Reklama

Reklama

Snímek Cvokař představuje pestrou mozaiku hollywoodských postaviček: všechny tápou, všechny v tom velkém a zkaženém Městě andělů zkouší najít pravdu. Neurotický agent trpící obsedantně-kompulzivní poruchou, puberťačka neschopná vyrovnat se s matčinou smrtí a posedlá sledováním filmů, obstarožní herečka se svým nešťastným manželstvím i snaživý, ale Hollywoodem opomíjený mladý spisovatel... všichni mají jedno společné: psychiatra Henryho Cartera. Ironií osudu je, že Carter, na kterého se všichni s důvěrou obracejí, je z nich asi nejbezradnější. Tento prominentní cvokař s hvězdnou klientelou se ve skutečnosti není schopen vzpamatovat z nedávné osobní ztráty. Dny tráví pokuřováním trávy a přestává dbát na svůj zevnějšek. A co hůř - ztrácí veškerou dřívější víru ve svou schopnost pomoci pacientům. Střídavě tragický a škodolibě komický film Cvokař podává svědectví o síle mezilidských pout a připomíná, že nikdo z nás nemůže být sám. (Magic Box)

(více)

Recenze (191)

larelay 

všechny recenze uživatele

Vyborna zalezitost so skvelym, "vecne zhulenym" Kevinom Spaceym. No jo, Hollywood je big shallow bitch. A prave preto mi ten happyend vobec nevadil :) ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Ach, ty happyendy... Nebýt toho enormně pozitivního vyústění propletence těch několika dějových linií, které divákovi snímek nabízí, měl by Cvokař reálnou šanci stát bok po boku svému vzoru Americké kráse. Takhle se jen nesměle krčí za ní... Oním finálním vyzněním se snímek skutečně dostává do významové eskapády - nepopisuje civilizační krizi americké (západní) společnosti, ale příběhy lidí, kteří prožili silné trauma. Nevím, jen mám pocit, že tvůrci dali filmu záměrně falešné mimikry a zabalili ho do obalu Americké krásy. Pro Kevina Spaceyho je to každopádně opět po čase erbovní role... Podobné filmy: The Wackness, Generace X ()

Subjektiv 

všechny recenze uživatele

Opět zase jednou sada rozkouskovaných a tím rozmělněných osudů několika postav, které navzájem pojí jen tenké nitky, učesaná do jednotící, na výraznější autorský projev rezignující hollywoodské všepodoby, která si neumí odpustit umělou osudovost společných, šťastných, v jistém ohledu rázných a též nepravděpodobných konců. Je to smutné, protože každý hrdina tohoto filmu by unesl svůj vlastní slušný film. Slabé ***. ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Celej film tak trochu smrdi nezavislarnou, ktera se snazi desne sokovat a dojimat, ale ve vysledku je to zase stopadesata variace na drama o nekolika postavach, ktery maj zivot na hovno a jejich osudy se postupne protnou. Film proste neprinasi nic novyho, postavy jsou tu az otravne smutny a celou dobu se nic nedeje. Zachranujou to tak akorat pohodovy herci v cele s nehorazne nahulenym Spaceym, ale ne nahulenym typu Travicka zelena, necekejte zadnyho veselyho cvokare. Celkove to sice vylozene nenudi, ale pokud nemate radi Spaceyho, nema cenu na to koukat. ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

Zhulený cvokař, pečlivě hýčkající celebritám jejich vymyšlené problémy, je pro mne velmi interesantní postavičkou. A když ho okolnosti postaví, či spíše opatrně položí, před skutečný případ, tak je zábavné sledovat jeho pokus o samovyléčení se. Kdyby tím cvokařem nebyl Kevin Spacey a kdyby zpovídané celebrity netrousily hypochondricky výživné hlášky, tak by nebylo důvodu se na tento snímek vůbec dívat. Jenže Kevin splynul s pozvolným černohumorným tempem tak dokonale, že z námětu řídkého jak spodky Varla Frištenského vykouzlil docela příjemný film. ()

