Reklama

Reklama

Veřejný nepřítel č. 1

  • Francie L'Instinct de mort (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Jacques Mesrine, největší francouzský gangster všech dob, byl ve své vlasti známější než jakákoliv celebrita. Jeho avantýry byly neskutečně lehkomyslné, neuvěřitelně drzé a jeho úmysly absolutně nepředvídatelné. Na každou novou „fušku“ se pomocí plastických operací a nejrůznějších masek měnil k nepoznání, a proto byl přezdíván „mužem tisíce tváří“. Národ ho uctíval, ženy ho zbožňovaly a pro stát byl nepřítelem číslo jedna. Jeho odvážné skutky, nesčetné útěky z vězení, milostné románky, nad nimiž zůstával rozum stát, jeho bájná dobrodružství, obrovský cynismus a výsměch policii, z toho všeho vznikl pro Francouze skutečný národní epos. Epos o člověku, který byl skutečným hrdinou nebo antihrdinou…
Filmy Veřejný nepřítel č. 1 a Veřejný nepřítel č. 1: Epilog (premiéra 1.1.2009) se natáčely souběžně celých devět měsíců, na třech kontinentech a s rozpočtem přes 80 miliónů Eur. Jedná se o nejdražší francouzskou produkci všech dob. (Festival francouzského filmu)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (537)

movie 

všechny recenze uživatele

Nejlepší je první "pařížská" část, hezky upomínající na dobu staré francouzské drsné školy. V některých momentech by se mě krve nedořezalo (výlet s Guidem a arabem). V kanadské části pak potěší naivní pokus a přepad věznice ve stylu HEAT. Vincet Cassel je ukázkový hajzl, jehož směrem nelze cítit žádné sympatie, ale přinejmenším silný respekt a doufám že za Jaquese Mesrina vyinkasuje pěknu řádku cen. 1. ledna rozhodně nebudu sedět doma s kocovinou, ale v kině na EPILOGU. ()

Shadwell 

všechny recenze uživatele

Rozhodně nepovažují první díl za předehru před výtečným a završujícím epilogem. Už první díl je úžasný; od první do poslední minuty. ____ Překvapivé je zejména nasazení filmu. Vyprávění se u ničeho nezastavuje, nikdy se neohlíží zpět a neustále spěje kupředu, přitom u četných zkratek a elips nemáte pocit, že by vás režisér se střihačem o něco ochuzovali. Konflikt mezi krátkými scénami a ostrým střihem řeší film velice mazaně – nesourodé scény spojuje postava Vincenta Cassela (pohledem na něj se končí i začíná) a naopak „střih" provází i scény samotné, to když Vincent „bouchne“ a takříkajíc rozdělí scénu na před a potom. Důrazem na jednu postavu se blíží diptychon Veřejný nepřítel č. 1 De Palmovým opusům Zjizvená tvář a Carlitova cesta s podobně dominantní figurou, Al Pacinem, a vzdaluje kolektivním mafiánkám Scorseseho nebo Coppoly. Mimochodem, Vincent Cassel, vezmeme-li to z fyziognomického hlediska, je sexy proto, že má podlouhlý obličej, ale daleko od sebe posazené oči. ()

Reklama

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $-miliónovTržby USA $535,161Tržby Celosvetovo $31,038,904║ Francúzi keď majú chuť dokážu až neuveriteľne dobre točiť, dokonca po technických stránkach zatieňujú aj Americké veľkoprodukcie. A tento film je pekným príkladom, keď dokážu strhujúcu tému podať v plnej kráse, aj keď miestami v dosť brutálnom prevedení kolísajúcej na hrane znesiteľnosti ale bez toho aby si v tom bazírovali. Základom sa tu stáva postava hraná hercom ako je výborný Vincent Cassel, svoju úlohu známeho Francúzskeho zlodeja Jacquesa Mesrine dokonale ovládol a aj vďaka jeho prejavu strhujúci dej plný akcie povyšuje ešte do vyšších sfér. Výborne mu sekundujú aj ďalší herci, dokonca aj taký Gerard Depardieu sa vo vážnej úlohe dosť dobre uchytil. Príbeh je rozdelení do niekoľkých etáp, takže je na čo pozerať a nič nevyznie zdĺhavo. Lokality sa menia ako na bežiacom páse, takže strhujúci dej beží po celý čas na plné obrátky, veru je na čo pozerať. /videl v kine: 90%/ ()

Vančura 

všechny recenze uživatele

Och, tento film mě na druhé zhlédnutí bavil ještě víc než poprvé. Fantastický Vincent Cassel, mistrný střih a dokonalá hudba nechaly společně vzniknout filmu, který mě dvakrát po sobě dostal do kolen. Z profláklého přívlastku "strhující" se už dávno stalo nadužívané klišé, ale na tento snímek sedne víc než trefně. Zvedám na plný počet - toto je mistrné a napínavé drama, která má velmi blízko nakročeno k dokonalosti. ()

Fiftis 

všechny recenze uživatele

Jednoznačným tromfom a výhrou filmu, je výber hlavného protagonistu. Vincent Cassel je v koži Mesrina naozaj vynikajúci. Či už ako majster mnohých tvári, či už ako skutočne charizmatická postava vdychuje filmu život. Dej je epizodický, nemá však hlbšiu myšlienku, spojnicu, okrem toho, že Mesrine je fakt magor, ktorý to chce proste všetkým natrieť. Jeho kriminálne eskapády sa vŕšia jedna na druhú. Hlavná chyba je vo viditeľnej neskúsenosti režiséra, celý príbeh je podaný veľmi vlažne a nemá veľmi pevnú štruktúru. ()

Galerie (46)

Zajímavosti (12)

  • Jacques Mesrine bol behom svojej zločineckej kariéry v 60. a 70. rokoch päťkrát zatknutý. Dvakrát si trest odsedel, dvakrát z vezenia utiekol a raz sa mu podarilo utiecť rovno zo súdneho pojednávania. Medzi svojimi slávnymi útekmi z väzení má aj útek z najstráženejšej väznice v La Santé de Paris, čím bol prvým väzňom, ktorému sa to podarilo v jej 111-ročnej histórii. (Pumiiix)
  • Predlohou k filmu sa stala kniha Inštinkt smrti napísaná Jacquesom Mesrinom vo väzení v r. 1977. (corona)

Související novinky

Festival francouzského filmu

Festival francouzského filmu

11.11.2008

Nebývalý počet atraktivních předpremiér nabízí 11. ročník FFF, který se koná od 20. do 26. listopadu v Praze a zároveň v Brně, Českých Budějovicích, Hradci Králové, Olomouci, Ostravě, Pardubicích a… (více)

Reklama

Reklama