákem v podání čím dál tím lepšího Petera Sarsgaarda. Ten kontrast s Pařížem je výbornej a do posledních půlhodinky se to nese opravdu v kouzelném rytmu a čisté, plynulé romantice. Jenže... blbej konec, blbej film. Ne vždy, ale tady bohužel ano. ()

Reklama

Kryšpín 

všechny recenze uživatele

To, čím byl pro mě Předčítač minulý rok. Tím je pro mě An Education pro tento rok. Někdo mladý se zamiluje do někoho staršího. Neustále opakované téma, které se liší postavami, stylem vyprávění apod. Tenhle si mě získal svým dívčím pohledem. Díky němu, se ve vašem nitru objeví vaše vnitřní dívčí já. A my chlapi můžeme jen tiše závidět, jak to mají v něčem holky prostě jednoduchý. Tak moc jsem Jenny záviděl její Paříž... Tak moc jsem Jenny záviděl její kulturní možnosti... Tak moc jsem Jenny záviděl její vzdělání... Její den v Paříži bych chtěl někdy zažít. Snad se mi to někdy v životě splní. ()

Botič 

všechny recenze uživatele

Oxford je jen dražší obdoba tanečních. Příjemný retro snímek s neadekvátním koncem, který je k vidění v celé řadě jiných šablonovitých filmech. A už z tohoto důvodu si jej An Education nezaslouží. Rosamund Pike je ve své roli dokonale tupá a na roztomilou Carey Mulligan si rozhodně dám větší pozor. ()

Popluh 

všechny recenze uživatele

Podařené drama s dobře prokreslenou dobovou atmosférou (i co se týče myšlenek a názorů), kterému kraluje výborná Carey Mulligan v hlavní roli. Jediným problémem An Education je přílišná předvídatelnost a šablonovitost, která mi bránila se do filmu plně vložit. Všechny charaktery byly k vidění ve spoustě jiných filmů a ani pohromadě se jím nedaří dýchnout životem, byť všichni herci předvádějí skvělé výkony. 80 % ()

Galerie (100)

Zajímavosti (11)

  • Autobiografická kniha The Education vyšla v britské pobočce nakladatelství Penguin teprve v červnu 2009. Stejnojmenný film, jehož scénář je na výseči těchto memoárů postaven, pak ohlásil premiéru už na říjen téhož roku. (curfew77)
  • Když se režisérka Lone Scherfig dozvěděla, že je 22letá Carey Mulligan o tolik starší než fimová postava 16leté Jenny, měla pocit, že to naruší celý film. Obavy se vytratily, jen co herečku spatřila. (virus10)

Reklama

Reklama