Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Major Victor P. Joppolo a jeho muži přijíždějí v posledních dnech války do italského městečka Adano. Jedním z úkolů americké armády je osvobodit toto místo od pozůstatků fašistické vlády, dovézt pro jeho obyvatele potřebné potraviny a vdechnout mu nový život. Zástupci města, kněz, stejně jako prostí lidé se až překvapivě shodují v jedné věci: na věži zdejšího kostela chybí zvon, který německá vojska nechala roztavit. Právě zvon je pro ně nejvíce důležitý, díky němu mohou všichni rychle poznat jaká je denní doba, zda je čas jít na pole, na mši, anebo zda je svolává k nějaké mimořádné události. Joppolo nehledí na žádné potíže a vynaloží všechny své zkušenosti a osobní vztahy, aby zvon pro Adano získal...

Film, prodchnutý neobyčejnou lidskostí a pochopením pro zdánlivě všední věci, natočil klasik americké kinematografie režisér Henry King (Jesse James, Pistolník, Sněhy Killimandžára). Roli majora Victora P. Joppola vytvořil John Hodiak (Záchranný člun, Paní Miniverová) a úlohu místní krásky Tiny Tomasinové ztvárnila Gene Tierneyová (Laura, Láska není hřích). Český herec Hugo Haas zde ztělesnil menší postavu Otce Pensovecchiola. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (9)

Pishin 

všechny recenze uživatele

Nejak me nesedelo to, ze vsichni italove jsou smesne figurky a jak tu jiz nekdo psal uplni blbci a naprostym kontrastem jsou Americti hrdinove, kteri nastolili v tom hloupem meste poradek a vsem ukazali obrovskou porci lidskosti. Je to takova oslava americkych idealu - kterym oni sam veri a konaji tak dodnes... Hugo Haas ve vedlejsi roli me prekvapil, oto hur jsem se srovnaval s novym dabingem. ()

Kenneth 

všechny recenze uživatele

Jedno italské městečko pod kontrolou americké armády z dob konce 2. světové války. Jedni američtí vojáci komplikují jeho obyvatelům život nesmyslnými příkazy, druzí se nadšeně snaží jim sehnat zvon. Na vše dohlíží velmi rozumný major Joppolo. Na obyvatele městečka je nahlíženo jako na vesničany, tak jak to známe z jiných filmů a snímek si z nich lehce utahuje, zároveň je ale bere taky vážně. Je zajímavé, že nikdo z nich nepovažuje američany za okupanty. Je také zajímavé, jak se Italové s Američany domluví, když každý pravděpodobně ovládá jen ten svůj jazyk. Českého diváka potěší obsazení Huga Haase do role místního kněze a opravdu je lépe to vidět v původním znění. ()

Reklama

Wiliem 

všechny recenze uživatele

Naštěstí konec filmu nedopadl tak jak jsem si myslel že by mohl dopadnout, to by hodnocení šlo ještě níže. Už i tak je to nahraně, nešlo se prostě srovnat s tím jak jsou jednotlivé strany směšně vyobrazeny. Spíše by tomuto snímku slušela nálepka komedie, a to dost absurdní, než-li drama. Snad jen tedy za ten konec a za děj filmu který nenudil dávám tři. 55%. ()

dopitak 

všechny recenze uživatele

V originále asi docela milý a ryze aktuální snímek o návratu svobody do malého italského městečka. Nejprve spojenečtí vojáci, pak italští váleční veteráni. A samosprávou je pověřen americký major, jehož silnou stránkou je umění naslouchat místním a pomáhat všem. V českém dabingu (ČT 2007) bohužel hodně nesnesitelný zážitek. A nosatý plukovník Potter z MASH v roli seržanta baziliška. ()

fantoci 

všechny recenze uživatele

Dramatický příběh odehrávající se v době druhé světové války v jednom italském městečku na Sicílii. Film byl natočen v roce 1945. Trochu se může zdát, že je plakátový, ale taková byla doba. Především se snaží být plný lidství a humanity. Pro nás může být zajímavé, že jednu z menších rolí v tomto snímku vytvořil český herec Hugo Haas. Též jsem si všiml mladičkého Harryho Morgana, u nás známého jako plukovníka Potera ze seriálu M.A.S.H. ()

Galerie (13)

Reklama

Reklama