Jistota nejhoršího (TV film)
Dokumentární
Česko, 2007, 52 min
Aleš KisilHrají:
Vladimír Dlouhý, Jana HlaváčováObsah
Jan Zábrana (1931-1984) byl bezesporu výjimečnou osobností své doby. Ovšem právě proto byl nemilosrdně vláčen okrajem společnosti, neboť mu bylo dáno prožít valnou část života v době komunistického běsu. Komunisté mu neumožnili studovat a nebýt jeho píle a benevolence organizace překladatelů, živil by se celý život nedobrovolnou prací v továrně. Autodidakt Zábrana se postupem času stal jedním z našich nejlepších překladatelů z ruštiny a angličtiny, přičemž veškeré své literární ambice promítal do překladů a svého deníku.
Pečlivě zvolené výňatky z deníku představující Zábranu na jedné straně jako velmi tvrdého kritika komunismu a na druhé jako člověka velmi křehkého, plného smutku z rozumu a daru vidět a hodnotit. Atmosféru režisér buduje i hranými sekvencemi ilustrujícími intimnější vzpomínky doprovázené typickou klavírní kompozicí Filipa Topola. [Zdroj: 34 LFŠ 2008] (oficiální text distributora)
Tosim
"Celý národ kulturně sdružený pod střechou televizní blbosti. Matky bezmyšlenkovitě konzumující Chalupáře, majory Zemany, den ze dne. Koupili si přece přístroj, televizor. Už proto nutně považují to, co k nim tímto přístrojem proudí, za rozumné. Nad takovým drahým složitým přístrojem jaksi člověku dnes a denně nedochází, jak lacinou, primitivní a starou cenzurou je ten přístroj dnes a denně manipulován. A davy každý den, zaujatě, iniciativně a donekonečna diskutují a debatují o tom, co jim slouhové cenzury minulý večer předložili ke zhlédnutí." CO BY ASI JAN ZÁBRANA NAPSAL DNES?(13.8.2010)
type_B
"... a tak má mluvit básník," dodávám jako echo se závěrečnými slovy dokumentu. Co dodat? Snad jen: S Kunderou se jděte bodnout. Ten rozhodně není nejzajímavějším autorem české poválečné literatury.(7.8.2010)
Magyar
Ti nejlepší básníci netvoří verše, ale obrazy. Ale co je vůbec nejlepší - ty obrazy jsou moje, protože vznikají až v mé hlavě, bez imunitních reakcí, jaká to radost! A milého básníka už vůbec nepotřebuju.(8.8.2010)
mohamedsfinger
Už jen za to, že jsem se o tomto člověku dozvěděl, si tento dokument zaslouží pět hvězd...(8.8.2010)
Fredericus
Jan Zábrana bezesporu výjimečnou osobností své doby byl. Ovšem ty hrané sekvence nic moc.(16.11.2008)
Myrddin
Tak trefně to ještě nikdo nenapsal a v podání Vladimíra Dlouhýho je to dokonalý... Až na to, že ostatní dabéři nejsou nic moc, asi utratili všechny prachy za Dlouhýho a pak už jim na ostatní náklady nezbyla ani vindra.(1.9.2010)