Planeta Země po vymření lidstva (TV film)
Life After People
Dokumentární
USA, 2008, 85 min
David de VriesObsah
Dokument vychází při předvídání budoucnosti z odborné znalosti a chápání historie. Odborníci na inženýrství, botaniku, ekologii, biologii, klimatologii a archeologii vytvářejí obraz toho, jak bude Země vypadat v průběhu dní, týdnů, měsíců, let a milénií poté, co zmizí lidé. Uvidíme, co se stane s okolním prostředím. Jaké druhy rostlin přežijí? Budou moře oplývat rybami? Která zvířata přežijí? Co se stane s elektrárnami? Změní se v časované bomby, až se zastaví? Otráví zemi navěky? Vrátí se někdy lidé? Zahájí tento koloběh opět člověk odhalováním našich rozvalin a snahou představit si, jak život vypadal v naší době? (oficiální text distributora) -
Položili ste si už otázku, čo by sa stalo so svetom aký poznáme, keby odrazu zmizla z povrchu zmeského ľudská rasa? Ak áno, odpoveď vám poskytne tento dokumentárny seríál. Za pomoci digitálanych efektov je zobrazné starnutie a rozpadávanie miest po určitých obdobiach a návrat prírody do úlohy vládcu Zeme. Ľudské výtvory bez údržby nemajú šancu na prežitie. Dozviete sa, ako dlho budú vo svete bez ľudí fungovať elektráne, koľko sa dožije Brooklinský most, Eiffelova veža, most Golden Gate, pyramídy, aký vplyv bude mať táto doba na zvieratá a mnoho ďalšieho. Život tu bol pred nami a bude tu aj po nás. (Zabuza)
Djkoma
Svět bez lidí. Tahle myšlenka mnohé nechává chladnými, protože "jak by se to přeci mohlo stát...", ale to právě tento dokument vůbec nezajímá a jen předkládá svět bez nás a následky našeho "dočasného" životního stylu. Dokument nepatří mezi nejdražší, takže se logicky ukazují nedostatky typu slabé a opakované počítačové efekty, ale o to tu přeci nejde. Jde tu o tu vizi světa a toho, jak dlouho bez nás naše "současné hrady a zámky" dokáží přežívat a odpověď není popravdě vůbec příjemná. Mnohé filmové i jiné post apokalyptické vize počítají s mnohým, co v tomto dokumentu padne. Ať už filmy jako Já, legenda nebo mnohem starší Loganův útěk a ještě slavnější Planeta opic.(3.9.2009)
Flipper
Všetko by bolo dobré, rozhovory, fakty atď no ak vám za film ukážu 5 krát za sebou jednu otravnú počítačovú animáciu padajúceho mostu alebo budovy, trpezlivosť vám dochádza. Aj keď je tu sem tam nejaká chybyčka (pri animácií pádu Eifelovej veže o 300 rokov, sú stalé zabrazené chodníky a cesty, ktorý by mali zazelenieť už o 270 predtým) dokument zobrazuje nepriamo aj katastrofy, ktorý spôsobil človek - tie trojnohe deti v Černobyle atď(4.10.2008)
TeeAge
Dokument o tom, ako "málo" pretrvávajúce je naše civilizačné dielo nie že v univerzu, ale na samotnej Zemi...(8.4.2012)
MM_Ramone
Ako bude vyzerať „Planéta Zem po vymretí ľudstva“? Ako to tu bude ďalej pokračovať, keď ľudská populácia sa bude rovnať nule? Čo sa bude diať v opustených mestách? Ako dopadnú vyznamné monumenty? Čo sa stane so symbolmi našej civilizácie? Nemilosrdný zub času nenechá nič na pokoji. Niečo mu padne za obeť skôr, niečo vydrží celé stáročia. Ale jasné je, že nakoniec tu po nás nezostane nič. Zaujímavý hypotetický dokumentárny film. ***(23.4.2012)
3DD!3
