Reklama

Reklama

VOD (1)

Válečný snímek Ďábelská brigáda (1968) byl inspirován historií skutečné vojenské jednotky, složené z kanadských dobrovolníků a neukázněných amerických rekrutů, jež měla být původně vysazena v Norsku. Válečná situace se sice změnila, ale plukovník Frederick, velitel pověřený vycvičením a vyzbrojením brigády, neúnavným přesvědčováním svých nedůvěřivých nadřízených dosáhne svého. Brigáda zůstane pohromadě a stmelí se do obávané bojové jednotky, jež se stala postrachem nepřátel na italské frontě. Film, ve kterém nechybí řada humorných situací, se snažil navázat na mimořádný úspěch obdobného Aldrichova dramatu Tucet špinavců (1965). Vedle Williama Holdena v roli Fredericka se tu objevili i další známí představitelé, Cliff Robertson (velitel Kanaďanů Crown), Vince Edwards (major Bricker), Claude Akins (násilník Rockman) nebo Richard Jaeckel (bývalý cirkusák Greco). V úlohách vysokých spojeneckých důstojníků se mihnou herecké hvězdy Michael Rennie, Carroll O’Connor a Dana Andrews. Režisér snímku Andrew V. McLaglen (nar. 1920) byl synem slavného herce irského původu Victora McLaglena a z jeho rozsáhlé tvorby známe u nás především westerny McLintock! (1963), Shenandoah (1965) a Bandolero (1968). Ďábelská brigáda vznikla v produkční společnosti Davida L. Wolpera (1928–2010), významného nezávislého tvůrce, který léta působil v rámci hollywoodského systému. (Česká televize)

(více)

Recenze (79)

agassi68 

všechny recenze uživatele

Možno vo svojej dobe to bol trhák, no teraz mi to prišlo ako rozprávka pre deti. Sčasti mi film pripomínal hrdinské sovietske filmy, sčasti gombíkovú vojnu. Krv sa podobala na farbu susedovej starej embéčky a keď vystrieľali na plešatého vojaka pri dobíjaní nemeckého postavenia na kopci celý zásobník tak sa ešte stihol odraziť, aby sa neudrel o skaly.. Nechýbal ani smiešny patetizmus a blbí fašisti. Hviezdičky dávam za zvuk gájd a za postavičku Peacocka :) ()

majo25 

všechny recenze uživatele

Jednoduchý príbeh o príprave vojakov, ktorých nikde nechcú, do špeciálnej jednotky, kde ich vycvičia do akcie. Jednoduchý, odľahčený, menej vojensky vierohodný, ale napiek tomu a napriek dlhšej stopáži vie zaujať. Výcvik je skôr o zábave a rivalite medzi národmi, vojnová akcia zasa nepostráda dramatické prvky a fajn zábery. Holden a Robertson v roliach solídni. Slušný vojnový film na oddych. ()

Reklama

kinderman 

všechny recenze uživatele

Očekávatelnou dějovou linii- výcvik, soupeření jednotlivých skupin, následné sbratření, snaha jednotku rozpustit a ukázka akceschopnosti- okoření v závěrečné dvacetiminutovce řemeslně dobře zvládnutá bitevní scéna v horách. Jako velitel by ovšem L.Marvin (Tucet špinavců) dal W.Holdenovi (přes všechny ty chlapácké řeči) pěkně na zadek... ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Není to jako Tucet špinavců, ale chce to tuze moc být jako Tucet špinavců. Jenže místo aby si to našlo vlastní cestu, tak to pouze kopíruje svůj nedostižný vzor jedna k jedné. A byť je to v každém ohledu horší svého předobrazu, tak stále ještě jde o zábavný nerealistický válečný akčňák, který je výrazně lepší oficiálních pokračování Špinavců. ()

Woody77 

všechny recenze uživatele

Pokial ide o film tak je natoceny dobovo a nemam k nemu velmi co napisat ! Avsak pokial ide o temu tak tu sa velmi rad zastavim aby som aj niektore komentare tu ohladom nametu poopravil. Film ma hovorit o First Special Service Force pocas 2. sv. vojny. Zakladatel otec a Legenda (Forcemanov) bol Brigadny General Robert T. Frederick drobny dostojnik s fuzikmi. Viedol svoju brigadu vo viacerich bitkach avsak obrovske meno ziskali na velmi exponovanom predmosti u Anzia . Patrili k jednotkam ktore cez den branili Mussoliniho kanal a v noci si zaciernili tvare , blembaky zhodili nahodili vlnene ciapky a sli lovit za nepriatelsku liniu v malych skupinkach. Likvidovali potichu predsunute hliadky , kontrolne patroly ale aj spiacich nemeckych vojakov . Aby este vystupnovali strach u nemcov dal Frederick zhotovit nalepky s nadpisom Das Dicke Ende Kommt Noch a tie potom Forcemani lepili na blembaky a tvare Nemcov ktorych zlikvidovali. Taketo kazdoranne nalezy u Nemcov vyvolavali neskutocne stavy uzkosti. Nemci Ciernych diablov od Anzia nenavideli a v nemeckych dennikoch bolo velmi vela zaznamov ako "Cierny diablovia su v noci vsade vôkol nas vrhaju sa na nas este skor ako ich pocujeme prichadzat a potom ked pocujeme uz je neskoro. Avsak aj na Forcemanov dolahlo ked im Nemci prichystali pascu a pocas 1 noci prislo 32 Forcemanov o nohy nasledkom mín. Odveta vsak bola strasna . Hned nasledujucu noc v zemi nikoho zlikvidovali potichu komplet celu rotu a TO NAJHORSIE ESTE PRIDE ! ()

Galerie (124)

Zajímavosti (7)

  • Tanky, které použivá německá armáda, jsou americké tanky M48 Patton. Ve filmu se objevily letadla Supermarine Spitfire a de Havilland Mosquito. Zbraně použité ve filmu byly: kulomet BAR, MG-42, samopaly MP-40, Thopson, pušky Mauser, Lee-Enfield, M1 Garand, pistole Colt 1911 a Luger p08. (K98)
  • Většina vojenské techniky použita Němci ve filmu je amerického původu. (Furi)
  • Film je historicky nepřesný. Ďábelská brigáda se ve skutečnosti neskládala ze spodiny společnosti, rváčů a zlodějů, ale z vysoce zdatných mužů s dobrou morálkou. (Furi)

Reklama

Reklama