Reklama

Reklama

Kuky se vrací, film scénáristy a režiséra Jana Svěráka, je dobrodružný i poetický rodinný příběh, v němž ovšem hlavní role přebírají hrdinové ze světa dětské představivosti. Šestiletý Ondra trpí astmatem, a tak ze “zdravotních důvodů“ musí pryč i jeho oblíbená hračka - růžový medvídek Kuky. Když maminka vyhodí Kukyho do popelnice, začne pracovat Ondrova fantazie, v níž prožívá medvídkovy příběhy v neznámém přírodním světě. Je to ale opravdu jen sen malého kluka a nebo se Kuky skutečně vydal za největším dobrodružstvím svého plyšového života? Kuky se vrací představuje v kontextu současné domácí kinematografie skutečně jedinečný snímek, a to nejen pro své zaměření na rodinné publikum spojující dětského i dospělého diváka, ale i pro netradiční a moderní kombinaci hraného a animovaného příběhu, plného akčních scén a vtipných dialogů. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (876)

Houdini 

všechny recenze uživatele

Křišťálový glóbus - výběr, Český Lev 3 : Střih, Hudba, Zvuk + 4 nominace: Nejlepší film, Režie, Kamera, Výprava + Plakát ()

Galadriel 

všechny recenze uživatele

Kuky je v našich končinách značně ojedinělým filmem a hrozně mě baví jeho poetika, kamera a vůbec celá atmosféra lesního království. Co mě bohužel moc nebavilo, je výkon nejmladšího Svěráka, který mi přišel značně toporný jak ve "svém těle", tak i v dabingu Kukyho, ale tentokrát bohužel mě moc nenadchl ani Zdeněk, jehož dabing Hergota byl hodně zvláštní a nepřirozený. Film jako takový zůstal na půli cesty se snahou zavděčit se všem věkovým i diváckým skupinám, ale přesto jsem s ním docela spokojená, protože je plný nápadů, skvělých akčních scén a výborné animace. A hlavně jde o počin, který se u nás prostě nevídá a já jsem v podstatě s výsledkem hodně spokojená. ()

Gemini 

všechny recenze uživatele

Animačně precizní a stylizačně namachrovaný, jakož i do detailu propracovaný, rodinný film ne jako obvykle od dvou, ale už rovnou od třech Svěráků (Kam tohle povede?). Nechápu jak to udělali, ale ten zvláštně nezapadající hlas Zdeňka Svěráka (i když patří jedné z hlavních postav) působí jako hlas vypravěče, a to k pohádkám zkrátka patří. Je třeba pokleknout a udeřit čelem o zem před luxusními dabérskými výkony herců ve vedlejších rolích a před tvůrci scénáře, protože v Kukym VŠECHNO dává smysl. Tedy, tak moc jak jen mohou věci dávat smysl ve filmu, v němž se režisér snaží propojit reálný svět se světem fantazie...který ovšem možná není tak úplně jen světem fantazie;) Zkrátka nejde nedoporučit, i když (obávám se, že nejen dětské) publikum očekávající čistou pohádku bude možná trochu rozčarováno - rozhodně ale není důvod cítit zklamání, protože se během těch nikterak krátkých 95 minut kromě jiného především dosyta zasmějete a několikrát budete rozhodně překvapeni. Zajímalo by mě, jak by při Svěrákových schopnostech fungovala stoprocentní vyhraněná pohádka..."obávám se", že bych mohl jít s hodnocením tam, kam se s Kukym pro jeho dějově ideový obsah nemůžu vydat - dávám mu "jen" 80%. Divácky velmi spokojených 80%. ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Proč jsem si neužil film Kuky se vrací. Zdeněk Svěrák svou postavičku nedabuje, jen čte její text stejně jako učitel předčítá diktát. Velké moudro číhá pod každým spadnutým listem. Akční scény jsou velkolepé, ale až na jednu výjimku (vajíčka) agresivně samoúčelné. Lesní svět je nádherně svůj (i s onou špetkou pro českou animaci příznačné ošklivosti), ale nejspíš v něm nefungují žádná stálá pravidla (jako například ve fikčních světech pixarovek). Netuším, kdo měl být cílovou diváckou skupinou: menší diváci se na projekci nudili a odcházeli dlouho před koncem, jako „dospělý“ jsem se u některých momentů (píppíphafhaf) cítil velmi trapně a coby dospělému by mi nejspíš vadilo zredukování rolí obou rodičů na nutné minimum. Psychického času jsem v kině strávil nejméně 2 hodiny (reklamy nepočítám), obzvlášť úmorných bylo posledních deset minut. Kuky se tváří jako hravý film (nelze si nevzpomenout na Pojarovy medvědy), ale potřeba poučovat je v jeho případě silnější než touha hrát si. Apendix: s ústřední eko-myšlenkou návratu k přírodě jaksi neladí fakt, že ti, kteří z lesa záslužně odvážejí syntetický odpad, jsou vykreslováni jako padouši … mít navíc pod deset let, asi se pár týdnů bojím do lesa vůbec vkročit. 70% Zajímavé komentáře: Radek99, Magyar, Dannysek4U, fuckme, Adam's ()

