Reklama

Reklama

Černé moře

  • Velká Británie Black Sea (více)
Trailer

Jednoho dne dostane kapitán Robinson (Jude Law) nečekanou nabídku. Má sehnat ponorku a posádku a plavit se na Černé moře vyzvednout z potopené nacistické ponorky zlaté cihly. Avšak pod hladinou moře ve stísněném prostředí ponorky začíná mezi posádkou obcházet nedůvěra, pochyby a smrt. Dostane se kapitán Robinson k vytouženému pokladu, nebo bude muset obětovat úplně vše? (Bontonfilm)

(více)

Videa (23)

Trailer

Recenze (141)

Shakers 

všechny recenze uživatele

Najväčší problém celého filmu sú jednoznačne tupé a nesympatické postavy. Ano, ani Jude Law nieje extra výrazný. Tak potom komu tu máme fandiť ? Nuž nikomu, pretože postavy, ktoré prežijú sa až neskor dostanú do popredia. Škoda inak zaujímavého námetu o zlate na dne oceánu. Ponorkové filmy mám rád, ale zrovna tento som mal chuť vyhodiť do vzduchu aj s ponorkou. Zlato by som si ale samozrejme zobral. 65% - 3* ()

MartinezZ 

všechny recenze uživatele

Bohužel přesně podle příručky "Ponorkové drama v pěti krocích": 1) Hrstka chlapů hluboko pod vodou a nesmí se prozradit. 2) Soudržnost skupiny se rozpadá. 3) Zdaleka ne všichni přežijí do závěrečných titulků. 4) Když se to může posrat, tak se to posere. 5) Hrdinství. ~~~ Naprosto neinovativní, pokud tedy nevidíte vzpruhu v tom, že se to odehrává za současnosti a ne za WWII. Jenže je to všechno právě podle té příručky. Jakmile začíná nějak jít do tuhého nebo je dlouhý záběr na něco nepodstatného, je vám jasné že TEĎ se něco stane a taky že jo. Dokonce dokážete i odhadnout co přesně a to ani nemusíte vnímat v podstatě úvodní představování postav, u kterých je vám taky hned jasné, jakou úlohu budou v ději odvádět. Navíc se objeví zvrat, který, pro mě za mě, klidně mohl být vystřižen, protože je naprosto nepodstatný a nic neměnící. Kdyby alespoň pod tou vodou u cíle bylo nějaké překvapení... Dvouhodinová nuda z pera seriálového pisálka. ()

Reklama

F.W.Colqhoun 

všechny recenze uživatele

Equal share for everybody. Rada na úvod: Povědomí o fyzice odložte v přetlakové komoře. Black Sea je dobrodružný film (jako) od Kena Leuche, Postradatelní na moři. Cílem nebylo zkoušet vědomosti nerdů do vojenské techniky, ale nechat bandu chlapů odrazit se ode dna nejen mořského, vystavit je tlaku neměřitelného v atmosférách a předestřít možnost fandit odepsaným týpkům, kteří si zasloužili víc. Já nám fandil. Totiž - jim :-). Macdonald obětoval věrohodnost a co chtěl, to získal, nejvřelejší buddy-movie posledních let. Fuck das Boot. ()

