Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Psycho (1960), nejslavnější film Alfreda Hitchcocka, by možná nikdy nevznikl – nebýt režisérovy umanutosti a neskonalé trpělivosti jeho spoluscenáristky, střihačky a manželky Almy Revilleové... Věhlasný mistr napětí se na konci padesátých let potýká s nečekanou situací. Jako režisér začínající v němé éře zvládl bez větších problémů přechod ke zvukovému filmu a po úspěchu ve Velké Británii opanoval i Hollywood. A teď, přestože jeho nedávné snímky Okno do dvora (1954), Muž, který věděl příliš mnoho (1956) a Na sever severozápadní linkou (1959) byly kasovními trháky, posílají ho filmoví kritici do důchodu a hollywoodská studia vidí ve jméně Hitchcock jen tiskárnu na peníze podle osvědčených námětů. Ambiciózní režisér se proto rozhodne přejít do protiútoku a chystá adaptaci Blochova románu, který přejímá skutečný případ sériového vraha a kanibala Eda Geina. Od rozporuplného projektu ovšem dávají hollywoodští producenti ruce pryč a Hitchcock tak musí zastavit vlastní dům. Už od začátku natáčení ale nejde nic podle plánu: jeho žena a spolupracovnice Alma se věnuje jinému scénáři, režiséra přepadávají staré úzkosti a navíc ho ve snech navštěvuje samotný Ed Gein... Životopisný snímek Hitchcock je režijním debutem scenáristy Sachi Gervasiho, inspirovaný odbornou publikací Stephena Rebella z roku 1990. Na pozadí příběhu o natáčení filmařova nejúspěšnějšího titulu, thrilleru Psycho (1960), se tvůrci soustřeďují na zvláštní a láskyplný vztah Alfreda Hitchcocka (1899–1980) a jeho manželky Almy Revilleové (1899–1982). Alma byla Hitchcockovou nejbližší spolupracovnicí a podílela se jak na jeho scénářích, tak na střihu. V době natáčení Psycha byli svoji už více než 30 let, když se ale Alma rozhodne vystoupit z „Hitchova“ stínu, není vůbec jisté, že to jejich manželství unese – tím spíš, že Hitchcock není schopen zvládat svou chorobnou fixaci na blonďaté protagonistky. Mimo ústřední dvojici s Anthonym Hopkinsem v roli sarkastického a zhýčkaného Mistra a Helen Mirrenové jako jeho sebevědomé a zároveň ohleduplné a obětavé manželky se objevuje i řada tehdejších hollywoodských osobností, například Janet Leighová (Scarlett Johanssonová) nebo Vera Milesová (Jessica Bielová). (Česká televize)

(více)

Videa (39)

Trailer

Recenze (520)

Hild 

všechny recenze uživatele

Film, na který si za pár měsíců už nikdo ani nevzpomene, přitom to tak dobře začalo. První půlhodina je dobrá, vlastně velmi dobrá a hlavně strašně zábavná. Úplně ve mně probudila natěšenost, myslela jsem si, že mě teď čeká příjemná filmová hodina a půl s dobrými herci. Velmi mě bavilo to pozadí vzniku filmu, od hledání inspirace, přes schůzku s cenzorem, až po samotné natáčení. Jenže krátce na to filmu začne docházet dech. Natáčení Psycha ustupuje do pozadí, Hitchcock se promění v žárlivého manžela a divák sleduje menší krizi manželského páru, kterou však Sacha Gervasi nezvládl vůbec prokreslit a jít do hloubky, takže vlastně vůbec nikoho nemůže zajímat. A dokonce dokázal ve druhé polovině z Hitchcocka udělat strašně nesympatickou postavu. Film na jedno zhlédnutí. ()

Carol Pifková 

všechny recenze uživatele

Musím sa priznať, že nevidela som žiaden film od Hitchcocka, dokonca ani známe Psycho (Hodlám napraviť). Ale vzhľadom na to, že tento film bol životopisný nevidela som to ako prekážku. A navyše aspoň som sa niečo podozvedala. Sériového vraha Eda Geina poznám, veľa som si o ňom čítala ale vôbec som nevedela, že vďaka jeho zverstvám vznikol film Psycho. Myslela som si, že proste Hitchcock dostal skvelý nápad na film a bol už úžasný keď sa točil. No ale bolo to vlastne naopak. Filmu nikto neveril, každý ho spochybňoval a nakoniec po uvedení v kinách sa stal film niečím úžasným. A napr. aj tá stará známa hudba. Myslela som, že tá proste bola k tej scéne hneď jasná. A svetu sa div nie. Veď on ju tam pôvodne ani nechcel. Takže celkom fajn film, ktorý mi trošku priblížil aký A. H. bol a ako vznikol film Psycho. ()

