Reklama

Reklama

Veřejný nepřítel č. 1

  • Francie L'Instinct de mort (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Jacques Mesrine, největší francouzský gangster všech dob, byl ve své vlasti známější než jakákoliv celebrita. Jeho avantýry byly neskutečně lehkomyslné, neuvěřitelně drzé a jeho úmysly absolutně nepředvídatelné. Na každou novou „fušku“ se pomocí plastických operací a nejrůznějších masek měnil k nepoznání, a proto byl přezdíván „mužem tisíce tváří“. Národ ho uctíval, ženy ho zbožňovaly a pro stát byl nepřítelem číslo jedna. Jeho odvážné skutky, nesčetné útěky z vězení, milostné románky, nad nimiž zůstával rozum stát, jeho bájná dobrodružství, obrovský cynismus a výsměch policii, z toho všeho vznikl pro Francouze skutečný národní epos. Epos o člověku, který byl skutečným hrdinou nebo antihrdinou…
Filmy Veřejný nepřítel č. 1 a Veřejný nepřítel č. 1: Epilog (premiéra 1.1.2009) se natáčely souběžně celých devět měsíců, na třech kontinentech a s rozpočtem přes 80 miliónů Eur. Jedná se o nejdražší francouzskou produkci všech dob. (Festival francouzského filmu)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (537)

Aky 

všechny recenze uživatele

Profesionálně (myšleno řemeslně) perfektně zvládnutý film, kterému kameramani, zvukaři, střihači, tvůrci zvláštních efektů... nemají co vytknout. Přesto je jaksi vykalkulovaný, studený, nepouští diváka k hlavní postavě. Je poutavé sledovat, co všechno bude následovat, jak to Mesrine zvládne, ale stěží se dá jít s ním. ()

Bluntman 

všechny recenze uživatele

Po zhlédnutí druhého dílu měním hodnocení na plný počet, protože oba VEŘEJNÉ NEPŘÍTELE vnímám jako celek, který by jeden bez druhého dost dobře nefungoval. Č. 1 je výborné v tom, nakolik se nestálost a postupné změny Mesrinova charakteru otiskly i do formální stránky filmu, ve kterém se střídají ze scény na scénu nálady, žánry, postupy a zdvojuje se pohled na jednotlivé události, čímž se upomíná i na stylistické postupy filmů let 70. Po všech čertech zábavné, rychlé a výborně natočené i zahrané, jenže to není ničím víc než "výborným příslibem do budoucna". 9/10 ()

Reklama

Kaka 

všechny recenze uživatele

Grandiózní francouzská tvorba. Svěží, úderná, řemeslně precizní. Vůbec nevadí, že se postavám nedostaneme tak úplně pod kůži díky zkratkovitému scénáři. Cassel je strhující kdykoliv je na plátně, akce prvotřídní a celý tenhle příběh o PE n1 z Francie je vyprávěn s noblesou toho nejlepšího, co Francie filmu dala - starých drsných kriminálek. ()

HoneyBunny 

všechny recenze uživatele

Od novodobého francouzského filmu tak nějak podvědomě čekám buď dementní scénář + velký rozpočet nebo experimentální, alternativní, nepochopitelný scénář natočený tak stroze, že je skoro k nekoukání. Veřejný nepřítel je ale ukázkou skvělé filmařiny po všech stránkách. Příběh stojí a padá s hlavním hrdinou, který patří k těm zloduchům, které si zamilujete (Mesrina pravděpodobně v momentě, kdy se s neuvěřitelnou drzostí vydává za policejního inspektora). Scénář ukazuje jeho temné stránky (pomsta manželovi Mesrinovy oblíbené prostitutky), ale nenechá vás na pochybách, že ta brutalita a vztek nevznikly samy o sobě (výslech v Alžírsku, samotka ve věznici, urážka manželky). A chvílemi je Mesrin tak milý a šarmantní, že byste mu skoro odpustili. A jako nefanynka Depardieua musím dodat, že střízlík Cassel tuhle "ikonu" francouzského filmu přehrává v každé scéně. ()

Webb 

všechny recenze uživatele

Když jsem tu viděl taková vysoká hodnocení, říkal jsem si, že to bude zase nadhodnocené a já z toho budu zase zklamaný, jak se mi to už bohužel poslední dobou stává zvykem. Ovšem chyba lávky přátelé, tentokrát je 82% plně zasloužených. Nejenom parádní režií a scénářem tento snímek oplývá, ale i hereckými výkony, výtečně prokresleným příběhem či chytlavými dialogy. No prostě po dlouhé době zase paráda. ()

Galerie (46)

Zajímavosti (12)

  • Predlohou k filmu sa stala kniha Inštinkt smrti napísaná Jacquesom Mesrinom vo väzení v r. 1977. (corona)
  • Jacques Mesrine bol behom svojej zločineckej kariéry v 60. a 70. rokoch päťkrát zatknutý. Dvakrát si trest odsedel, dvakrát z vezenia utiekol a raz sa mu podarilo utiecť rovno zo súdneho pojednávania. Medzi svojimi slávnymi útekmi z väzení má aj útek z najstráženejšej väznice v La Santé de Paris, čím bol prvým väzňom, ktorému sa to podarilo v jej 111-ročnej histórii. (Pumiiix)
  • Filmy Veřejný nepřítel č. 1 a Veřejný nepřítel č. 1: Epilog sa natáčali súbežne celých 9 mesiacov, na troch kontinentoch a s rozpočtom viac ako 80 miliónov Eur. Jedná sa o najdrahšiu francúzsku produkciu všetkých dôb. (Smok)

Související novinky

Festival francouzského filmu

Festival francouzského filmu

11.11.2008

Nebývalý počet atraktivních předpremiér nabízí 11. ročník FFF, který se koná od 20. do 26. listopadu v Praze a zároveň v Brně, Českých Budějovicích, Hradci Králové, Olomouci, Ostravě, Pardubicích a… (více)

Reklama

Reklama