Tosim 

všechny recenze uživatele

Oči byly spokojeny, ale zatím vůbec nevím proč, často se dostavoval pocit hodně velkého prázdna. Ovšem Ondřej Svěrák je svou bezprostředností přesvědčivý na sto dvacet procent. ()

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

Rozhodně zajímavě natočený film, v jádru ale typicky česká miloučká hřejivá otravnost. Já se zkrátka nudil skoro od první minuty, dokoukával jsem to jenom z úcty k tvůrcům, protože minimálně technicky odvedli opravdu dobrou práci, kterou by mohli ocenit i diváci v zahraničí. Holt fakt nejsem Kukyho cílovka no... ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Je docela dost těžký napsat ke Kukymu něco kritického, protože si připadám jak při zabíjení neviňátka, ale bohužel musí to bejt a radši si to odbudu hned na začátku. Tak tedy co nmě vadilo ? Ty dětský sny - fantazie, kdy Kuky dobrodružněl v lese, to tam podle mě vůbec nemělo bejt, posouvalo to ten film úplně jinam, do jiný atmosféry a k jiným pocitům. Uf a mám to za sebou, teď už jen chvála. Veškerý Kukyho lesní dobrodružství bylo nádherný, tak uvolněný, zábavný, zkrátka šla z toho velká pozitivní energie. Scénaristicky je to vymazlenost nejvyšší. Nevěřil jsem, že by se mě něco takovýho mohlo líbit, ale opak je pravdou film jsem dokončoval za absolutní vnitřní pohody, kterou jsem během Kuykoho postupně nabíral. Možná tenhle made in Svěrák film není úplně dokonalej, ale kdybych tomu dal jen tři hvězdy, tak by se mnou moje srdce asi hodně dlouho nemluvilo. ()

Isherwood 

všechny recenze uživatele

Představte si, že jste malí… a máte s filmem vyhráno. Líbí se mi, že Jan Svěrák zdědil po otci podobný tón humoru, který elegantně dobarvuje vlastními nápady. Třeba takové vtipné vyjádření pohledu malého dítěte na sex se málokdy vidí. Pozornější a odrostlejší zase ocení nevtíravé poznámky na téma totality, geniální automobilovou honičku a kopec hlášek. K tomu všemu výtečná technická stránka a geniální hlasové obsazení (Jirka Macháček kraluje!) s jedním velkým ALE. Zdeněk Svěrák svůj text čte, prostě odříkává. Jeho hlas nezmění tóninu ani jednou a… strašlivě to vadí. Natolik, že nejsem ochoten pátou hvězdičku přihodit, i když za vše ostatní by si ji film bezesporu zasloužil. I za tu roztomilost, neboť přesně takový být má. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Krásný nápad, krásné ztvárnění. Fantazie, o které se podle mě bude v budoucnu ještě hodně mluvit. Takový film v české kotlině totiž jen tak neuvidíte. Jen kdyby to místy neměnilo nálady. Naštěstí tu nejdůležitější náladu to neztratilo a tak jsem po shlédnutí byl o jeden lidský úsměv bohatší. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $-miliónovTržby Celosvetovo $1,643,592║ Také Sverákové zlyhanie /videl v kine: 35%/ ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Kouzelná pohádka, která mě překvapila a zarmoutila "principem vyprávěním malým Ondrou", ale jinak v ní nenajdu nic špatného. Kukyho roadmovie v podobě procházky současným lesem je opravdu úžasný nápad a jeho ztvárnění je bezchybné včetně decentně humorných scén (list, vážky, sníh). Musím však podotknout, že talent Jakuba Dvorského (šéf Amanita Design, tvůrci her např. Samorost a Machinarium) je na filmu hodně cítit a já osobně se na jeho práci dokážu dívat hodiny a hodiny. Podmanivá a pohádkovou atmosféru dotvářející hudba Michala Novinskiho také stojí za zmínění, v Česku se rodí zajímavé osobnosti. ()

