Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Psychologický příběh mladého špičkového sportovce - hokejisty, ukazující i stinné stránky všestranné péče, které se naši vrcholoví sportovci těší. Na jedné straně stojí mimořádně přísnivé životní podmínky, na druhé však lidská závist, vrtkavost přízně publika, pomluvy, úplatkářství a další nešvary, které mohou negativně zapůsobit na méně pevný charakter... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (16)

kaposlav 

všechny recenze uživatele

Celý film som čakal na akciu, na akýsi vrchol filmu a on prišiel v podobe holého zadku herečky, asi to bola Hana Čížková, asi 16 minút pred koncom. Film sa nesie v pomalom nudnóm tempe a hlavná pointa je celkom chabá. Hodnotenie 50% na čsfd je optimálne vzhľadom aké kvality film predstavuje. Snaď len patriot či hokejista môže tunajšie hodnotenie považovať za nízke. ()

Schlierkamp 

všechny recenze uživatele

Československý film vyprávějící o hokejistovi, jenž se ocitl v postavení mimo hru, jak ve sportovním smyslu, tak zejména v životním. Po zamotané úplatkové aféře je kapitán Skláren Jindřich Macula disciplinární komisí potrestán zákazem činnosti. Vrací se tedy do rodného místa, do státem odepsaného sídla v severozápadních Čechách určeného pro povrchovou těžbu uhlí. Zde se seznámí s místním zeměměřickým inženýrem, alkoholikem I. Prachařem a zejména s jeho ženou J. Šulcovou. Vynikajicí J. Kukura v hlavní roli svým typickým, slovně strohým, avšak celkově velmi působivým projevem odmítá prosit o prominutí trestu a odchází žít v samotě, kde diváka může zaujmout například excentrický alkoholový dýchánek s J. Lábusem. Domnívám se, že průměrný příběh, totéž platí i pro Hapkovu hudbu, byl v mých očích pozvednut o něco výše zejména díky dojemně smutné epizodě s malým nevlastním bratrem T. Holým, smrtelně postiženým odumíráním svalstva, dětsky věřícího v uzdravení. Dále mě zaujalo zobrazení tehdejší geodetické činnosti (Kukura měl ten stroj postavený nepřirozeně nízko), v té době považovanou za podřadnou práci vyvrhelů a nezvladatelných živlů. Herecký výkon hlavní postavy hodnotím též nadprůměrně, neboť Kukurův životní ofsajd mě hodně bavil sledovat. I přes některé nepodařené věci (podivný novinář J. Somr), mě Novákovo sportovně-životní drama poměrně zaujalo a příjemně překvapilo. ()

Reklama

MickeyStuma 

všechny recenze uživatele

„Cesty Páně jsou nevyzpytatelné" praví Písmo Svaté a že na tom něco bude se přiklání i mnozí nevěřící. Osudy jsou různé a určitě mnohý bude souhlasit s tím, že ne zrovna takové, jak by si sám představoval. A o jednom takovém osudu vypráví tento snímek, který vznikl v době socialismu, což znamená, že obsahuje ono, dnes tolik proklínané, socialistické smýšlení. To však nijak neubírá na kvalitě v rámci dramaticko-psychologické filmové tvorby. Svým námětem má rozhodně co říct i dnes. Takovýchto snímků bylo natočeno hodně a co se týče námětu, je skutečně z čeho vybírat. Ať se to někomu líbí nebo ne, natočen je kvalitně v celém svém aspektu dané problematiky. Právě svou dramaticko-psychologickou sondou zvýrazňuje vážnost, což znamená, že se rozhodně najedená o nic zábavného. Je to příběh, který by bez skrupulí klidně mohl nést označení 'osudový příběh ze života'. Má hlubokou myšlenku a o to jde především. A je to myšlenka v rámci obyčejného lidského přístupu nemálo hodna k zamyšlení, neboť platí v každé době. A co víc, třeba se v tom někdo s podobným osudem i pozná. Máme tu příběh úspěšné hokejisty, který se rozhodl pro přestup, čímž k němu vznikla nejen mezi hráči nevole. Vlivem dané okolnosti se dostal do profesního problému, načež mu byl sportovní komisí uvalen zákaz sportovní činnosti. A tak se s tím snaží vyrovnat a jít svým životem nějak dál. A jak už to tak bývá, jednoduché to rozhodně nemá. Samozřejmě je nám prozrazeno, o jaký problém se jedná, čímž se ukazuje to nejhlavnější. Stačí k tomu opravdu málo. Vynikající výkon Juraje Kukury v hlavní roli, kterého nadaboval Radoslav Brzobohatý, což je něco, na co je potřeba si okamžitě zvyknout. Za zmínku dnes rozhodně také stojí, že se tu ve vedlejší roli objevuje Tomáš Holý, a to v roli pro něj skutečně neobvyklé. Zvláštní, že se o tom nijak zvlášť nemluví. ()

Gekacuk 

všechny recenze uživatele

Snímek z doby před 30-ti lety pojednává o pomíjivosti sportovní slávy. Juraj Kukura jako stárnoucí hokejista se těžko vyrovnává s křivdou. Na počátku je velmi populární. To se však záhy diametrálně změní, když je nespravedlivě obviněn z podvodu. Přijde o všechno. Končí i jeho vztah s „vysedávačkou“ (Čížková). Odchází do rodného města za otcem (Rozsíval), který se před lety po smrti jeho matky znovu oženil (Švormová). Juraj má bratra (Holý), který je ovšem velmi nemocný a později umírá. Juraj hledá sám sebe. Vrhá se do dalšího neperspektivního vztahu s manželkou technika (Šulcová, Prachař) v Mostu. Nakonec se vrací pomoci svému mužstvu do 1. ligy. Tento psychologický film nepřekročil práh průměrnosti tehdejší tvorby. Jednání některých postav, například technika (Prachař), jeho ženy (Šulcová), „vysedávačky“ (Čížková), novináře (Somr) je někdy překvapivé až nelogické. Škoda, že nedostali více příležitosti Holý, Švormová, Lábus, Beneš, Olmer a další. Myslím, že nadabování Kukury Brzobohatým nebylo šťastné. Některé herce jsem ani nepostřehl – Schránil, Merta, Štibich, Talpová, Janů atd. Díky za zajímavé záběry starého Mostu a připomenutí postav naší hokejové historie, především Martince, Hlinky, Guta a Staršího. 2 nejzajímavější poznatky z filmu: 1) Lábus si myslí, že se postupně bude bourat více měst a že se na tom dá vydělat. 2) Vysedávačky zpravidla spí nahé. Gek a Čuk ()

Brouk 

všechny recenze uživatele

Dal bych jednu či dvě hvězdičky, ale za dnes již unikátní záběry Starého a neexistujícího Mostu dám jako patriot jednu navíc. Celý film je o sportovci, který se chce vrátit do vrcholového sportu (hokeje). Natáčelo se to na Mostecku a na Jihlavském a Litvínovském stadioně a ve filmu se mihlo tehdy spousta reprezentačních hokejistů včetně nebožtíka Hlinky. ()

Galerie (2)

Zajímavosti (11)

  • Komparzistami na štadióne boli fanúšikovia, ktorí za účinkovanie dostali cca 200 korún denne, ale ani raz nesmel pri fandení zaznieť pokrik “Litvínov do toho!“ V prípade, že by sa tak stalo, by museli vystrihnutú časť filmu zaplatiť. (Raccoon.city)

Reklama

Reklama