Král Richard a křižáci

Dobrodružný

USA, 1954, 113 min

David Butler

Max Steiner

,,TEN POZNÁ GEOGRAFIU ŽENY AKO DLAŇ SVOJEJ RUKY." __ Oba názvy, ako knižný tak aj filmový neobsahujú nič, čím by toto dielo bližšie špecifikovali. ,,Talizman" podľa sira Scotta je pre filmový dej absolútne nepotrebným, rovnako tak ani kráľa Richarda tu nemožno považovať za hlavného hrdinu, s trochou nadsádzky vlastne hrá až tretie husle. Kráľ Richard a križiaci predstavujú typickú ,,výpravnejšiu" hollywoodsku produkciu tej doby spoliehajúcu radšej na pekné tváre a potrebné romantické prvky než historickú korektnosť s dnes už všade prítomnou naivnosťou (úsmevné je sledovať ako Richarda zasiahne šíp a šľachtici miesto pomoci už začínajú spriadať intrigy). Najviac ma však zaujala zmena lokácii počas filmu, kde oblasť púšte s nekonečnými dunami vystrieda lesnatá zavlažovaná krajina - to všetko na ploche deja odohrávajúcom sa vlastne len na rozlohe zopár desiatok km2. Rex Harrison ako Saladin je však dobre vybratý a aj z postáv najlepšie zahraný, hudba Maxa Steinera vie hlavne v akčných scénach dobre zvýrazniť ich dynamiku. (13. hodnotenie, 2. komentár k filmu)(18.12.2011)

• Terva

Námět - Sir Walter Scott "The Talisman". Scénář - John Twist. Kamera - J. Peverell Marley.(5.7.2011)