Reklama

Reklama

12 to the Moon

Trailer

Obsahy(1)

Světové mocnosti se spojily, aby v prvním a naprosto unikátním projektu, k jehož výsledku upínají pozornost více než dvě miliardy obyvatel planety Země, vyslaly lidskou posádku na Měsíc. Na palubě rakety Měsíční orel 1 je dvanáct pečlivě vybraných astronautů a předních vědců, zástupců světových mocností, které bez ohledu na vzájemnou rivalitu spolupracují v otázce podrobení vesmíru. Dokáže deset mužů a dvě ženy upřednostnit cíle výpravy nad ideologickými předsudky? Co je čeká na povrchu Měsíce? (dopitak)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (5)

zelvopyr odpad!

všechny recenze uživatele

Mám už v povaze, že se nijak nebráním zhlédnout film, o kterém nemám žádné indicie, jestli to bude trefa do černého, nebo do hromádky něčeho mazlavého. Někdy se překvapivě zdaří a jsem navýsost spokojen, někdy... inu, jak jsem psal v minulé větě. I u tohoto filmu jsem první, kdo se jej odvážil absolvovat (tedy ze zdejších hodnotitelů). Nepamatuji, kdy naposledy jsem intenzivně už kolem 12. minuty uvažoval o vypnutí přehrávače a nějaké smysluplnější činnosti. Snad vždy mě na filmu aspoň něco bavilo. Abych byl konkrétní - zdálo by se, že v roce 1960 se už něco z reálné fyziky, technologie a logiky spojené s raketově (doslova) se rozvíjejícím kosmickým programem muselo dostat i do vrcholně zabedněných hlav špatných filmových tvůrců. Inu, nestalo se. Setkáme se s příšernými pitomostmi -- obligátní rachotící a "kvílející" meteority ve vakuu, další meteority padající na měsíční povrch, přitom kličkující, sršící jiskry a po dopadu explodující benzinovým výbuchem, měsíční horniny spontánně se vzněcující vysokým plamenem, parodie na skafandry (bez čelních skel na helmách), parodie na veškerou fyziku našeho vesmíru, parodie na kosmickou loď (několik palub, obrazně řečeno s klavírem, bazénem, bowlingovou dráhou a tenisovým kurtem -- pro 12 kosmonautů, normálka). Ale pitomosti v oblasti faktografie a logiky jsou zastíněny tím, co předkládají za výpotek ohledně posádky. Ta je tak třeskutě internacionální, že by sovětské politbyro zamáčklo slzu. A je jich tolik, že nemají co hrát. Ženy jsou dokonce dvě, považte, dokonce i černoch, muslim a žid a exnacista, rus komunista... ale co je hlavní, skvělý velitel posádky a jeho jediná kvalifikace, captain-amerikovská huba a účes a muskulatura... pochopitelně jej bylo nutné už v 18. minutě předvést svlečeného, narcisticky se předvádějícího ženám sprchujícím se ultrazvukem... přes oblečení. Bože, už nemůžu psát dál... chápete? ()

dopitak odpad!

všechny recenze uživatele

Nejsem expert na fyziku, vědu, ani vesmír, ale pokud by na začátku šedesátých let lidstvo vědělo takhle málo, asi bychom pořád jezdili v embéčku a gramofon by měli jen ti pokrokovější. Od tvůrců tohle nebyla nevědomost, ale úmyslná ignorace už existujících poznatků. Pokud jde o samotný Měsíc, samozřejmě všechno byly jen dohady a ani dnes ještě nevíme nic se stoprocentní jistotou, naivita ve filmu ale musí pramenit spíše z rozpočtových omezení než zlomyslnosti. Tolik pozitivního, dál totiž už jen souhlasím se zelvopyrem - raketa vypadala spíš jako ponorka pro padesátičlennou posádku, skafandry pro smích, a politické rozložení posádky a jejich dialogy - to je hnus největší. Herecký brak, scenáristický odpad, naprostá ztráta času a dobrá rada - na tohle se fakt nemusíte koukat. ()