woody 

všechny recenze uživatele

Už jen ta potěcha z toho, že vidíte český film u něhož se můžete usmívat, protože vás baví nepřetržitý příval imaginace; nikoliv proto, že jsou tvůrci leví jak šavle. ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Právě jsem se vrátil z předpremiéry v Českých Budějovicích a jsem pln různorodých pocitů, kterými mne nový (a asi docela přelomový) film Jana Svěráka naplnil. Na jedné straně převládá nadšení z naprosté originality, která je vtisknuta do loutkařiny a estetické roviny Kukyho odysey, absolutně zvládnutého řemesla (stálý a osvědčený tým Svěrákových spolupracovníků, jemuž vévodí Smutného dokonalá kamera a Fišárkův precizní střih, vypadl snad jen tradiční autor hudby Ondřej Soukup, který byl však více než dobře nahrazen), na straně druhé mírné rozpaky z celkového vyznění, v němž převládl spíše nostalgický a posmutnělý podtón a tak trochu působil jako nějaká rodinná psychoterapie, v jejímž běhu mi scházela tvůrčí invence otce scénáristy Zdeňka Svěráka, respektive jeho obvyklé mixování tragického a komického, z Kukyho se na mě mimo pilin sypala záplava spíše toho smutného, na což jsem nebyl připraven. Dlouho jsem si také nemohl zvyknout na hlasový projev Janova syna Ondřeje, který mi nepřišel jakožto ideálně zvolený, ač potomek slavných předků, stále je to výrazný neherec, což v případě postsynchronu vadí. Když však Svěrák junior a jeho tým rozevřel po chladnějším entrée přede mnou coby divákem to úžasné panoptikum lesního života, v běhu děje jsem na výše zmíněné pomalu zapomněl. Kuky se vrací je filmem apriori pro dětského diváka, ale svou nespoutanou invencí a bytostnou originalitou, týkající se především vizuální složky, osloví asi každého. Jan Svěrák spolu s animátorem Jakubem Dvorským (z brněnského vývojářského týmu Amanita Design, který proslul vizuálně unikátně zpracovanými flashovými hrami Samorost 2 a Machinarium a videoklipem pro dánskou post-rockovou skupinu Under Byen) vytvořili pak zcela originální a nezaměnitelný svět lesních bůžků a bytostí a jejich estetika je natolik osobitá, že dává vzpomenout na to nejlepší z české školy animovaného filmu. Jasné inspirační zdroje lze pak rozpoznat v díle světoznámého českého výtvarníka Františka Skály, zvláště v jeho dvou knihách Jak Cílek Lídu našel a Skutečný příběh Cílka a Lídy, jimž peripetie Kukyho jakoby z oka vypadly. Stejně tak jsem si vzpomněl na dávnou Skálovu retrospektivní výstavu v centru Egona Schieleho v Českém Krumlově, kde byly již tehdy k vidění vozítka podobná těm, na kterých se prohání kapitán Hergot. Možná je škoda, že se Skála rozhodl nakonec se celého projektu neúčastnit, mohla tak vzniknout obdoba Švankmajerova podílu na legendárních filmových parodiích dua Brdečka/Oldřich Lipský, přesto se spolupráce Svěrák - Dvorský ukázala jako nanejvýše plodná a životaschopná. Předesílám, že dle mého úsudku se Kuky směle může měřit s originály typu Trio z Belleville, tak osobitý je jeho design. Škoda, že trochu vázne složka scenáristická a že hlavní dvojroli nehraje a nedabuje výraznější dětský herec... PS: Jak řekl na předpremiéře přímo Jan Svěrák, na filmu se podílelo celkem 180 lidí, z toho 80 film přímo natáčelo a 100 pak sedělo u svých PC a vyrábělo počítačové efekty, retušovalo atd. Ten poměr napovídá mnohé o dnešním fenoménu zvaném film... (Kdeže časy skromných Ropáků jsou...) () (méně) (více)

