Reklama

Reklama

VOD (1)

Válečný snímek Ďábelská brigáda (1968) byl inspirován historií skutečné vojenské jednotky, složené z kanadských dobrovolníků a neukázněných amerických rekrutů, jež měla být původně vysazena v Norsku. Válečná situace se sice změnila, ale plukovník Frederick, velitel pověřený vycvičením a vyzbrojením brigády, neúnavným přesvědčováním svých nedůvěřivých nadřízených dosáhne svého. Brigáda zůstane pohromadě a stmelí se do obávané bojové jednotky, jež se stala postrachem nepřátel na italské frontě. Film, ve kterém nechybí řada humorných situací, se snažil navázat na mimořádný úspěch obdobného Aldrichova dramatu Tucet špinavců (1965). Vedle Williama Holdena v roli Fredericka se tu objevili i další známí představitelé, Cliff Robertson (velitel Kanaďanů Crown), Vince Edwards (major Bricker), Claude Akins (násilník Rockman) nebo Richard Jaeckel (bývalý cirkusák Greco). V úlohách vysokých spojeneckých důstojníků se mihnou herecké hvězdy Michael Rennie, Carroll O’Connor a Dana Andrews. Režisér snímku Andrew V. McLaglen (nar. 1920) byl synem slavného herce irského původu Victora McLaglena a z jeho rozsáhlé tvorby známe u nás především westerny McLintock! (1963), Shenandoah (1965) a Bandolero (1968). Ďábelská brigáda vznikla v produkční společnosti Davida L. Wolpera (1928–2010), významného nezávislého tvůrce, který léta působil v rámci hollywoodského systému. (Česká televize)

(více)

Recenze (79)

Lacike 

všechny recenze uživatele

V zanri mi tu chýba oznacenie komedia, lebo cela prva polovica, ktora sa venuje vycviku je strasne vtipna. Spickovanie medzi americkymi gaunermi a uhladenymi kanadanmi je plne vtipnych situacii. V druhej polovici dôjde na bojove sceny a aj ked postavy zacnu umierat, tak to stale pôsobi roztomilo a nejaka depka z bojovej vravy nehrozi. Z postav ma najviac zaujal Richard Jaeckel, ktory tu predvadza skvele fyzicke kusky. Trochu ma sklamal William Holden, ktory tu predvadza len priemerny vykon. Zvysok postav celkom zabavny a skoro kazdy tu ma nejaku zaujimavu scenu. Vysledkom je prijemny nadpriemerny komedialne ladeny vojnovy film v style filmu Tucet špinavcov. 6/10. ()

slovan1 

všechny recenze uživatele

Překvapivě hodně dobrý válečný film. Rozdělení na výcvik a boj se mi líbil. V 1. části se seznamujeme se všemi vojáky a není zde nouze o srandu, takže jsem se první hodinu dobře bavil... No a když dojde na boj a zkoušení brigády, tak to taky stálo za to. Asi dost nedoceněný film, dle počtu hodnocení i nevíděný. Což je velká škoda! ()

Reklama

Han22 

všechny recenze uživatele

Je to jak píší ostatní kopírka Tuctu špinavců. To znamená výcvikový film, ve kterém velitel dostává za úkol vycvičit speciální jednotku z lumpů, kriminálníků a hajzlíků a oproti Tuctu tady nejsou prakticky žádní slavní herci. Jen víceméně nevýrazní Holden a Robertson. To ale neznamená špatný film. První výcviková polovina se nese ve vtipném duchu, protože američani se rvou, vymýšlí kraviny a navíc soupeří s nadutými perfektními Kanaďany. Obzvlášť geniální je dvojice Rockman a Peacock, kteří nevynechají jedinou chvilku aby do sebe nešili (a samozřejmě se z nich stanou nejlepší kamarádi). Pak nastane "teambuilding", což znamená hospodskou rvačku s nadutými dřevorubci a druhá půlka je akční. Naprosto úchvatné "stealth" obsazení městečka, napínavá horolozecká pasáž a krvavé finále v horách s pár obětmi. Svižné, místy vtipné, se zajímavými charaktery, trošku překvapivým trénikem bojového umění a ve finále akční. Prosto v pohodě válečný film, ve kterém mi nic nechybělo. ()

Flego 

všechny recenze uživatele

Pripadalo mi to šité horúcou ihlou. Príliš mnoho času sa venovalo tradičným hádkam medzi amíkmi a kanaďanmi, aby to napokon skončilo, ako keď švihneš bičom. Takisto mi pripadala nedotiahnutá scéna zamýšľaného úteku z tábora, ktorá sa taktiež rýchlo rozplynula. Naproti tomu, bojové scény stáli za to a film sa konečne ocitol tam, kde mal byť. ()

kinderman 

všechny recenze uživatele

Očekávatelnou dějovou linii- výcvik, soupeření jednotlivých skupin, následné sbratření, snaha jednotku rozpustit a ukázka akceschopnosti- okoření v závěrečné dvacetiminutovce řemeslně dobře zvládnutá bitevní scéna v horách. Jako velitel by ovšem L.Marvin (Tucet špinavců) dal W.Holdenovi (přes všechny ty chlapácké řeči) pěkně na zadek... ()

Galerie (124)

Zajímavosti (7)

  • Většina vojenské techniky použita Němci ve filmu je amerického původu. (Furi)
  • Hlavný hrdina Robert v podaní Williama Holdena nosí hodinky značky Longines Admiral Automatic. (dyfur)
  • Kromě zmiňovaného názvu Ďábelská brigáda si po svém nasazení v Itálii vysloužila společná americko-kanadská jednotka také přezdívku Černí ďáblové, Brigáda černých ďáblů nebo Freddiovi bojovníci. Vojenské označení Ďábelské brigády bylo 1st Special Service Force, tedy 1. brigáda zvláštních služeb. Do boje se sice poprvé dostala v Itálii, ale její první bojové nasazení bylo předtím v rámci vylodění na ostrově Kiska v Aleutském souostroví u Aljašky, který okupovali Japonci. Ti se z něj ale bez boje ještě před vyloděním Američanů v naprosté tajnosti evakuovali. (Dzin01)

Reklama

Reklama