Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Skupina mladých archeologů pod vedením profesora Johnstona provádí průzkum bývalé pevnosti La Rogue a přilehlého kláštera ve Francii. Celá akce je sponzorována vývojářskou firmou ITC, která vyvíjí přístroj pro teleportaci předmětů. Jednoho odpoledne se profesor vypraví do firmy s tím, že chce ze svých sponzorů dostat více peněz na archeologické práce. Profesor odjede a zanedlouho se dva z archeologů v klášteře propadnou do dosud neobjevené podzemní místnosti. Ke svému překvapení zde objeví středověkou listinu z doby, kdy byla pevnost dobyta Francouzy (Stoletá válka). A na této listině archeologové najdou profesorem napsané volání o pomoc. Proto se začnou zajímat, kam se jejich šéf ztratil. Vysvětlení, které dostanou z ITC, je šokující. Profesor pomocí stroje času odcestoval do roku 1357, ale bohužel v minulosti uvázl a firma je potřebuje poslat za ním, aby ho vyhledali a zachránili. Archeologové souhlasí, a tak skupina čtyř archeologů doprovázená třemi zaměstnanci ITC vyráží do minulosti. Hned po přistání na místě určení jsou cestovatelé v čase napadeni útočícími anglickými rytíři. Ti zabijí dva ze zaměstnanců ITC. Skupina se dál vydává do vesnice u pevnosti a kláštera, kde hledá profesora. Před Angličany jsou cestovatelé zachráněni místní dívkou, ze které se vyklube Lady Claire, sestra velitele francouzských vojsk, Arnauta. Ve zmatcích bojů o vesnici je to naopak jeden z archeologů, Andre Marek, kdo Lady Claire zachrání před Angličany. Archeologové se však ve vesnici rozdělili, a tak se Marek vydává zpět najít své přátele a osvobodit profesora. Ostatní zatím byli chyceni Angličany a ve vězení se setkávají s profesorem. Po něm chce velitel Angličanů, Oliver, aby mu vynalezl řecký oheň, vysoce hořlavou látku, která má Angličanům pomoci v bojích proti postupujícím francouzským vojskům. Pevnost s Angličany je obklíčena a začíná dobývání. Marek s hrůzou zjišťuje, že Angličané opět chytili Lady Claire a že ji chtějí Francouzům pro výstrahu pověsit na hradby... (TV Prima)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (275)

lennyd 

všechny recenze uživatele

Profesor Johnston, šéf vykopávek u francouzké pevnosti La Roque jednoho dne musí odjet za sponzorem, společností ITC. Druhý den od něj nalézají jeho kolegové (a jeho syn) vzkaz, datovaný z roku 1357. Zjišťují, že společnosti ITC se podařilo vyrobit stroj času, který propojuje náš čas s rokem 1357. Musí se tedy vydat zpět do minulosti, aby svého přítele (a otce) zachránili (a pokusit se nezničit historii jako takovou)... U filmů s námětem o cestovaní časem je vždy potíž, že jsou plné logických děr (lze změnit minulost beze změny budoucnosti?). Nicméně i tak je Timeline velice koukatelný, zvlášť pokud máte rádi sci-fi a/nebo historické válečné filmy. Tváře ve filmu jsou mladé, neokoukané (snad jediný známější je Paul Walker), hudba dynamická (Brian Tyler už dávno nepatří k outsiderům na poli soundtracků) a akce dobře natočené... Pokud si odmyslíte těch několik "časoprostorových" chyb, jde vlastně o docela slušný film ... ()

Hennes 

všechny recenze uživatele

Jako příznivec filmů o cestování časem, jsem byl trochu zklamán. Je to trošku přitažené za vlasy v momentech, kdy naši hrdinové plně zapadají do 14. století. Jsou z nich stejně dobří válečníci jako z dobových rytířů a voják který se dostal do středověku před skupinkou archeologů je dokonce pravou rukou anglického krále. Knížka má lepší základ na kterém se dalo stavět. Hudba je povedená, ta sedí. Závěr a vzkaz na hrobce mě dostaly definitivně. ()

Reklama

Praxis 

všechny recenze uživatele

Extrémně pomatené scifi, které se rozhodlo koketovat s žánrem historický (velko?)film. Připadal jsem si jak v nějakém ukázkovém snímku plném klišé. Typický padouch, spousta hlavních hrdinů chovajících se nesmyslně, spousta vedlejších hrdinů, kteří jsou hrdinsky zabiti...mno... Na druhou stranu jsem se místy nasmál a do svého žánru se řadí kamsi nad mírný průměr, čili tři hvězdy jak vyšité. ()

AntonG. 

všechny recenze uživatele

5 let po podivném selhání s jinou Crichtonovou adaptací (Koule) se situace opakuje. Znovu tu máme přinejmenším zajímavé herecké obsazení (Butler, Connolly, Sheen, Thewlis, Friel... vs. Hoffman, S. Stone a S. Jackson v Kouli) pod taktovkou kvalitního režiséra (Donner vs. Levinson v Kouli) a znovu je to utrpení. Tentokrát je to opravdu velký fail, nefunguje tu prakticky vůbec nic a poslední kapkou je televizní výprava. ()

IQ Tiqe 

všechny recenze uživatele

Cestování časem tu na můj vkus dost pokulhává, ale spíš jsem to bral jako něco jako opak Návštěvníků, kdy se současníci dostanou do 14. století. Je to průměr, ale koukatelný. Lady Claire byla sympatická. Zvukově je to slabší - lidský hlas nemůže být nikdy silnější než výbuch! # příběh 5 | hudba 5 | humor 1 | akce 5 | napětí 2 | pustil bych si znovu 6 ()

Galerie (74)

Zajímavosti (13)

  • Film byl natočen na motivy stejnojmenné knihy Michaela Crichtona. (Beckett51)
  • Vo filme Gerard Butler hovorí, že je zo Škótska a v skutočnosti herec naozaj pochádza zo Škótska. (Shakers)
  • Na obrubě improvizované loďky, v níž prchá Lady Claire (Anna Friel), jsou použity hřebíky, jenž mají kulatý dřík a hlavičku přesně kruhovitého tvaru (jeden jako druhý). Tyto se však začaly vyrábět až polovině 18. století, po zavedení strojové výroby. Kdežto středověké ručně kované hřeby byly velmi nepravidelné (hlavička i dřík byly čtvercového tvaru). (Lasskoun)

Související novinky

Zemřel autor Jurského parku

Zemřel autor Jurského parku

05.11.2008

Je tomu tak – rok 2008 je mimořádně „bohatý“ na pády hvězd z filmového nebe. Ledger, Heston, Newman, Minghella... a teď Michael Crichton. Ten se proslavil hlavně jako bestsellerový spisovatel, ale… (více)

Reklama

Reklama