Reklama

Reklama

Můj otec můj bůh

(festivalový název)
Izrael, 2007, 80 min

Obsahy(1)

Rabín Abraham Edelman (Assi Dayan), hlava malé ultra-ortodoxní komunity v Tel Avivu, je, co se doktríny týče, naprosto neoblomný. Přestože tato vlastnost budí velký respekt v jeho okolí, jeho zatvrzelost je prvopočátkem konfliktu mezi ním a malým synem (Ilan Griff). Menahema stále více fascinuje okolní svět a nedokáže pochopit, proč musí jeho otec odehnat holubici z hnízda nebo proč tvrdí, že psi nemají duši. (Dny Jeruzaléma)

(více)

Recenze (4)

milancecil 

všechny recenze uživatele

311. Naprosto mimořádné dílo, se silou výpovědi, pronikající do nás se stále se stupňující intenzitou, až k tragickému vyvrcholení, vývoj událostí lze sice vytušit, přesto s ním nejsme smíření a s nadějí doufáme v osvobozující milost, šťastné okolnosti, jež nám poskytnou úlevu, život malého chlapce ve vlivu přísného, nekompromisního otce, rabína, konflikt dětského intuitivního náhledu na život se striktními pravidly, s režimem plně podřízeným Tóře, s mnoha rozporuplnými omezeními, která zasahují neústupně do chlapcovi každodennosti, do jeho pocitů a představ, v kontrastu s naší životní zkušeností se před námi odehrává drama, které v mnoha souvisejících případech jistě nemá takové zničující vyústění, přesto nás nenechá bez zamyšlení nad smyslem takového života, či nad jednotlivými, zdůrazněnými principy takové víry, opravdu jde o velmi hutné, pocitové a na detailech pečlivě budované dílo, přibližující nám tak vzdálenou kulturu, jejíž mnohasetletá existence ji nepochybně opravňuje k uznávání a úctě, přesto se nevyhneme pochybnostem, zda taková důslednost bez kritického přístupu je společnosti a jeho příslušníkům účelně prospěšná a bezpečná, to by myslím mělo být vždy tím hlavním hlediskem, nahlížet na náboženství s odstupem, vstřebávat proměny a své jednání korigovat, film určitě doporučuji každému, už jen pro ten zážitek z výborně zvládnutého zpracování téma, bravo!!! (10/10) ()

Reklama

wick 

všechny recenze uživatele

Náboženský fanatismus...rabína, který nevnímá realitu a v důsledku toho i přijde o vlastní dítě a ženu, je zfilmován úsporně a vzhledem ke krátké stopáži i zajímavě. ()

decouble 

všechny recenze uživatele

Většina stopáže filmu zabírá to, jak se konzervativní rabín, otec rodiny, modlí na různých místech anebo provádí jiné náboženské rituály. V anotaci filmu se píše o konfliktu mezí ním a jeho malým synem, k menší při mezi nimi ale dojde jenom dvakrát, aniž by to vyústilo mezi nějaké dlouhodobé napětí či opravdový konflikt. Avizované téma filmu (konflikt dětské zvídavosti s povinností nezpochybňovat písmo) tak působí spíš jako rozpitá kaňka než ucelená teze, a celý film tak ve výsledku vypadá jako nudný exkurz do mechaniky rituálu modlení rabína. A navrch má ještě film dost televizní zpracování. ()

Galerie (16)

Související novinky

Filmová přehlídka zdarma na Dnech Jeruzaléma

Filmová přehlídka zdarma na Dnech Jeruzaléma

17.06.2015

DEPO2015 v Plzni a nový kulturní prostor na Stalinu na pražské Letné a další místa v metropoli se od 19.6. stanou dějištěm multižánrového festivalu Dny Jeruzaléma. Vstup na projekce je zdarma,… (více)

Reklama

Reklama