Přežít svůj život

Prežiť svoj život

Surviving Life (Theory and Practice)

• Česko

Přežít svůj život (teorie a praxe)

(neoficiální název)

Animovaný / Komedie / Drama

Česko / Slovensko, 2010, 105 min

Jan Švankmajer

Externí recenze (7)

• Alenaprokopova.blogspot.com (Alena Prokopová) ***

"Výsledkem je citově neangažující, stylově monotónní koláž, jejíž surreálnost působí nečekaně akademicky - připadalo mi, jako bych v galerii objevila nějaký starší švankmajerovský objekt a zastyděla se při myšlence, že nechápu, proč je vystavený v samostatném sále..." (více)

• Filmserver.cz (Vratislav Šálek) ****

"Žijící klasik československé kinematografie se vrací a zůstává stejný jako dřív. Nikomu se nepodbízí a dokazuje, že stále má současnému divákovi co nabídnout. Ten mu ale musí dát šanci." (více)

• Indiefilm.cz (Martin Horyna)

"Odlehčená poloha posledního Švankmajerova filmu spolu s užitím papírkové animace způsobují, že většina osobitých příznaků režisérovy tvorby citelně chybí, a tak je i divácká zkušenost v porovnání s jinými režisérovými snímky znatelně chudší a fádnější." (více)

• MovieScreen.cz (Adam Fiala) ****

"Z pojetí humoru ovšem vyplývá, že Švankmajer si moc dobře uvědomuje, že si zvolil lehčí variantu látky, a tak si s ní aspoň pohrává a dodává jí šmrnc sebeshazujícími fórky. Jim vévodí dvojice portrétů Freda a Junga, které se hašteří a trumfují." (více)

• Nekultura.cz (Jindřich Landa) ****

"Je jasné, že Přežít svůj život není masovým filmem, naopak je divácky nevděčný. S nějakou výraznou návštěvností počítat asi nemůže. A to je škoda, protože Švankmajer je určitě jedním z nejzajímavějších českých režisérů této doby. Jeho nový film je toho jasným důkazem, i když mě osobně lehce zklamal…" (více)

• Topzine.cz (Tereza Janíková) ****

"Je film osobní terapií režiséra? Vyšel z jeho fascinace surrealismem? Je vyjádřením hluboké myšlenky s hravým obalem či hravým zpracováním hluboké myšlenky? Je skutečně psychoanalytickou komedií? Tak jako tak, Švankmajer si se svým novým dílem (ostatně jako vždycky) vyhrál." (více)

• 25fps.cz (Jiří Vladimír Matýsek) ****

"Švankamajer jde na jistotu. Přesně cílí na své diváky, diváky, kteří znají jeho předchozí tvorbu a orientují se v jeho osobité poetice a zároveň mají alespoň lehké povědomí o psychoanalýze." (více)