Kontrevolucija ně projdět
Krátkometrážní
Sovětský svaz, 1968, 11 min
Krátké dokumenty byly vyrobeny na zakázku vlády SSSR. Kameramani v čele s režisérkami Irinou Setkinou, Irinou Venžer a Jekatěrinou Vermiševou přišli spolu s 240-tisícovou sovětskou armádou do ČSSR, aby v Praze v průběhu 22.8.1968 zachytiliy události potlačení kontrarevoluce a obnovení „socialismu, přátelství a míru". Už o tři dny později byly promítány jako předfilmy v kinech Moskvy. Všechny čtyři filmy variují jednotné schéma - z nadzemské perspektivy komunismu (letecké záběry krajiny) nám přicházejí na pomoc „bratři ve zbrani", obracejí se k nám jako k přátelům, které zachraňují před lží kontrarevoluce. [Zdroj: 34. LFŠ 2008] (oficiální text distributora)
lukax
Jako propaganda je to… prostě funkční. Třeba záběry diskusí studentů se okupujícími jsou vybrány tak dobře, že to skoro opravdu vypadá, jako by informovali Sověti Čechy a ne naopak. :-) Velkou část filmu zabírá vyprávění o krizovém vývoji před okupací, ta je pak popsána jako nevyhnutelný důsledek a ospravedlňována nalezením skladů zbraní, které si tu měli „kontrarevolucionáři“ připravovat. To mi přišlo zajímavé, čekal jsem větší roli „zvacího dopisu“.(2.8.2008)
žádní fanoušci