Bluntman 

všechny recenze uživatele

FILMOVÁ NOC 2010 Jsou lidé, kterým ke spokojenosti nestačí oslavování poctivé rukodělné práce (když je z filmu o filmu patrné, kolik toho bylo dodatečně upravováno za pomocí speciálních efektů), indie look v jinak mainstreamově vykalkulovaném titulu a ozvláštnění oscarového KOLJI do podoby akčního dobrodružného bijáku s roztomilým plyšákem v hlavní roli. Technická preciznost bere za své, když jsou promluvy Kukyho nezáživně deklamovány a kapitán Hergot otravně moralizuje, nezávisle se tvářící osvěžení si bere spoustu z precizních amerických filmů, ale přitom je temporytmicky hrozně nevyvážené a vypravěčsky nezvládnuté, jelikož obě roviny obsahují nesrovnalosti a dětská fantazie je limitována na mravoučné mentorování a neskonale hloupou ekologickou agitku. KUKY SE VRACÍ je tak nejenom jeden z nepřeceňovanějších (českých) filmů poslední doby, ale zároveň i nejhorším Svěrákovým snímkem, protože není ani formálně vytŕíbeným titulem podle amerického vzoru, ani svobodným autorským nezávislákem, ani poučenou a hravou žánrovkou. Je totiž ukázkovým HEČ - Hezkým Českým Filmem, s kterým se za nějakou dobu budeme setkávat na cestách žlutými autobusy (a při jakýchkoliv jiných než akčních scénách se budu dívat raději na okolní krajinu, zvuk si při dialozích raději vypnu úplně). ()

Fr 

všechny recenze uživatele

Když se ztratí dítě, tak řekne kde bydlí a oni ho přivedou domů. Kuky to neví, ale ne že je pitomej, ale protože je PLYŠÁK ..... Je neuvěřitelný, jaký dramatický situace může taková plyšová hračka prožít. U nás v českém lese! KUKY je českej. Je Svěrákův. A i když je nejdřív hodně ,,divnej do očí“, zanechal ve mě něco víc než třeba čtvrtej Shrek. Možná i díky Macháčkovu Anuškovi! Několik důvodů, proč má smysl film vidět: 1.) Souhlasím, že by pohádka měla děti zároveň vychovávat. 2.) Rád si čtu o hrdinech, kteří mají srdce. 3.) Zajímá mě, kde končí cesta věcí z popelnic. 4.) Nevím, kdo v lese jí zaječí bobky. 5.) Poznám, že ne všechno červený co teče z bezdomovce je krev. PŘÍBĚH **** HUMOR * AKCE ne NAPĚTÍ * ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Tak jsem se konecne dokopal ke skouknuti a jelikoz se jedna o film od Sveraka, cekal jsem hodne. A ackoliv to zase takova pecka nebyla, jsem spokojenej. Celej pribeh se snazi bejt hodne hravej a je to jako vymysly malyho kluka a to se bohuzel moc nedari. Na druhou stranu to ale funguje jako skoro nepretrzita honicka, kde neni nouze o "akci", takze nuda rozhodne nehrozi. Navic je tu spousta naprosto uzasnejch postavicek, jedna vetsi zrudicka nez druha, tady si vytvarnik fakt vyhral. Animace neni uplne bezchybna, ale rozohodne obstojna. Ale je tu jedno zasadni minus a to jsou daberi. Slusnej je tak maximalne Ctvrtnicek, ty ostatni jak kdyby nevedeli, co dabujou a proste cetli text, sice se sesla spousta skvelejch hercu, ale vetsina proste zni jak kdybych hral Horky leto nebo Poldu a takle si fakt profi filmovej dabing nepredstavuju. Trochu to aspon vyvazuje fakt, ze jsou hlasy docela prijemny, takze, i kdyz jim dabovani moc nejde, da se to dobre poslouchat. Az teda na malyho Sveraka, to je docela otravny hovadko a premejslel jsem, jesli neni zaostalej. Ale i tak slusny 4*. ()

Jossie 

všechny recenze uživatele

Velmi hezké, postavičky neuvěřitelně povedené, Kuky je tak okouzlující, jako méďa Mr. Beana a neherectví malého Svěráka mi vůbec nevadilo. Jediné, co mi trochu vadilo, byl ten motiv s bezdomovcem, přišel mi tak nějak umělý a neseděl tam. Jinak to mně osobně přišlo pro malé děti poněkud těžké, ale několik jich v kině sedělo (byli jsme na večerním představení) a ani nemukaly. ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Čím hlubší les, tím horší vztahy!" To je pravda. Já už si tedy pořádně nepamatuju, jaké to je být dítětem, takže růžový mazel Kuky musel stranou a ovace ode mne sklízí věčně poučující kapitán von Hergot, podpořený hlasy Anušky a Vidličky, díky kterým se mi tento pokus o lesní puč jevil poměrně snadno stravitelným. ()

Reklama

Reklama