Reklama

Reklama

Lisa Auclertová (Diane Krugerová) pracuje ako novinárka, jej manžel Julien (Vincent Lindon) je profesor literatúry. Spolu so svojím šesťročným synom Oscarom (Lancelot Roch) vedú pokojný a harmonický rodinný život. Všetko sa zmení vo chvíli, keď im do bytu vtrhne polícia a Lisu zatkne. Novinárku obžalujú z vraždy jej nadriadenej a odsúdia na niekoľkoročný trest. Hoci Lisa neustále opakuje, že je nevinná, dôkazy svedčia proti nej – odtlačky prstov na vražednej zbrani, krv obete na jej kabáte a ostrá hádka s obeťou tesne pred jej smrťou. Julien je však skalopevne presvedčený o nevine svojej manželky a nemieni sa vzdať. Rozhodne sa, že podnikne mimoriadne riskantnú akciu, len aby Lisu očistil a oslobodil. (TV JOJ)

(více)

Recenze (208)

castor 

všechny recenze uživatele

Vyzrálé francouzské drama není tak emočně vypjaté a komplikované jako americký remake (který jsem na(ne)štěstí viděl dřív), přesto má řadu superlativ v podobě kamery nebo atmosféry. Jasně vystavěný příběh navíc těží zejména z hereckého umění obou hlavních představitelů Vincenta Lindona a Diane Kruger – a právě Kruger výrazně zastiňuje Elizabeth Banks v americké verzi. Jinak je ale francouzský předobraz zbytečně rychle odvyprávěný (mrzí to zejména při přípravě celého zoufalého plánu), tím pádem několikrát hupsne přes hranici uvěřitelného. Zaoceánská verze byla sice typicky americká, ale zato nápaditější, hravější, vzrušivější, přístupnější a až na pár mrknutí na diváka i uvěřitelnější. Navíc se celým filmem linul i onen nejistý opar, jak to vlastně s onou vraždou bylo (Francouzi to naopak vyplácli hned na začátku, což mi přijde jako velká škoda).. přes všechny výtky za 4*.. ()

Kimon 

všechny recenze uživatele

Sice poněkud nepravděpodobný příběh, ale poutavý a napínavý. Nepravděpodobný v mnohých detailech. Může být člověk neprávem obviněn, aniž by se podrobně vyšetřil případ a nehledal skutečný viník? Jako by pravděpodobnost skutečného viníka ani neexistovala, jako by se jednalo o příběh odkudsi z totalitního území, kde právo neznamená nic. Myslíte, že by se tohle mohlo stát ve vyspělém právním evropském státě? Já vlastně ani nevím, pravda je, že i v některých "demokratických" zemích, a nemusíme chodit daleko, je právo občana také podupáváno. No, ale k rozběhnutí filmového krimipříběhu to asi stačí. Prostě bylo potřeba navodit dojem neprávem obviněné osoby, tak každá myšlenka, byť nepravděpodobná je dobrá. Je možné, aby člověk, povoláním učitel, byl schopen připravit sám, bez jakékoliv podpory lidí znalých kriminální posvětí scénář vedoucí ke svobodě? Zbaštil jsem to jen proto, že jsem se chtěl pobavit. A to se také stalo. ()

Reklama

pakobylka 

všechny recenze uživatele

Poměrně strohý příběh - úspornější, rezervovanější ... a odtažitější nežli "Tři dny ke svobodě" (2010), jejichž děj je barvitější, košatější ... a OSOBNĚJŠÍ ve svém striktně vymezeném časoprostoru. Přesto i "Nevinná" po svém způsobu vystihuje jak povahu příběhu, tak i charaktery ústředních postav. Nicméně ... remake je mi pro tentokrát jednoznačně bližší. ()

FFilipCZ 

všechny recenze uživatele

Zde nastává menší problém...a tím problémem je, že dříve než Nevinnou jsem viděl její "mladší dvojče" jménem Tři dny ke svobodě. A vzhledem k tomu, že Tři dny ke svobodě jsou jak přes kopírák (místy jsem se divil jak moc), tak už jsem si to prostě tolik neužil. Mnohdy jsem si připadal, jako bych se díval na ten novější snímek. Totožné texty, totožná zápletka, dialogy, vše. Myslím, že kdybych Nevinnou viděl jako první, asi bych ještě jednu hvězdu přihodil, to však nemění nic na tom, že Tři dny ke svobodě jsou bezpochyby kvalitnější, nápaditější a lépe zpracované. + Vincentovi Lindonovi jsem vůbec nevěřil jeho roli, nehodí se mi do role takového drsňáka, který by takových věcí byl schopný. ()

kinderman 

všechny recenze uživatele

Kvůli stupňování napětí se sice film v poslední třetině přehoupne přes hranici uvěřitelnosti, přesto dávám příběhu o zoufalém učiteli, který se odhodlá k zoufalému činu, plný počet. Potěší malá, ale důležitá role "poradce", kterou si vystřihl herec (a hlavně scenárista a režisér několika výtečných policejních dramat) O.Marchal. A co by asi udělal český učitel? Napsal pár zbytečných stížností a pak navázal nějaký vztah, pravděpodobně s rozvedenou kolegyní, ještě frustrovanější, než je on sám. ()

Galerie (20)

Zajímavosti (12)

  • Cavayé vysvetlil zápletku a motiváciu na natáčanie filmu: "Chceli sme nakrútiť skutočný ľudský príbeh o obyčajnom človeku, ktorý robí mimoriadnu vec, pretože čelí justičnému omylu. Film hovorí aj o odvahe – hovorí, ako prejavujete odvahu v závislosti od situácie. Napríklad vo Francúzsku boli aj dobrí ľudia, ktorí nešli do odboja proti Nemcom.“ (Arsenal83)
  • Všechny scény se natáčely chronologicky, protože režisér cítil, že je to důležiré pro herce a pro vývoj jejich postav. (HappySmile)
  • Vězeňské scény se natáčely na třech místech: Exteriéry představuje vězení Meaux, které je vzdálené 40 km východně od Paříže; vstupní chodba je součástí Národní francouzské knihovny v Paříži a ostatní interiéry (cela, návštěvní místnost) vznikly ve studiu. (HappySmile)

Související novinky

Crowe bere lekce od Neesona

Crowe bere lekce od Neesona

06.10.2009

Přinejmenším ve svém novém filmu The Next Three Days, jehož natáčení zahájil oscarový Paul Haggis v pátek v Pittsburghu. Liam Neeson se s letošní osobní tragédií vyrovnává plným pracovním nasazením.… (více)

Russell Crowe zachraňuje vražedkyni

Russell Crowe zachraňuje vražedkyni

01.08.2009

Proč? Protože je to zároveň jeho manželka. Samozřejmě je řeč o jeho nové roli. Crowe ještě ani neodložil luk, se kterým pobíhal po Sherwoodském hvozdu, ale už má jasno o svém dalším filmu. Bude jím… (více)

Reklama

Reklama