Reklama

MIMIC 

všechny recenze uživatele

Áno, ako uvedomelý a zodpovedný prispievateľ na csfd som si najprv prečítal pár komentárov, ale len zopár, aby som nezblbol alebo nedostal krvácanie do mozgu. Nemohol som uveriť, že tento film je pre niekoho „len“ akási milá historka, ktorá sa zrejme ako parazit na niečom priživuje a preto akosi nemá morálne právo hovoriť sám za seba. Naozaj neviem, kde je napísané, že žánre retro a „making of“ sú automaticky podradné. V Biblii? Sú naozaj tak zaťažené nostalgiou, že o nič iné v nich nejde? Vyvediem z omylu. Podľa mojich skúseností filmy, ktoré reflektujú dejiny kinematografie patria k tým lepším či dokonca vôbec najlepším, pretože ide o dokonalú kulisu alegórie života (toho skutočného). Za všetky uvediem len moje najobľúbenejšie – Sunset Blvd. (1950), Deň kobyliek (1975), Purpurová ruža z Káhiry (1985) a L. A. Utajené skutočnosti (1997). Ak pri nich divák pociťuje ťažkú nostalgiu za nejakou belle époque, fajn, no tá s kvalitou nijak nesúvisí, nostalgia nie je kvalitotvorná. Za tie hviezdičky, čo udeľujeme, môže predovšetkým námet a scenár. Film Hitchcock nie je len o nakrúcaní legendárneho diela, samo osebe to nijakú katarziu nevyvolá. Je o Umelcovi, ktorý realizuje Dielo vo svete Slepých, takže sa cíti ako Alica v ríši divov. Alebo rovno ako Ed Gein. Ak pristanem na zem, tak priznám, že tu skutočne ide aj o to, ako vzniklo Psycho. Ak zároveň poviem, že mi po chrbte behali zimomriavky tak často ako pri prvom pozretí Psycha, tak zbystrite pozornosť. Kedy mávate zimomriavky vy? Keď pozeráte zlý alebo dobrý film? PS: Na rozdiel od tvorcov filmu si nemyslím, že by s obsadením Marion Crane Hitchcock tápal. Určite mal jasno, len čo si spomenul na vetu "Do amerického motelu idem kvôli pohodliu", ktorú Janet Leigh predniesla v čerstvej Wellesovej gangsterke "Dotyk zla". ()

ClintEastwood 

všechny recenze uživatele

Není to ani tak film o Alfredu Hitchcockovi, jako spíš film o filmu. A já tuze rád filmy o filmu. Zde není středobodem žádný menší snímek, než slovutné Psycho, které je dodnes považováno za režisérův tvůrčí vrchol. Mě, jako fanouška Hitche, který má jeho filmografii celkem nakoukanou (především ty slavnější kousky) tento zábavný počin bavil. Vtáhl mě, upoutal a i když jsem se nedozvěděl nic moc extra nového, budu hodnotit vysoko. Hopkins byl skvěle namaskován a svůj předobraz zahrál znamenitě (bylo viděl, že se připravil skutečně poctivě) a trefou bylo i obsazení herce, jenž ztvátnil Anthony Perkinse. Nenašel jsem zde žádné velké kaňky, když pominu ty halucinogenní scény, nad nimiž se ale dají přivřít oči. Ihned po skončení Hitchcocka, jsem si dal sprchu, pustil Psycho a jak tak koukám ven, za okny se shlukují vrány... ()

sniper18 

všechny recenze uživatele

Hitchcock ťaží v prvom rade z toho, že sa venuje natáčaniu jedného z najkvalitnejších filmov histórie a samozrejme zároveň aj jeho tvorcovi, vďaka čomu som si viacero scén z natáčania a rôznych filmovo zameraných dialógov dosť užil, hlavne scéna v sprche na premiére bola perfektná, ale inak mi film príde až prekvapivo priemerný a to prakticky vo všetkých ohľadoch. Scenár rieši až príliš veľa výrazných prvkov, ale dosť povrchne, až som mal pocit, že tu sú len kvôli natiahnutiu dĺžky filmu, réžia je len obyčajný štandard a dokonca ani herecké výkony mi neprišli tak kvalitné, ako by som od takéhoto obsadenia čakal, teda až na postavu Anthonyho Perkinsa, ktorého James D'Arcy zvládol dokonalo. Takže ako fanúšik Psycha pozretie určite neľutujem, ale aj tak si myslím, že taký filmový génius, ako bol Alfred Hitchcock by si zaslúžil neporovnateľne kvalitnejší film, keď sa už honosí jeho menom. 61% ()

Galerie (142)

Zajímavosti (25)

  • Anthony Hopkins kvůli roli nepřibíral, po každé se musel obléknout do 130kilového obleku. Filmové masky stály dohromady přibližně 1,5 milionu korun. (Vrata88)
  • Natáčení probíhalo v Los Angeles, Montrose a Pasadeně od 13. dubna do 4. června 2012. (henrycruel)

Související novinky

Oscars 2013 - výsledky

Oscars 2013 - výsledky

25.02.2013

Letošní udělování cen Akademie máme za sebou. Diváci i přímí účastníci slavnostního večera zřejmě přežili ostrý humor letošního moderátora Setha MacFarlanea. Kromě tradičního vzpomínání na ty, kteří… (více)

Oscarovým nominacím vládne Lincoln a Pi

Oscarovým nominacím vládne Lincoln a Pi

10.01.2013

Nikoho asi nepřekvapí, že se žádné překvapení nekoná. Letošní nominace na Oscary jsou opět nudně konzervativní a předvídatelné. Emoce opět budí spíš nenominování některých filmů – fanoušci Temný… (více)

Anthony Hopkins je nejstarší muž světa

Anthony Hopkins je nejstarší muž světa

11.07.2012

Alespoň v novince Darrena Aronofskyho Noah. Natáčení biblického eposu, který má vyšší rozpočet než všechny dosavadní Darrenovy filmy dohromady (konkrétně 130 milionů dolarů), začalo před několika dny… (více)

Tom Hanks jako nenáviděný Walt Disney?

Tom Hanks jako nenáviděný Walt Disney?

11.04.2012

Po Mém týdnu s Marilyn a právě natáčeném Alfred Hitchcock and the Making of Psycho se vynořil další projekt, jehož děj se točí kolem vzniku slavného filmu. Tentokrát se dozvíme, jak vznikala… (více)

Reklama

Reklama