Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Celovečerní dokument z produkce HBO - „hudební road movie s dvaceti zastávkami“ - dokumentuje výjimečnou akci, jejíž protagonisté se v reálu nikdy nesejdou pohromadě. Natáčelo se na podzim 2009: právě tehdy se na různých místech ČR pustilo celkem 23 muzikantů a kapel do akce s názvem FOR SEMAFOR. Dokumentarista a kameraman Mirek Janek (Občan Havel, Nachové plachty, Nespatřené...) se proměnil v kronikáře. S malým štábem putoval po nahrávacích studiích, domácnostech, divadelních zkušebnách a chalupách (Praha, Brno, Pardubice, Valašská Bystřice, Kokovice...), kde v intimitě, bez publika, současní muzikanti hledali sami za sebe tvar pro písně Suchého a Šlitra. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (18)

Matty 

všechny recenze uživatele

Samostatně toho dokument moc neprozrazuje o Semaforu ani o způsobu tvorby oslovených umělců, smyslu by nabyl teprve jako bonusový materiál k hudebnímu CD, které si rád poslechnu. Bylo snad navýšení jeho prodeje hlavním záměrem? ()

Morien 

všechny recenze uživatele

Hohoho, přála bych si u všeho srovnání s originálem, stejně jako nějakou pointu na závěr. Já vím, jsem fajnovka, ale já to jinak neumím. Tohle je něco na pomezí bonusového materiálu k hudebnímu nosiči a homevideu ukazujícím, jaká to byla tehdá sranda dělat hudbu. ()

Ej Hlemýžď 

všechny recenze uživatele

Je všeobecně známo, že drtivá většina remejků stojí za pendrek a tento filmek je toho zářným instruktivním příkladem. Neznat vcelku dobře tvorbu S+Š, tak zde z tohoto velmi svérázného způsobu pokusu o podání, byť ve stavu zrodu, jejich skladeb, nabyl bych dojmu, že jde o dvojici naprostých pomatenců a nikdy by mne nepadlo si poslechnout jejich originální skladbu. Abych zcela nekřivdil, byly tu asi dvě skladby, které se daly s výhradami poslechnout. Naprosto zbytečný film, ničím mne neobohatil. ()

Pepinec 

všechny recenze uživatele

CineStar stage na letošních Colours of Ostrava odrážela smutnou realitu současného lídra našich multikin. Nejlepší filmy na ní byly ty, které svého času CineStarem vůbec neprošly, zatímco ze ´svých´ organizátoři lovili perly tipu For Semafor. Jasně, je to hudební film. Asi tak hudební, jako jsou šachy akční. Kdybych náhodou někdy dostal podobný narozeninový dárek, parně bych začal přemýšlet nad tím, jestli není načase přestat narozeniny slavit. Originální alternativisté se snaží dosáhnout něčeho, o čem budou všichni říkat, že to přesahuje veškeré rámce, pročež bylo dosaženo nepochopitelné dokonalosti, až ze samých originálních alternativ vzniklo cosi, co nemá pražádnou hloubku a, nezlobte se na mě, ani žádný význam. ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

Pro příznivce Jiřího Suchého, znalce naší alternativní scény a vlastníky vytvářeného cédéčka to bude minimálně na čtyři hvězdičky, ale co s tím máme dělat my ostatní? Zvlášť když nejčastěji je zde vidět publicista Pavel Klusák, jeho děti a jakási produkční (nebo kdo to je). Vypadá to nakonec spíš jako humorné home video z natáčení, než dílo uznávaného dokumentaristy. Škoda, že při záznamu nedošlo na OTK, málokdo ze sestavy zúčastněných mě zajímá víc. Mé hodnocení přesto vyznívá pozitivně, a to zejména díky velmi zajímavé hudební stránce projektu. ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Samotná myšlenka toho, aby se natočil album coverů písní Semaforu, je skvělá. To, jak jsou písně provedeny, už je jiná věc. A ještě jiná věc je to, jaký film byl vlastně natočen. Jedná se v podstatě jen o záznamy z natáčení, které nic moc navíc neřeknou, samotný film pak v podstatě postrádá smysl, protože nemá ani pořádně komentáře. Jako film slabé. ()