Inu inu, je to JSEM LEGENDA bez Willa Smithe a bez těch zmutovaných podivností co se snažil vyléčit. Tak aspoň začíná tenhle pozoruhodný dokument. Je moc pěkné, že místo toho, aby se donekonečna zabývali tím PROČ tady nebudeme, se soustředí na to co se bude dít AŽ tady nebudeme. Vše je navíc podáno tak bezelstně a samozřejmě, až mi to trochu sebralo chuť snažit se čehokoliv dosáhnout. Když vidíte jak strašně nicotná je naše snaha po sobě cokoliv zanechat, zmrazí vám to úsměv na rtech. Opravdu. S chirurgickou pečlivostí nám inženýři, biologové a další odborníci přednaší fakta o budoucnosti i o minulosti. Samozřejmě převážně té americké, takže vidíme zkázu New Yorku, San Franciska, Chicaga, ale do Nového Jičína se nepodíváme ;-). No dobře dobře, je tam Paříž, Řím a pár dalších měst mimo USA. Zajímavé je (člověk by řekl, že se protrhne mnohem dříve), že z moderních lidských výtvorů by asi nejdéle vydržela Hooverova přehrada (jo ta, kde je ukryta Prajiskra) a její zmizení vidíme jako jedno z posledních. Škoda, že si tenhle dokument nevzal do ruky nějáký pracháč a nezainvestoval do efektů, protože s trikama od ILM by tohle byl dokument století (možná... jak jsme se dozvěděli, nemusel by to tak dlouho vydržet). P.S: Ani alieni nás ve vesmíru neslyší. Fňuk.(3.2.2010)
kinej
Tento dokument je zajímavý po vizuální stránce. Speciální efekty sice nejsou na hollywoodské úrovni, ale i tak si divák může užívat nemála atraktivních postapokalyptických záběrů, po kterých já jsem vždy bažil, a byl jsem schopen kvůli nim překousnout leckteré slabší filmy, jako třeba Vodní svět. Velkoměsta prorostlá vegetací působí úchvatně. Nakonec jsou ale nejsilnější záběry stejně z vylidněného Černobylu, kde se městské stavby ustupují přírodě. Vytknul bych vše dramatizující komentář, rádoby efektní prostřihy a celkově bych se pozastavil nad tím, zda-li lze vůbec tento film nazývat dokumentem. Velké množství zde uváděných informací, ač jsou od odborníků, jsou pořád jen hypotézy. Celý dokument mi připadá jako hodně velký vzdušný záme(11.2.2009)
Dragoni
Video ke shlédnutí ZDE. Originální dokument simulující zmizení civilizace a následné dopady matky přírody na lidské dílo. 80 %(18.8.2011)
predators
Já tyto přírodovědecké dokumenty obdivuju, takže nemám jinou možnost:-) Pokud vás zajímá, jak dlouho budou stát pyramidy bez zásahu člověka, tak neváhejte a pokud je vám jedno, jak bude vypadat vaše kára za 10 let, tak nekupujte garáž a podívejte se na Life After People :-) 80%(13.11.2008)
klerik
Dobrý nápad. Obstojné spracovanie. Priemerná réžia. Podpriemrná dramaturgia. To, čo iný pokladajú za najsilnejší moment - Černobyl - ma takmer odrovnalo. Chápem, že černobylské zábery zo súčasnosti sú výstižné a krajšie ako počítačové simulácie, ale nechápem, prečo ich nepoužili ako klasické ilustračky, oni miesto toho rozoberajú celú situáciu okolo výbuchu - čo to má sakra spoločné so zvyškom filmu???(17.6.2010)
jonyyy
65%(30.6.2010)
heyda
Výborný a hlavně nesmírně zajímavý námět zabývající se tím, co by se na naší planetě stalo, kdyby lidé vyhynuli. Samotný námět se mi strašně líbil a nabídl mi dost zajímavých informací, bohužel jsem byl zklamaný zpracováním. Skoro půlka filmu je poskládána z digitálních animací, které mi přišly hodně laciné a někdy i trochu zbytečné. Takže za obsah filmu palec nahoru, za jeho zpracování spíš palec dolů, celkově za 3 hvězdy! Mimochodem: když se beton rozpadne a kov zkoroduje, co se stane třeba s plasty nebo se sklem?(9.1.2012)
Rocky62
Souhlasím s Ingrid. Lidstvo je prašivá mizerná havěť, jejíž evoluce se měla zastavit někde u rodu Homo habilis. Tehdy ještě nedocházelo k zásadním negativním vlivům na přírodě. Dnešní člověk je bezohledný dobytek, jehož existence je zde na Zemi naprosto zbytečná, proto doufám, že to co líčí tento dokument, je pravda, která nenechá na sebe dlouho čekat, ale raději už k věci. Efekty jsou sice odbyté, ale v tomto případě je to vedlejší. Důležitá je myšlenka, která by měla každého racionálně uvažujícího člověka donutit k zamyšlení. Některé animace se zbytečně opakují, což se po pár minutách stane rušivým elementem, ale vzhledem k dostatečně silné náplni je na místě odpuštění. 80%(22.12.2011)
