Reklama

Reklama

Škola života

  • Velká Británie An Education (více)
Trailer 1

Divoké dospívání v divokých šedesátých. Píše se rok 1961 a atraktivní, chytrá, šestnáctiletá studentka Jenny (C. Mulligan) poslouchá desky Juliette Greco, ochutnává počátky ženství, sní o výjimečných zážitcích a životě zahaleném do cigaretového dýmu „gauloisek“. Vítejte v poválečném, předbeatlovském Londýně v době, kdy upjaté maloměstské poměry dávají jen stěží tušit, že zlatá šedesátá už klepou na dveře... Film je adaptací memoárů novinářky Lynn Barber. Do režisérské židle usedla dánská režisérka Lone Scherfig (Wilbur se chce zabít, Italština pro začátečníky) a scénář napsal známý spisovatel Nick Hornby (Všechny moje lásky, Jak na věc). (Bontonfilm)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (368)

Sobis87 

všechny recenze uživatele

Filmovou adaptaci knihy Nicka Hornbyho – Všechny moje lásky – mám moc rád a řadím ji mezi to nejlepší z filmů takříkajíc ze života. An Education, ke kterému napsal scénář, jsem proto vyhlížel s nemalým očekáváním a těšil jsem se na další skvěle napsanou „lekci ze života“. Dobová atmosféra byla skvělá, herecké výkony v čele s mladičkou Carey Mulligan, kterou v průběhu filmu stále okouzlující Rosemund Pike obdařila účesem ve stylu Audrey Hepburn, a Peterem Sarsgaardem, kterého jsem si jakožto herce celkem oblíbil a v tomto filmu opět dokazuje, že mu žádná role není cizí. Scénář, který si napsal sám autor knihy, už není tolik nápaditý jako v již zmíněné pecce Všechny moje lásky, což by ale nevadilo, neboť An Education je místo cynického vyprávění ukřivděného chlápka, co dostal kopačky, spíše pečlivě budovaným pozvolna plynoucím příběhem první lásky a očarování mladé dívky světem dospělých. To, co film shazuje, je samotný závěr, který v několika málo minutách zbortí vše, co bylo celou předešlou hodinu pečlivě budováno a z nadějného příběhu se nakonec stane jen plochá moralizující báchorka kárající mládež se špatnými úmysly stejně, jako to dělaly výchovné filmy v Americe 50.let. První dvě třetiny jsou velmi dobré, ale konec to celé pohřbívá. Škoda. Zklamání. ()

IQ Tiqe 

všechny recenze uživatele

Atmosféra 60. let a zpracování je na vysoké úrovni, od příběhu jsem možná čekal něco víc, moralizace se nenosí, ale stále se jedná o nadprůměr. Nenudil jsem se, spokojenost. 75% # pozn.: Pro zajímavost - jedný důvod, proč jsem se na tenhle film díval byla podoba carey na plakátu - připomínala mi Audrey Hepburn. ()

Reklama

mat.ilda 

všechny recenze uživatele

Sladké retro, které mně totálně zkazil filmový David, kterému ani nemohu přijít na civilní jméno. Myslím, že do role svůdníka, kterému podlehne šestnáctiletá naivka, toužící po zážitcích velkého světa, nemohlo být těžké obsadit někoho ze zbylých herců světa, z nichž by odkapávající sliz nenadělal kaluž před prahem hrdinčinných rodičů. Škoda je tím větší, že ostatní obsazení bylo víc než dobré. NEJLEPŠÍ SCÉNY: Pohovory v ředitelně, výlet do Paříže, taneček po psích dostizích. NEJHORŠÍ SCÉNA: Slizounův návrh o pokus deflorace banánem. ()

Aknah 

všechny recenze uživatele

Musím přiznat, že takovýhle druh filmu se mi zamlouvá... ztvárněním mi opravdu dost připomíná One Day, kterého se režisérka zhostila stejně dobře a také se mi moc zalíbil. Obsazení bylo milé, oba hlavní herci zahráli své role přirozeně a procítěně! Samotný děj bych rozdělila do několika částí: 1.kapitola: RUTINA, 2.kapitola: VYJEDNÁVÁNÍ, 3.kapitola: OKOUZLENÍ, 4.kapitola: PODLEHNUTÍ A VÝHODY, 5.kapitola: KONFRONTACE, 6. kapitola: PROZŘENÍ (inspirováno seriálem HIMYM - Platinum rule). Hezký příjemný snímek, který mi přesně sedl do nálady! ()

hansel97 

všechny recenze uživatele

Krásně naivní příběh o dívce, která sešla ze své cesty a poté si na ní naštěstí opět přes pár překážek dostala. Český název je opravdu perfektně vystihující a film nemá nějak převratný příběh, ale rozhodně nádhernou atmosféru, kterou dokonale podkresluje kamera a výkon Carey. Jediné, co mi fakt vadilo, je, že jí má být 16!!!! Nemohli třeba změnit věk postavy, když už jí hraje 22-letá? No nic, jinak vážně příjemný film s poselstvím a od režisérky Lone Scherfig si určitě ještě něco pustím. :) ()

Galerie (100)

Zajímavosti (11)

  • St John's, Smith Square bylo v roce1941 vybombardováno a jeho rekonstrukce nezačala dříve než v roce 1965 a dokončena byla až v roce 1969. Koncerty se tu tedy odehrávaly přibližně až o deset let později od doby, v níž se odehrává film. (hansel97)
  • Jedna z prvních scén, když David (Peter Sarsgaard) zastaví autem a pomáhá Jenny (Carey Mulligan) s jejím cellem dovnitř, nakládá ho předkem do auta. Později, když si ho Jenny bere z druhé strany, měla by ho tahat opět krkem napřed, ale tak tomu není. (Aknah)

Reklama

Reklama