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Nechápu smysl filmu. 1) Že se nic nedozvím o Semaforu, mi nemusí vadit. Vím toho dost a když budu chtít ještě víc, podívám se jinam. 2) Že se nic nedozvím o uváděných dvaceti písničkách, mi taky moc vadit nemusí. Bylo by to příjemné plus, ale chápu, že o tom film není. 3) Že se nic nedozvím o interpretech, mi rovněž nemusí vadit. Sice některá jména jsem slyšel poprvé v životě, ale budiž, informace si dohledám. 4) Že neuslyším semaforské písničky v originále, mi taky vadit nemusí. Stejně je znám napůl (některé celé) zpaměti. Asi to může vadit teenagerům, kteří na semaforských legendách nevyrostli, ale co. Kdo chce, songy snadno na internetu dohledá. 5) Že se téměř nic nedozvím ani o metodách tvorby a myšlení uváděných muzikantů, mi koneckonců taky nemusí vadit. Film nehledá, jen zaznamenává. 6) Že si neposlechnu koncové verze ani jejich části, mi taky nemusí vadit. Od toho je tu cédéčko, které bych si asi měl koupit. 7) Ale nějak mi uniká, k čemu má dokument sloužit. Že by třiasedmdesátiminutový trailer k cédéčku? ()

Mylouch 

všechny recenze uživatele

Ze shlédnutí pouhé druhé poloviny dokumentu na mě padla tíseň (naštěstí jsem dlouhá desetiletí průběžně imunizován) z filmové dramaturgie, ale hlavně z dění v českých nahrávacích studiích (domácích s profesionálními aspiracemi), kde vítězí hudební formalismus, nepoctivost a amatérismus nejhrubšího zrna na mnoha frontách. Odečtěte si z písniček S+Š radost a jste pocitově uprostřed dokumentu. Ten vyzobne pár dialogů a výkonů frontmanských "osobností". Průběh nahrávání pak odpovídá zhruba realizaci středoškolského projektu a v tom je možná to nejsilnější poselství filmu o obecnějších trendech v naší společnosti a o generaci Y. Za vyloženě potěšitelný a přínosný považuju výsledek práce Havlových, mile působí Nikl a Ecstasy St.Th, na CD nepřehlédnete Duo Dva. Jako promo k záslužnému nápadu na semaforské retro- a promo- CD je ale film ubíjející. Jinak bych se však o existenci CD - vzhledem k neexistenci hudební publicistiky v našich luzích - bohužel nedozvěděl. Mardošo, Mardošo ! Wtf, Martine ?! ()

Raven0

všechny recenze uživatele

Zajímavé nahlédnutí do zákulisí tvorby jednoho zajímavého hudebního projektu. Je to na dokument málo nebo dost? Těžko zhodnotit. Ale pokud máte rádi kapely typu Midilidi, Kazety, Tatabojs či The Ecstasy of Saint Theresa, tak se vám bude film líbit stejně jako mě. ()

remblis 

všechny recenze uživatele

Na půl musím souhlasit s Mattym, že dokument o samotném Semaforu moc neprozrazuje, ale na druhou stranu bych řekl, že o způsobu tvorby oslovených umělců přeci jen trochu vypovídá. Nedozvídáme se sice nic přímo o vlastní tvorbě umělců, ale vidíme zde alespoň z části, jak umělci pojali skladby Suchého a Šlitra, kde některé výsledné nahrávky se od originálů příliš neliší, ale některé znějí úplně jinak a získaly úplně jiný rozměr (nechci říct lepší, ani horší, ale jiný). A tak i já si celé CD jednou rád poslechnu. ()

Camac 

všechny recenze uživatele

Sice zajímavé, ale vlastně nudné dvacetkrát totéž a téměř žádná písnička nezazní celá. Navíc se tomu sotva dá říkat road movie, když tam není žádné cestování, jen se mění místa natáčení. Ty kapely mám rád, ale jako film do kina se to nehodí. ()

Koumi 

všechny recenze uživatele

Možná je to tím, že mám rád tuto čistou filmařinu, která je tak nějak sama pro sebe. Možná je to tím, že jsem sám hudebník. Nebo tím, že všichni účastníci na téhle úžasné desce patří k opravdové české špičce. Snad mi chybí jen Tom Vtípil a Traband. Každopádně je to krásná dokumentace (je to vskutku pravý dokument) a já jsem se mohl cítit jako tichý pozorovatel a tahle role se mi velmi zamlouvá. Možná si to těch pět opravdu nezaslouží, ale pro mě je to opravdu srdcová záležitost. ()

Biopler odpad!

všechny recenze uživatele

Keď vás tento kvázi dokument, robený doslova na kolene, nudí po 10 minútach a dopozeráte ho len kvôli viere, že v jednom z dvadsiatich kúskov sa niečo udeje, a neudeje sa nič, tak si to zaslúži suverénne nálepku odpad! ()

Reklama

Reklama