Reklama

Reklama

Mentalista

(seriál)
Trailer 1
Drama / Krimi / Mysteriózní / Thriller
USA, (2008–2015), 106 h 57 min (Minutáž: 39–45 min)

Tvůrci:

Bruno Heller

Hudba:

Blake Neely

Hrají:

Simon Baker, Amanda Righetti, Robin Tunney, Steven Culp, Tim Kang, Tim Guinee, Owain Yeoman, Gail O'Grady, Shaun Toub, Tara Karsian, Morena Baccarin (více)
(další profese)

Série(7) / Epizody(151)

Detektív Patrick Jane je veľmi všímavý. Aj z tých najmenších detailov na mieste činu i z chovania ľudí dokáže vyvodiť precízne závery. Preto ako odborný poradca spolupracuje s CBI a pomáha hľadať nebezpečných zločincov. Ale po sériovom vrahovi zvanom "Red John", ktorý zavraždil jeho ženu a dieťa, márne pátra už niekoľko rokov... (oficiální text distributora)

(více)

Videa (166)

Trailer 1

Recenze (508)

FTP 

všechny recenze uživatele

Chytlavý, ale rozporuplný seriál, který se na každému úplně zalíbí. V Americe 8,2/10, u nás pouhých 68/100 a nahoru už asi nepůjde. Charismatický Simon Baker, kterého v žádné jiné roli nemůžu ani vidět, mě jako Patrick Jane totálně očaroval a můžu otevřeně přiznat, že jsem v určité etapě dospívání chtěl být jako on a obdivoval jsem veškerá jeho gesta, dedukce, způsob oblékání a uvažování, ale i formu konverzace. Seriál, který je jen a pouze o hlavním hrdinovi, kterého když si oblíbíte, oblíbíte si i samotný seriál a naopak. Hlavní zápletkou je prvních šest sérií tajemný seriový vrah, který Patrickovi zavraždil ženu a dceru, Red John, po kterém Mentalista pátrá a souběžně s tím řeší jako konzultant CBI vraždy v Sacramentu svým velmi osobitým přístupem, kterým všem leze na nervy. Ústředními postavami je pětičlená skupina detektivů a přátel. Zajímavý je také velice vřelý vztah mezi ním a jeho šéfkou, který si od začátku do konce říká o něco víc, než přátelství a důvěru, ale kdo ví... ()

Gemini 

všechny recenze uživatele

Podle mě přinejlepším lehce nadprůměrný "sociálně inženýrský" seriál z rodiny Psych, Anatomie Lži a asi dalších, o kterých jsem neslyšel. Samozřejmě pokud vám zaimponuje hlavní hrdina, tak je jasné že to uvidíte jinak než já, který Simona Bakera považuje za tuctového stárnoucího playboye, kterého si pamatuju jen z mrňavé roličky v L.A.: Confidential (a který k mému překvapení strávil nějaký ten rok ve Škole Zlomených Srdcí:)), herecky naprosto nesrovnatelného třeba právě s Timem Rothem z Lie To Me. Abych to doplnil, jeho Patricka Janea mám za podivné a dosti nesnesitelné, neustále v tom samém navlečené individuum, které mě nezajímá. Navíc se nemůžu zbavit dojmu, že seriálu celkově chybí nějaká originalita pokud jde o zápletky jednotlivých epizod. Ale samozřejmě čím jiným se zavděčit tomu věhlasnému "průměrnému divákovi", než něčím co vyčistí a nepoškrábe, a je bez chuti a bez zápachu, že... Zkrátka a dobře likvidace Lie To Me po třech sériích a veselé pokračování tohohle, mi bude ležet v hlavě ještě dlouho. 60%, abyste neřekli, že jsem zaujatý víc než je obvyklé;) ()

Reklama

Vavča 

všechny recenze uživatele

Mentalista je neobvyklý seriál, ačkoliv je začátek průměr, jeho kvalita sérií však stoupá, bude vám trvat, než si zvyknete na hlavního hrdinu, Patrick Jane (Simon Baker) je bývalý podvodník, který se dříve vydával za okultistu, poté jeho rodinu zabil Red John, psychopatický sériový vrah se sítí spolupracovníků a fanatických obdivovatelů. Další věc, které musíte dát šanci je detektivní tým, kolem Jane, Robin Tunney jako šéfka Teresa Lisbon mi do role úplně neseděla, až časem se ukáže více její charakter. Jane působí často jako floutek, který nepromýšlí svoje náhlé akce, které mohou stát zdraví a život nejen jeho, ale garantuji, že jeho metodám přijdete na chuť, stejně jako tomu, jak dovedně manipuluje svým okolím. Některé zápletky se táhnou na více dílů, kriminálníci jsou vesměs prohnaní, ale Jane je chytřejší, většinou. Zbožňuji vedlejší postavy, které mají charisma a vrací se, šéf nábožrenské sekty Bret Stiles, podvodnice Erica Flynn (Morena Baccarin), Emanuelle Chriqui jako Lorelei Martins, atd. Mentalista je rozhodně ten typ seriálu, kde jste rádi nejen, že jste ho viděli, ale také s k němu rádi vrátíte. Simon Baker urval herecky sérii pro sebe, ale to že o tolik ční nad ostatními přece jen není jeho chyba:) ()

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Příjemná odpočinková limonáda pro unavené prací. Snad jen pár jmen: 39letý charismatický Australan Simon Baker (mentalista Patrick Jane) s pěkným úsměvem, 30letý Welšan Owain Yeoman (fešák z vyšetřovací party Wayne Rigsby) a 35letý Američan Tim Kang (Asijec z vyšetřovací party Kimball Cho). Věk protagonistů se vztahuje k první řadě seriálu. ()

dopitak 

všechny recenze uživatele

Po pilotu není mnoho co vytknout, jedná se o typický produkt, který můžeme v dohledné době očekávat mezi akvizicemi Novy nebo Primy. Je pravda, že originální část je poměrně skromná, nicméně u prvního dílu jsem se nenudil. V okamžiku, kdy se Patrick setká s lékařem v pracovně mrtvého kolegy a má vše pod svou kontrolou, začnete tomu blonďákovi docela fandit. ()

Galerie (1 118)

Zajímavosti (37)

  • Tato epizoda je speciální, protože se příběhově odehrává několik let před prvním dílem a funguje jako úvod do seriálu. (Rominator)
  • V 9. epizóde 5. série, ktorá sa zaoberá aj černošským gangom, sa pri problematických rozhodnutiach v dialógoch viackrát zopakuje text „Vykonaj správnu vec“, čo môže byť narážka na černošskú filmovú klasiku z gheta Konaj správne (1989) od Spikea Leeho. (Autogram)
  • Závěrečný díl třetí série se odehrává ve stejnou dobu jako úvodní díl čtvrté série, přesto agent Rigsby (Owain Yeoman) mezi epizodami záhadně změnil účes a vlasy jsou výrazně delší. (Timak)

Reklama

Reklama