Přežít svůj život
Prežiť svoj život
Surviving Life (Theory and Practice)
Přežít svůj život (teorie a praxe)
(neoficiální název)
Animovaný / Komedie / Drama
Česko / Slovensko, 2010, 105 min
Jan ŠvankmajerPlakáty
Evžen, stárnoucí muž, žije dvojí život. Jeden v realitě a druhý ve svých snech. Chodí za psychoanalytičkou, která se mu pokouší vykládat, co jeho sny znamenají. Přijde na určitý rituál, který mu umožňuje kdykoliv navštěvovat své sny. Z nich se dozvídá o svém raném dětství, o vztahu k otci a matce. Když je pak svojí manželkou postaven před rozhodnutí mezi realitou a snem, odchází definitivně do svého snu. (oficiální text distributora) -
Evžen je muž pozdních středních let, kterého jedné noci vytrhne z letitého manželského stereotypu sen o krásné, mladé ženě. Protože cítí, že nejde jen o „nesmyslné“ snění, ale o osudové setkání, hledá vysvětlení u psychoanalytičky. Ta však v jeho snech vidí jen sexuální frustraci muže, neuspokojeného bezdětným manželstvím se stárnoucí Miladou. Evženovi nezbývá než se spolehnout sám na sebe. Najde způsob, jak se do snu vracet, a začne si v něm budovat novou, lepší existenci. Do té mu ovšem nezasahuje jen žárlivá manželka, ale i odporná, panovačná stařena, kterou analytička definuje jako jeho superego... „Strach ze života je jedním ze základních lidských pocitů. Je mnohem silnější než strach ze smrti,“ poznamenává Jan Švankmajer. „Jestli má sen, podle Freuda, splňovat naše tajná i zjevná přání, pak není možné, aby někde v hloubce permanentně nesplňoval základní lidské přání: přežít svůj život.“ V mrazivě sarkastické surrealistické koláži o temných silách mužského podvědomí režisér kombinuje hereckou akci a animované pasáže. (MFF Karlovy Vary)
Externí recenze (7)
Alenaprokopova.blogspot.com (Alena Prokopová)

"Výsledkem je citově neangažující, stylově monotónní koláž, jejíž surreálnost působí nečekaně akademicky - připadalo mi, jako bych v galerii objevila nějaký starší švankmajerovský objekt a zastyděla se při myšlence, že nechápu, proč je vystavený v samostatném sále..." (více)
Filmserver.cz (Vratislav Šálek)

"Žijící klasik československé kinematografie se vrací a zůstává stejný jako dřív. Nikomu se nepodbízí a dokazuje, že stále má současnému divákovi co nabídnout. Ten mu ale musí dát šanci." (více)
Indiefilm.cz (Martin Horyna)
"Odlehčená poloha posledního Švankmajerova filmu spolu s užitím papírkové animace způsobují, že většina osobitých příznaků režisérovy tvorby citelně chybí, a tak je i divácká zkušenost v porovnání s jinými režisérovými snímky znatelně chudší a fádnější." (více)
MovieScreen.cz (Adam Fiala)

"Z pojetí humoru ovšem vyplývá, že Švankmajer si moc dobře uvědomuje, že si zvolil lehčí variantu látky, a tak si s ní aspoň pohrává a dodává jí šmrnc sebeshazujícími fórky. Jim vévodí dvojice portrétů Freda a Junga, které se hašteří a trumfují." (více)
Nekultura.cz (Jindřich Landa)

"Je jasné, že Přežít svůj život není masovým filmem, naopak je divácky nevděčný. S nějakou výraznou návštěvností počítat asi nemůže. A to je škoda, protože Švankmajer je určitě jedním z nejzajímavějších českých režisérů této doby. Jeho nový film je toho jasným důkazem, i když mě osobně lehce zklamal…" (více)
Topzine.cz (Tereza Janíková)

"Je film osobní terapií režiséra? Vyšel z jeho fascinace surrealismem? Je vyjádřením hluboké myšlenky s hravým obalem či hravým zpracováním hluboké myšlenky? Je skutečně psychoanalytickou komedií? Tak jako tak, Švankmajer si se svým novým dílem (ostatně jako vždycky) vyhrál." (více)
25fps.cz (Jiří Vladimír Matýsek)

"Švankamajer jde na jistotu. Přesně cílí na své diváky, diváky, kteří znají jeho předchozí tvorbu a orientují se v jeho osobité poetice a zároveň mají alespoň lehké povědomí o psychoanalýze." (více)
Nevhodný mládeži do 12 let
| V kinech ČR od: | 04.11.2010 Bontonfilm |