SeBig
Už jsem jeden takovýhle dokument viděl...řikali tam uplně něco jinýho názory "vědců" se opravdu liší.(6.2.2012)
Hrabka
Povedený dokument na hodně zajímavé téma. Možná to mohlo být ještě zajímavější, ale určitě mě to bavilo i tak. Víc takových dokumentů... 80%(8.1.2012)
Darth Sidious
Člověk byl stvořen k sebezáhubě. Ze všech organismů na vsětě zaujímá člověk nejkratší epochu na planetě. Od té doby co se odvrátil od zákonů přírody, by měl přestat existoval. To je můj osobní názor. Člověk na planetě napáich už tolik špatných a zlých věcí.Dokument je krásně udělaný. Má výborný apokalyptický nádech. Takže si mě získal.(20.8.2011)
TheCaelos
Výborný dokument, nutící k zamyšlení. Po celou dobu sledování jsem byl překvapen, jak rychle některé věci v podstatě zmizí. U některých jsem očekával, že tady budou tisíce let. No jo, jenže s pečlivou údržbou lidí, bez ní... Triky nejsou na vysoké, ba ani vyšší úrovni, od začátku jde vidět, že je to dost levný dokument, ale co mi sakra po efektech. Rozhodně doporučuji všem.(12.12.2010)
Z0oMb3E
Na začiatok kus poučky. Vrcholným štádiom biocenózy je klimax. Nikdy som netušil, že roky štúdia dokážem aj prakticky aplikovať. Všetko má svoj koniec a nič nieje večné. Tieto zdanlivo nemysliteľné myšlienky sú pre moderného človeka vzdialené natoľko, že sa nimi ani do hlbšej miery nezaoberá. Človek sa veľmi rád pasuje na vrchol pomyselnej prírodnej pyramídy. Ale čo sa stane, keď z nej odstránite vrchný diel? Odpoveď je, nič. Druhotná sukcesia je veľmi mocná zbraň prírody v boji s jej nepodarkom. Hrdza, fyzika, chémia, počasie či flóra neustále atakujú ľudskú umelo vytvorenú a bez vynaloženia obrovského množstva energie neudržateľnú spoločnosť. Samozrejme že, čím šli prognózy do vzdialenejších časových období a ohrávaním dvoch troch animácií dookola film skĺzol do nudnejšieho stereotypu, kedy nemal pomaly čo nové ponúknuť a nadviazať na fantastický úvod. Kašlite na recyklovanie! Zakopte všetko do zeme a dúfajte, že sa plasty guma a podobný sajrajt dostanú do vľúdneho prostredia, aby tu po nás niečo ostalo. Čo na tom že si budúci osadníci a šimpanzi budú myslieť, že sme žili vo vlastných odpadoch a Homo sapiens vyhynul lebo bol homo. Niečo po mne aj tak ostane!(11.11.2011)
Revanx
Téma nanajvýš zaujímavá, triky obstojné a poňatie veľmi pútavé. Povinnosť pre všetkých fanúšikov katastrofických filmov a aj pre tých ostatných veľmi zaujímavý dokument.(20.1.2009)
maseer2
místy nudné a opakující se, místy zase příliš laciné.. přesto zajímavý dokument o tom, co by se postupně dělo s naší planetou, kdybychom zničehonic z nějakého důvodu zmizeli.. lepší 3*(20.5.2011)
hrona
Dokument zabývající se tématikou, co se stane, s naší planetou během 10 000 let až lidstvo zmizí. Nápad je velmi dobrý, rozhovory zajímavé, ukázky skutečného chátrání města po Černobylu poučné. Což ovšem přestává být únosné jsou věčně se opakující záběry padajících budov, či obrůstání zeleně. A strašlivý fenomén neustále se opakujících vět v dokumentech. Dokument má 85 mninut, kdyby se vypustila spousta opakovaných záběrů, vyšplhala by se stopáž na nějakých 50, možná 60 minu, pak by byl snímek o mnohem více zábavnější a svižnější. Škoda, že tento projekt nečapla BBC(4.8.2010)
| Na levném DVD od: | 21.06.2010 Filmexport |
|---|
Podobné
- Život po lidech (TV seriál) (2009)
- Aftermath: Population Zero (TV film) (2008)