maddy 

všechny recenze uživatele

We're sinking! We're sinking! What are you sinking about? We're sinking about Black Sea. Long Time, No Sea! Zručne natočený oldschoolový ponorkový thriller/dráma, ktorý trochu zaspal dobu a vypadol akoby z deväťdesiatych rokov, no zabudol priniesť čokoľvek iné, nové alebo inovatívne. Počas civilného úvodu to síce vyzerá na netradičnú drámu umiestnenú do ponorky, s takmer až mafiánskou podzápletkou a hrdinami s poznačeným osudom z nižších sociálnych vrstiev. Úvod je však len povinným oboznámením sa s aktérmi a zámienkou, aby sa do tej ponorky vôbec išlo. Ďalej je už Black Sea tým najtypickejším podmorským thrillerom s honbou za pokladom, ktoré sa hlavne v deväťdesiatich a začiatkom dvetisícich rokov objavili na plátnach kín, prípadne aspoň na televíznej obrazovke. Pár tmavých, prípadne červeno osvietených miestností v ktorých sa pohybujú postavy a postupuje sa podľa tradičnej dejovej stavby. Tu je potrebné zaučiť nováčika, hneď na to sa niečo pokazí, vedú sa dlhé minúty debát, opäť sa niečo pokazí, ďalšie minúty debát, jeden výstup z ponorky do šíreho tmavého oceánu, ďalšie minúty debát, klesá sa ku dnu a dramatický koniec. Chápem, že v týchto stiesnených priestoroch sa už asi nedá vymyslieť nič objavné a Kevin MacDonald ani ten „ponorkový štandard“ nenatočil nijako novátorsky. Napriek dlhým minútam debát sa divák o postavách dozvie len minimum, väčšina z nich je iba obyčajné mäso na porážku u ktorých je vopred jasné, že sa im pri situáciách s opravou ponorky musí niečo stať, aby to zdramatizovalo dej. V popredí celého filmu je akurát solídne hrajúci Jude Law, ale ani jeho postava za celý film nijako neprirastie k srdcu. Black Sea síce má pár efektných scén (napríklad výstup z ponorky po zlato), slušne napätú záverečnú pätnásť minútovku s valiacou sa vodou a nie zase až tak úplne predvídateľné vyústenie s preživšími postavami, ale celkovo vo filme nejde o nič iné ako o to, že sa sto minút pohybuje pár Rusov a Angličanov v uzavretých miestnostiach starej zhrdzavenej ponorky a naťahuje medzi sebou bez výrazného ozvláštnenia, či už z režisérovej strany, zo stránky scenára alebo hercov. Ako dráma to kvôli úplne nevýrazným vedľajších postavám nezaujme, keďže ich osud nemá na diváka žiaden dopad a ako thriller to začína fungovať až vo samotnom závere, ktorý to celé slušne vyburcuje, ale to mi prišlo na tie zdĺhavé predošlé minúty, kedy hapruje nie tá ponorka ale hlavne tempo filmu, dosť málo. Ako taká jednohubka sa Black Sea dá bez problémov stráviť, podobné ponorkové thrillery sa dnes už toľko netočia takže medzi všetkými tými sci-fi komiksovkami to pre niekoho môže predstavovať osvieženie, akurát tu nečakať nič viac ako dobre natočený, ale len ten najtypickejší ponorkový thriller/drámu so známymi situáciami a odhadnuteľným vývojom deja. Režisér má po technickej stránke remeslo v malíčku, ale s takýmto scenárom, ktorý pravdepodobne ležal niekde v šuplíku bez jedinej zmeny takmer 20 rokov tu nič viac ani natočiť nešlo. CELKOVO: 3* (6/10) ()

kenkaku 

všechny recenze uživatele

Všichni co nemají pro ponorky slabost si ihned odeberte jednu hvězdičku. Možná i dvě :). Vzato s nadhledem jde totiž o poměrně komorní záležitost kde se to zas tak moc neděje. Děj se spíš vleče a působí béčkově. I když obrazově/trikově je to paráda. Černé moře je tedy film který musíte mít už od začátku rádi (protože je o ponorce) a odpustit mu občasné koniny (stylu "12kg navíc by už oblek neunesl"...:D). Opravdu je třeba být tolerantní a občas jen konzumovat ;) ()

Galerie (59)

Zajímavosti (13)

  • Zatímco se potápěči oblékají do skafandrů, Tobin (Bobby Schofield) má oblečený límec od přilby naopak - vrchem dolů. (Maulincio)
  • Ponorka třídy Seawolf, o které se zmíní Reynolds (Michael Smiley) při jídle, je americká útočná ponorka s jaderným pohonem. Třída Seawolf je poslední typ amerických ponorek stavěných za Studené války, bylay dalším vylepšením předchozí třídy Los Angeles, které sebou ovšem neslo značný nárůst ceny. Konec studené války a změna doktríny amerického námořnictva směrem k vedení pobřežních operací, znamenaly výrazně omezení tohoto programu ve prospěch levnějších ponorek třídy Virginia. Namísto původně plánovaných 29 proto byly v letech 1989–2005 postaveny pouze tři ponorky této třídy. Poslední jednotka USS Jimmy Carter byla dokončena v prodloužené a vylepšené verzi. Všechny tři jednotky jsou dodnes ve službě. O ponorce třídi Seawolf padne zmínka i ve filmu Periskop nahoru a dolů (1996). (Maulincio)
  • Jakmile se potápěči dostanou do německé ponorky, tak už nejsou připojení na hadice se vzduchem. (Maulincio)

Reklama

Reklama