dobytek 

všechny recenze uživatele

Já bych v tom filmu ani nehledal žádný velký drama. Mně to spíš přišlo jako taková ujetá, trochu černá komedie. Navíc to má šťastnej konec. Zhulenej psychiatr v podání Kevina Spaceyho asi měl vzbuzovat nějakou lítost, ale mně připadal spíš legrační. Stejně tak jako jeho pošahaný pacienti v čele s Robinem Williamsem. Jeho role sice byla menší, ale dost zábavná. Slabší stránkou filmu je scénář. Chvílema se příběh tak nějak rozpadá na menší epizodky, aby se pak najednou stala nějaká podivná náhoda a zase se to všechno nějak splácalo dohromady. Závěr filmu pak vyloženě působí jako deus ex machina. Kdyby se na scénáři trochu víc zapracovalo, mohlo to dopadnout rozhodně líp. Ale ani tak nemůžu říct, že by se mi film nelíbil. 70% ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Mozaika z kamínků životních krizí v rámu hollywoodské mašinérie, lepená lepidlem psychiatra, co nemůže pomoci druhým a už vůbec ne sobě. To je Pateho citlivě podané drama o dopadech fungování červí díry filmového průmyslu na všechny ty, kteří se k ní byť jen přiblíží.. Zpustlý Spacey je ve své přirozenosti vynikající a ten řekněme happyend, byť vzhledem k okolnostem a prostředí krajně nepravděpodobný, bych v tomto případě považoval za jakési světlo na konci tunelu a dovolený prvek iluze v jinak zatraceně reálném světě.. Za pozornost určitě stojí autobiografické prvky Williamsovy role i skutečnost, že Keyser Sozé v poslední době nějak často pohřbívá psy.. ()

Aluska88 

všechny recenze uživatele

Odlehčeným způsobem zpracovaná variace na téma mozaiky prolínajících se lidských osudů. Kevin Spacey je jako věčný zhulenec dokonalý a jako věrný zákazník nikdy neopomene převzít "zásilku" zboží s nápaditými názvy:) Dále mě potěšil Mark Webber, který se mi prvně zalíbil již ve filmu Můj miláček ráže 6,65. I přes nenáročný děj a ne tolik do hloubky prokreslených, avšak zajímavých charakterů, jako kupříkladu v 21 gramech či Magnólii, ze snímku vyzařuje melancholie a smutek. Cvokař může pohladit po duši ty, kteří se sami nepovažují za "normální" či mají dojem, že by potřebovali odborně poradit. Nebo mají pocit, že jejich myšlení, posedlosti či jiné "výchylky" nezapadají do běžného, stereotypního chodu společnosti. Často jsou však naše "úchylky" a skryté odlišnosti nástrojem, který nám pomáhá přežívat v realitě. "Tímhle běžně nejezdím, ale žena mi včera sebrala klíčky od auta. Ani se jí nedivím, jsem pořád zlitej." :) ()

StarsFan 

všechny recenze uživatele

Hodně, hodně jsem si tento film chtěla oblíbit, protože v jeho jádru je ukryta řada aspektů, které mám v příbězích ráda: hlavní hrdiny je lidský, zranitelný (a zraněný), postavy nejsou rozděleny na kladné a záporné. Bohužel po scénáristické stránce vše úplně nefunguje – a i když jsou to jen detaily, výrazně ovlivňují můj celkový dojem. Jsou to zbytečné expozice, kdy některá z postav jen kvůli divákovi vysvětluje to, co všichni v dané scéně ví. Jsou to neuvěřitelné náhody jako moment, kdy jedna z postav najde cosi, co se jí přímo týká, pohozené na ulici. Je to uspěchaný scénář, který se v závěru snaží divákovi vnutit rychlou proměnu postav, ačkoliv stopáž by si zasloužila deset až dvacet minut navíc. Je to konec, který náhle změní vyznění celého filmu. U jiného žánru by tato zaškobrtnutí scénáristovi asi prošla, když se však snažíte dát dohromady civilní, citlivou, civilizační výpověď, může několik nerealistických scén snadno udělat z filmu s velkým potenciálem jen zapomenutelné drama. ()

