Hu die
Hong Kong, 2004, 124 min
Yan Yan MakHrají:
Josie Ho, Yuan Tian, Eric Kot, Kenneth TsangObsah
Flavia je vdaná učitelka s oslavou 30. narozenin dávno za sebou. Během svého mládí prožila krátký lesbický vztah s Jin, který ve své paměti potlačila a teď žije v nepříliš šťastném manželském svazku s mužem. Jednoho dne je svědkem, jak se mladá dívka Yip dopustí drobké kráděže. Dívka ve Flavii vzbudí dávno pohřbené pocity a tak se dívky zastane. Nejenže je to zrod životního obratu v jejím životě, ale také brána ke starým vzpomínkám. (Rinu)
Lenny.M
Po hodině sledování už jsem toho měla fakt dost. Nudné, nezáživné...(28.12.2011)
playboxguest
Mě osobně film o vdané ženě, která dvakrát v životě prožila opravdovou lásku také k ženě, příliš nenadchnul. První hodinu jsem to ještě jakž takž sledovala, ale v polovině už mě to celé přestalo bavit a dokoukala jsem to "s prstem v nose". Je pravda, že s ohledem k žánru to není taková ujetost jako Love my life a Spider lilies (které jsem dodnes nestrávila) , ale jinak má film velice jednoduchý děj, který už je docela ohraný a originální na tom celém je jen prostředí.(20.2.2011)
profhubert
Nemálo hongkongských a taiwanských filmů s lesbickou tematikou sází na atmosféru. Částečně na ni sází i Motýlek, byť ne až tak jako třeba Beautiful Crazy. Já osobně jsem v ní zalíbení stejně jako joseee našel, a to nejen kvůli mé celkové slabosti pro podobné filmy, ale hlavně díky hudebnímu doprovodu islandské experimentální skupiny múm.(28.8.2010)
Jíha
Kupodivu jsem přes oblibu v asijských filmech a lesbických filmech dosud neviděl asijský lesbický film a zrovna tady Motýlek je dost možná nejlepší HK film, jaký jsem zatím viděl (mnoho jich nebylo) a jedno z nejlepších lesbických dramat (bylo jich víc). Je trochu obtížné rychle se zorientovat v neforemných přeskocích mezi Flaviinou první saturnskou opozicí v roce 1989 a první saturnskou revolucí v přítomnosti roku 2004, ale právě to spolu s hudbou (Múm - to je nápad - Múm v hongkongském filmu) a kamerou vytváří působivou a příjemnou atmosféru. Paralely mezi situací hrdinky v minulosti a nyní nejsou úplně jasné, dávají tedy spíš tušit, než znát hloubku příběhu, která tvoří velký, ale nikoli zásadní bonus. Všechny postavy jsou krásné, většinou i na pohled. Skoro 90 %.(20.12.2011)
joseee
Film s pôsobivou atmosférou, vďaka zaujímavej kamere, vynikajúcej hudbe v podaní Hopscotch (obe hlavné predstaviteľky sú hudobníčky) a predovšetkým ošarpanej kráse Macaa. Na druhýkrát sa mi film páčil ešte viac, preto 5* v tomto prípade sedí.(17.11.2008)
_Lyn
Filmy s lesbickou tématikou mě zrovna moc nezajímají, ale tento si mě získal. Krásné záběry, nádherné hudební podbarvení vytváří křehkou a snovou atmosféru.(10.7.2011)