Mogadischu (TV film)

Německo, 2008, 90 min

V roce 1977 došlo k únosu letadla Landshut členy Lidové fronty za osvobození Palestiny požadujícími propuštění vězněných čelných představitelů Frakce Rudé armády. Německé televizní drama rekonstruuje tuto událost formou výpravného „amerického“ blockbusteru. Ačkoli patos a obrazová opulence zdaleka nedosahují roviny snímků Michaela Baye, scény s kancléřem Helmutem Schmidtem evokují tradiční schematické momenty, kdy američtí prezidenti v Bayově podání dramaticky dávají rozkaz k útoku či s hrdým hlasem nakřápnutým zajíkavým dojetím oslavují oběť padlých hrdinů. Nicméně zdejší míra patosu a naivity se drží v únosné rovině, takže účelně vede diváky k filmaři zamýšleným emocím, aniž by hrozilo zvrtnutí do nechtěného smíchu či campu.(15.8.2011)

Tv film o teroristickom únose lietadla Lufthansy vznikajúci v zhruba rovnakom období ako Baader Meinhof Komplex a produkovaný nemeckou verejnoprávnou televíziou ARD. Efektívne využíva priam až greengrassovský dokumentaristický štýl, ale najsilnejšie je, že sa viac koncentruje na udalosti v lietadle a tým emočne dominuje nad chladným Baaderom. Pre mňa ten kompromis medzi doku-štýlom a proprietami televízneho zjednodušenia faktografie fungoval excelentne. Z očakávania solídnej tv únoscovskej veľkoprodukcie, ktorú zhliadlo v premiére vyše 7 miliónov divákov v Nemecku, som nakoniec dostal drámu, ktorá kľudne znesie porovnanie s kinoprodukciami a nezaslúži si podcenenie (63% - 14.10.2011).(14.10.2011)