Arachneuss 

všechny recenze uživatele

Kevin Spacey je non-stop na sračky, Saffron Burrows to jako vždy sluší a Robin Williams všechny bez jakýchkoliv problémů převálcuje na celé čáře. Originální téma zpracováno typickou "hollywood" filmařinou. ()

Davies182 

všechny recenze uživatele

Spaceyho cvokař přišel na způsob, jak nejefektivněji vyléčit své pacienty: být ještě více na dně, nešťastný, a ztracený než oni sami. Ale pomáhá to? Shrink je zajímavý, ale hlavně zábavný slepenec životních osudů na první pohled šedých lidí, kterým z životních trablů pomáhá největší troska ze všech. Čtvrtá hvězdička je za poslední záběr. ()

lesumir 

všechny recenze uživatele

Tohle je jako co? Mozaika příběhů, nad kterými se má člověk zamyslet? Studie duše? Nějaká sonda do života? Ne, ani jedno. Je to velké nic, které se možná snaží navázat na Spaceyho krizi v Americké kráse, ale nedaří se to. ()

nunka 

všechny recenze uživatele

Film ťažiaci z atraktivity povolania a riešiaci kto je väčší pacient. Jediné, čo sa mu darí je tváriť sa. Hyperpasívnym tempom sú ponúknuté útržkovité výrezky zo života zhuleného Spaceyho, nadržaného Williamsa, depkoidnej Jemmy, obsedantno-kompulzívného génia...ktorích nakoniec spojí predsa len niečo spoločné....kto by to čakal...Shrink je zúfalo nudný, vlečúci sa slimačím tempom, popisný a neanalytický a brutál americký, rozčulujúci. ()

Ducharme 

všechny recenze uživatele

Vynikající Kevin Spacey, který dělá z jinak dost průměrného příběhu příjemnou podívanou. Jonas Pate vsadil na přitažlivé prostředí drogami prošpikovaného Hollywoodu, atraktivní povolání psychiatra a hlavně se rozhodl vytěžit co nejvíc z všemožných lidských utrpení - doslova je vyždímat. I když je to všechno samo o sobě hrozně laciné a podbízivé, jako celek to na mě celkem zafungovalo. Slza stékající po Spaceyho tváři (a kruzích pod očima) mě prostě chladnou nenechala. Dávám 4 s tím, že tohle musím po nějakém čase zkouknout určitě ještě jednou. ____Po druhém zhlédnutí jdu o hvězdu dolů. ()

Webb 

všechny recenze uživatele

Nenáročný, celkem příjemný snímek se sympatickým psychiatricko ztroskotaneckým Kevinem Spaceym a Saffron Burrows, s několika scénáristickými nápady a poklidnou klavírní hudbou pro oddechový večer. 60% ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Los Angeles je mesto kde má film, sebevraždy a húlenie (drogy všeobecne) tradíciu. Toľko k posolstvu filmu. To ostatné je iba omáčka, variaca sa v hrnci zdanlivo spletito previazaných niekoľkých príbehov, ktoré by mali pripomínať Altmanove Prestrihy, ale ich údernosť a hĺbku alternujú iba melancholickým hudobným doprovodom. Stojíme síce pod nápisom Hollywood, ale pozeráme sa skôr na malý festivalový film, ktorý akosi nevie, čo má presne svojmu divákovi povedať, takže sa spolieha hlavne Spaceyho, ktorý to podľa tvorcov celé svojou "americky krásnou" charizmou akože má utiahnuť a v kombinácii s tou hudbou vyvolať v divákovi falošný pocit, že videl hodnotné umelecké dielo. Postavy sa náhodou len tak na ulici v tomto megapolise stretávajú, púšťajú dôležité scenáre na zem v momentoch, keď za nimi stojí človek, o ktorom sa v nich píše a tak podobne. Ja som videl iba fajn film, ktorý zapadol z celkom objektívnych príčin. Filmov tohoto typu je proste veľa. Ale strata času to pre fanúšika filmu nie je. ()

Reklama

Reklama