Reklama

Palisander 

všechny recenze uživatele

Ťažko naivné, kopa propagandy, ale z dnešného pohľadu celkom zábavné. Nebyť tých pár mŕtvych, tak vhodné najmä pre malé deti. Logiku nehľadať. Zapínam neviditeľný ochranný štít! :-). ()

Oktavianus 

všechny recenze uživatele

Přes velkou příkrost v ostatních komentářích musím říct, že ta přísnost je zbytečná. Jasně, je tam hodně moc chyb, které tu už vypsali ostatní - já mám asi nejradši tu, že na povrchu Měsíce můžete normálně dýchat a nepotřebujete skafandr -, ale s tím u nízkorozpočtového sci-fi z roku 60 musíte počítat. Dokonce i ignoraci již známých vědeckých poznatků (proto se tomuto žánru česky říká "vědecko-fantastický"...). Mezinárodní složení posádky je taky ukázkové a je snad pochopitelné, že Amík tomu šéfuje a je to největší macho - kdo taky jiný? Jak mnozí trpí zcela irelevantní averzí vůči všemu americkému, já zas mám alergii na antiamerikanismus. A jako symbolika toho, kdo jiný má ve sjednoceném dobývání kosmu držet hlavní prapor, je obsazení šovinistického šéfa lodi naprosto v pořádku. Mně na filmu vadily jiné věci - mizerný scénář, přes jednotlivé zajímavé epizody nudný děj, postavy prostě jen tak klábosí a nikde nic. Ovšem třeba výtvarná stránka filmu je i přes minimální rozpočet ucházející a stojí za vidění. ()

Lima 

všechny recenze uživatele

Plakátové info: PŘISTAŇTE NA MĚSÍC S NEOHROŽENÝMI PRVNÍMI ASTRONAUTY!!! ____ Nenechal jsem se ovlivnit příšernými zámořskými ohlasy, ale i tak to byla špatenka, přátelé. Na technické pitomosti (které tady obšírně zmiňuje zelvopyr) jsem u sci-fi ze Zlatého věku tak nějak již zvyklý, takže jsem blahosklonně přehlédl, že přetížení při startu působí jenom na lidi a ne na zvířata, meteority (tedy v reálu polystyrenové balvany) se po dopadu na měsíční povrch odrážejí jako tenisáky, na Měsíci je dýchatelný kyslík, takže ani nepotřebujete čelní sklo na přilbě atd. atd. (bylo by to na dlouho). Je ale tak nějak zarážející, že o pouhých 8 let Kubrickova ´Odyssea´ je o světelné míle technicky vyspělejší a bez jakýchkoliv nonsensů. Co oceňuji, že při zobrazení postav je tady znát určitá snaha film ozvláštnit psychologickým vývojem. Takže tu máme 12 astronautů – každý z jiné krajiny – a minimálně třenice mezi zástupci Izraele a Německa dokážou vytrhnout z letargie (tady ale zase krutě nesedí počty, viz. Izraelcova výtka směrem k Němcovi: „Vaše země zabila sto tisíc lidí mé vlasti.“), co mi naopak přišlo blbé je fakt, že nejdelší entrée v úvodu má Američan, samozřejmě kapitán, s vizáží typického alfa-samce s ostře řezanými rysy, který je o půl hlavy vyšší než všichni ostatní. Že mě to vůbec překvapuje u země, kde ani nerozlišují mezi Ruskem, Chorvatskem a Českou republikou (viz. třeba moje nedávná zkušenost z poslechu komentování tenisového zápasu Rusky Makarovové na tenisovém US Open). Ale to všechno by se dalo přežít, ale ten film je straaaašně utahaný, bez tempa, tvůrčího zápalu. Herci hrají všichni mizerně, mnohokrát použitý disharmonický hudební prvek mi málem propálil díru do hlavy a asi tak od 30.minuty se jsem už jenom modlil, ať to skončí, což se mi často nestává. Za co 1*? Za celkem příjemnou vizuální stránku měsíční krajiny, možná, že i širokoúhlý vyčištěný obraz sehrál svoje. ()

Zajímavosti (2)

Reklama

Reklama