Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Na přelomu 70. a 80. let se vynořila řada filmů o dospívající mládeži - hledání životních jistot a prozatimnost počínání dovolilo upozornit na stinná místa společenských poměrů, proti nimž se mladí lidé bouřili. Hrdinou tohoto snímku je mladý absolvent chemické průmyslovky, mládenec s upřímně provokativním chováním, jenž nastoupí do slévárny, kde se tvrdohlavě snaží inovovat technologické postupy. Režisér Vladimír Drha zpracoval výrobní tematiku odlehčeně, s použitým hravých, naivizovaných prvků, odvážil se kritizovat zkostnatělost mnohých dospělých zastávajících důležitá místa. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (35)

Big Bear 

všechny recenze uživatele

,,Soudružka potřebuje něco od soudruha, já od soudružky, takže lze očekávat, že soudruh bude něco chtít ode mně! '' ---- Kupodivu není to tak špatné, jako podobné filmy z této éry. Je překvapující ta odvaha, tohle nasadit v roce 1981....Ono se říkalo, kritika a sebekritika je potřebná! Ale tohle už bylo celkem dost asi i na soudruhy :-) . Film se totiž otevřeně hlásí ke kradení podnikového materiálu a napadá i schůzování ideologických skupin v závodě. Hrdinou je mladý Brodský, kterého nevezmou na chemii na vejšku. Chemie ho baví a tak se dostane po průmyslovce do slévárny. Tam je nucen absolvovat klasické pracovní kolečko - zametání, nošení svačin, mytí oken - jako bažant. Cítí se nevyužit a ve volných chvílích vymýšlí zlepšovák, který by podniku ušetřil milion ročně.. Ze strany vedoucícho (skvělý František Řehák), který se bojí o to aby mu nikdo nerozkryl jeho čachry v podniku s materiálem a který chce aby vše probíhalo stejně pokojně (byť neefektivně) jako doposud jsou mu házeny klacky pod nohy. Naštěsí se jej ujmou dva technologové se kterými zlepšovák prosadí... Ačkoliv se film odehrává v dost šíleném závodě, svým způsobem je svým tématem nadčasový. I dnes lze při velké iniciativě narazit. Leckomu i dnes vyhovuje pomalé neefektivní tletí než nějaký čerstvý mladý průvan s novým myšlením...Vždyť co kdyby to mládě bylo lepší? Za mně jsou to dvě cigarety Clea. * * ()

Karlos80 

všechny recenze uživatele

Na svou dobu v některých směrech docela odvážný anti-socialistický film, který upozorňuje na stinná místa společenských poměrů, proti nimž se bouří mladí inteligentní lidé jako v tomto případě Luboš (Marek Brodský) absolvent chemické průmyslovky, který svým poněkud provokativním chováním upozorňuje na jisté nedostatky v řízení podniku a vůbec celého socialistického zřízení-systému, poté co se nedostane na vejšku (blbá kontrolní otázka o Mendělejově periodické tabulce prvků a dlouhé vlasy!) skončí ve slévárně jako pomocný dělník, zde se později snaží tvrdohlavě inovovat zlepšení technologických postupů, prostě do všeho mluví a to se samozřejmě některým nelíbí. Ano, tady se ukazuje že ten kdo alespoň trochu používal mozek byl neoblíbený, zejména u vrcholných funkcionářů, ten kdo ne a kdo to měl samozřejmě lehčí ve všech směrech. Příklad za všechny který jde mimo film. Jakou vidíš barvu (barva byla bílá)? ale jistí pánové se mu snažili namluvit že je zelená, on nakonec musel říct zelená a měl klid. Velmi dobrý svěží film, který je zde celkem zbytečně podhodnocen! Debutant který oslnil, ano tak by se dal charakterisovat výkon Marka Brodského, který mi trochu svým herectvím připomínal vrstevníka Pavla Kříže, který v té době točil Básníky. Marek Brodský tu hrál tak trochu na sebe, byl individualista a nekopal za tým, což se vcelku pochopitelně nelíbilo, navíc kladl opravdu velmi provokativní otázky s nimiž si někteří evidentně nevěděli rady. Pavel Pípal jako Koryčánek, který mladého Luboše podporoval byl taky velmi dobrý..Komise chytrých hlav byla na odstřel! ()

Reklama

Ivoshek 

všechny recenze uživatele

Na rok 81 v mnoha ohledech odvážný snímek o vynalézavém klukovi, který se ve fabrice snaží prosadït technologickou inovaci. Film si dovoluje kritizovat lenost a alibismus zaměstnanců a opře se i do místní stranické buňky (KSČ). Celkové poselství je, že komanči měli nejradši lidi, kteří moc nevybočovali, drželi hubu a krok a za to si mohli tu a tam něco nakrást bokem. Za tohle má taky ode mně 3 kousky. Zábavné to ovšem nijak dramaticky není - zpracování je celkově spíš nuda. ()

noriaki 

všechny recenze uživatele

Velký význam mají pro mladého člověka brigády socialistické práce. Dostane-li se mladý člověk do socialistického kolektivu, nebo všimne-li si brigáda, že je v nevhodném prostředí, a vytáhne ho odtamtud, může si na své konto připsat velkou zásluhu. Vždyť uskutečňováním snu mladého člověka o úspěšném, plodném životě je obrovským současným i budoucím bohatstvím národa. časopis Vlasta, listopad 1975. Tohle byla teorie a tady vidíte praxi. Je zbytečné upozorňovat jak je film na svou dobu odvážný. A nebo že připomíná Vorlův Kouř. Nejen námětem, ale i mírně psychadelickým zvukem. Ovšem skvělý scénář a prapodivné amatérské herectví nevyrovnalo stěží průměrnou režii. Chápu proč tenhle film zmizel v zapomnění, ale je to opravdu škoda. ()

dobytek 

všechny recenze uživatele

Když jsem se tak koukal na Brodskýho, jak se po nocích a o víkendech snaží nějak vylepšit výrobní postupy, vzpomněl jsem si na video se zlepšovatelem soudruhem Kudličkou, kterej při výrobě klouzátek plnil plán na 1052%. Na to bych se teda z vysoka vysral :-) Ale jinak to rozhodně neni špatnej film. Za vrchol považuju tu schůzi, kde se rozhodovalo o finanční odměně za ten zlepšovák. Jinak dobrej výkon podal František Řehák v roli záporáka a Pavel Pípal, kterýho znám spíš z dabingu, v roli klaďase. Ostatní herecký výkony (včetně Brodskýho) jsou takový nic moc a celej film trochu srážej. ()

Zajímavosti (4)

  • Film, který mladí hrdinové sledují v kině, je snímek Housata, uvedený do kin o pouhých 15 měsíců dříve. (Xell)
  • Marek Brodský (Luboš Pecháček) o své roli řekl: „Jednou mi volala kamarád, že režisér Vladimír Drha hledá hlavního představitele do filmu. Zkusil třista adeptů, pak si vybral mě na základě jednoho setkání v hospodě. Marně jsem doma říkal, že kdybych měl přejít před kamerou, omdlím.“ (sator)

Reklama

Reklama