Reklama

Reklama

Škola života

  • Velká Británie An Education (více)
Trailer 1

Divoké dospívání v divokých šedesátých. Píše se rok 1961 a atraktivní, chytrá, šestnáctiletá studentka Jenny (C. Mulligan) poslouchá desky Juliette Greco, ochutnává počátky ženství, sní o výjimečných zážitcích a životě zahaleném do cigaretového dýmu „gauloisek“. Vítejte v poválečném, předbeatlovském Londýně v době, kdy upjaté maloměstské poměry dávají jen stěží tušit, že zlatá šedesátá už klepou na dveře... Film je adaptací memoárů novinářky Lynn Barber. Do režisérské židle usedla dánská režisérka Lone Scherfig (Wilbur se chce zabít, Italština pro začátečníky) a scénář napsal známý spisovatel Nick Hornby (Všechny moje lásky, Jak na věc). (Bontonfilm)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (368)

lesumir 

všechny recenze uživatele

Po dvaceti minutách jsem si přál, ať to skončí. Ne proto, že by mne to nebavilo, naopak, něco takhle stylově-retro božskýho jsem dlouho neviděl. A tak jsem se těšil, že tomu dám plnej poečet, konečně zase budu moct ohodnotit naplno, ale přišlo očekávané, film ke konci uklouzl do nahoněných "oscarových vod". __ Ta zašedlá Anglie a v ní přesný opak Holly Golightly a tajemný muž se sporťákem v podání čím dál tím lepšího Petera Sarsgaarda. Ten kontrast s Pařížem je výbornej a do posledních půlhodinky se to nese opravdu v kouzelném rytmu a čisté, plynulé romantice. Jenže... blbej konec, blbej film. Ne vždy, ale tady bohužel ano. ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Pekne natočená zbytočnosť. Wilbur sa chce zabiť aj Taliančina pre začiatočníkov sa mi páčili, preto sa mi v tomto prípade zdalo, ako keby točila snímok úplne iná režisérka. S trochou nadsádzky by sa dalo povedať, že je zložený len z pekne natočených a slušne zahraných obrázkov, medzi ktorými je možné nájsť pár myšlienkovo hlbších fragmentov (ale stále nie dostatočne). Snímok toho veľa nepovie, ba skôr by som povedal, že nepovie skoro nič. Obsahovo veľmi prázdne, povrchné, tematicky banálne a preto aj hrozne nudné. 40/100 Videné v rámci - Project 52 Films by Woman. ()

Reklama

Sofia 

všechny recenze uživatele

Výborný soundtrack a výkon Carey Mulligan dělá z tohoto filmu o trochu víc, než jen obyčejný příběh o mladé, chytré holce, která chtěla žít jiný život a ono se to tak docela nepovedlo...z mladé hrdinky úplně tryskala dychtivost po změně, po Paříži, po dospělosti...na druhou stranu se mi ale nechtělo věřit, že autorem scénáře je Nick Hornby - kam se poděla jeho lehkost, ironie, vtip? Celé to nacpal do postavy otce ztvárněné Alfredem Molinou, která ale někdy směřovala až ke karikatuře. Potěšily výborné Emma Thompson a Olivia Williams ve vedlejších rolích. ()

hansel97 

všechny recenze uživatele

Krásně naivní příběh o dívce, která sešla ze své cesty a poté si na ní naštěstí opět přes pár překážek dostala. Český název je opravdu perfektně vystihující a film nemá nějak převratný příběh, ale rozhodně nádhernou atmosféru, kterou dokonale podkresluje kamera a výkon Carey. Jediné, co mi fakt vadilo, je, že jí má být 16!!!! Nemohli třeba změnit věk postavy, když už jí hraje 22-letá? No nic, jinak vážně příjemný film s poselstvím a od režisérky Lone Scherfig si určitě ještě něco pustím. :) ()

katasta 

všechny recenze uživatele

Co na An Education oceňuji nejvíc, je samotný příběh - o dobré studentce, která má i přes přísné rodiče svou hlavu a jednoho dne jí přestane bavit studium a chce si užívat. Ještě jsem snad neviděla film s tak silným výchovným podtextem a tak si říkám, že by se tohle mělo pouštět puberťákům :oD Nicméně pokud bych měla posuzovat zpracování, pak je tu nejvýraznější ústřední dvojice - Mulligan, Sarsgaard, čimž to tak trošičku končí, takže velmi pěkný průměr :o) ()

Galerie (100)

Zajímavosti (11)

  • Jedna z prvních scén, když David (Peter Sarsgaard) zastaví autem a pomáhá Jenny (Carey Mulligan) s jejím cellem dovnitř, nakládá ho předkem do auta. Později, když si ho Jenny bere z druhé strany, měla by ho tahat opět krkem napřed, ale tak tomu není. (Aknah)
  • Předlohou pro film se staly memoáry Lynn Barberové, známé britské novinářky píšící v posledních letech pro nedělník The Observer. Samotná Barberová skutečně v šedesátých letech vystudovala Oxford, po jehož absolvování publikovala sedm let v časopisu Penthouse a posléze například ve Vanity Fair či listu The Daily Telegraph. Proslula svými nesmlouvavě až agresivně vedenými interview. (curfew77)
  • Autobiografická kniha The Education vyšla v britské pobočce nakladatelství Penguin teprve v červnu 2009. Stejnojmenný film, jehož scénář je na výseči těchto memoárů postaven, pak ohlásil premiéru už na říjen téhož roku. (curfew77)

Reklama

Reklama