Reklama

Reklama

Veřejný nepřítel č. 1

  • Francie L'Instinct de mort (více)
Trailer 2

Obsahy(1)

Jacques Mesrine, největší francouzský gangster všech dob, byl ve své vlasti známější než jakákoliv celebrita. Jeho avantýry byly neskutečně lehkomyslné, neuvěřitelně drzé a jeho úmysly absolutně nepředvídatelné. Na každou novou „fušku“ se pomocí plastických operací a nejrůznějších masek měnil k nepoznání, a proto byl přezdíván „mužem tisíce tváří“. Národ ho uctíval, ženy ho zbožňovaly a pro stát byl nepřítelem číslo jedna. Jeho odvážné skutky, nesčetné útěky z vězení, milostné románky, nad nimiž zůstával rozum stát, jeho bájná dobrodružství, obrovský cynismus a výsměch policii, z toho všeho vznikl pro Francouze skutečný národní epos. Epos o člověku, který byl skutečným hrdinou nebo antihrdinou…
Filmy Veřejný nepřítel č. 1 a Veřejný nepřítel č. 1: Epilog (premiéra 1.1.2009) se natáčely souběžně celých devět měsíců, na třech kontinentech a s rozpočtem přes 80 miliónů Eur. Jedná se o nejdražší francouzskou produkci všech dob. (Festival francouzského filmu)

(více)

Recenze (537)

POMO 

všechny recenze uživatele

Jednotka príliš poskakuje medzi udalosťami. Mnohé z nich, ktoré najprv podáva ako dôležité pre dramatický oblúk príbehu, napokon iba skratkovito uzavrie zopár slovami a ide ďalej. Divák tak nemá možnosť sa dostať bližšie k postavám, respektíve k postave, ktorá je na plátne neustále a jej pochopenie malo byť kľúčom k filmu. Alebo tu naozaj išlo iba o remeselne špičkové odklepnutie nutného predjedla k plnohodnotnejšej dvojke? ()

Tetsuo 

všechny recenze uživatele

První část ničím moc nepřekvapuje. Ohromně profesionální práce po všech stránkách, ale pořád není vidět Mesrinova výjimečnost. ()

Tosim 

všechny recenze uživatele

Dobrá tedy, stal se Mesrine nepřítelem kvůli tomu, že byl ve válce, anebo proto, že jeho otec byl podpantoflák? ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Nádhera, nejednou jsem plesal nad tím, že se konečně vrátila zpět, stará poctivá francouzská škola. Například při scéně útěku Mesrina z kanadského vězení jsem si okousal nehet na prostředníčku i s nášupem, tedy nehtem na malíčku. Nebo po skončení telefonického rozhovoru mezi Jacquesem a Jeanne se rozpůlí obraz a kamera ponechá dlouhý záběr za naprostého ticha do tváří Vincenta Cassela a Cécile De France a přesně tyhle "detaily" dělají ze zapomenutelného filmu, film nezapomenutelný a z obyčejných herců, herce neobyčejné. Když už jsem u těch herců, to je paráda, když se umí hrát, to je žrádlo sledovat Cassela, co? Nechat na sebe působit jeho charisma a současně se nechat ovládat strachem, který on dokáže vyvolat pouhým pohledem či jedním jediným slovem. Zkrátka zase jedna pořádně tvrdá, ale vyníkající dávka filmového umění. Tady to došlo tak daleko, že sám před sebou si musím dokola zdůvodňovat proč jsem ZATÍM nedal pátou hvězdu. Musím se přiznat, že jsem se, se sebou pěkně pohádal, protože film mám v palici, trailoš sjíždím donekonečna a přitom sem plácnu 4* jen proto, že mě děj přijde přilíš zkrátkovitej. Hold někdy jsou chvíle, kdy se citím jako ženská říkám NE, ale myslím ANO. Nikdy jsem si nepotrpěl na oslavu silvestra a vítání novýho roku, nebyl důvod. Zdraží sociálku, zdravotní, kabelovku, plyn, elektřinu, další holky mě opustěj, další vlasy mě opustěj, další úspory mě opustěj a přibudou mě snad jen další kila, ale konečně ten důvod mám !! V roce 2009 mě čeká finále o Jacquesovi Mesrinovi a to je přece pořádnej důvod se zlejt jako dobytek a uvítat tak nový rok strhujícím výkonem na záchodě. 6.1. 2008 - Po shlednutí druhého dílu přidávám poslední, pátou hvězdičku. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Docela jsem byl zvědavý co s tím příběhem nejslavnějšího francouzského gangstera Francouzi sami předvedou, ale příliš se mi do toho nechtělo. Ono už to slovo gangsterka mě příliš nezaujme, ale občas některé překvapí a některé přímo zazáří, jenže tahlencta je furt někde mezi. Rozhodně má scény, u kterých se mi vařila krev, ale také jsem chvílemi nevěděl, kde vlastně jsem a co po mně režisér vůbec chce. Nemůžu mu to mít za zlý, snaží se natočit nejdražší francouzský film jaký kdy snad vůbec natočený byl, a to se mu bezesporu daří, ale že bych z něj byl tak udřený, to se také nedá říct. Rozhodně mě to bavilo, ale závisí hodně na tom, co vlastně od filmu člověk očekává, a od gangsterky já čekám opravdu hodně, hlavně tedy něco, co jsem nikdy neviděl, a co mě dokáže překvapit, a jelikož je tento film o opravdovém gangsterovy, tak se nedokáže zbavit několika scén, které jsou bohužel tak skutečné, že ve filmu by to už nepřekvapilo, bohužel, realita je někdy opravdu hodně často ve filmu využívána tak nejkrutěji, jak to jen jde, a tady to teda jde na plno, a že je to všechno s tak mocnou šlechetností netřeba dodávat, furt je ten zabiják Francouz, a ti to mají trošku v krvi, ale mně prostě Vincent Cassel nepříjde jako pravý charismatický herec, hodný Francouze. Nikdy nebyl a asi ani nikdy nebude, i když tohle je zřejmě jeho životní role... ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $-miliónovTržby USA $535,161Tržby Celosvetovo $31,038,904║ Francúzi keď majú chuť dokážu až neuveriteľne dobre točiť, dokonca po technických stránkach zatieňujú aj Americké veľkoprodukcie. A tento film je pekným príkladom, keď dokážu strhujúcu tému podať v plnej kráse, aj keď miestami v dosť brutálnom prevedení kolísajúcej na hrane znesiteľnosti ale bez toho aby si v tom bazírovali. Základom sa tu stáva postava hraná hercom ako je výborný Vincent Cassel, svoju úlohu známeho Francúzskeho zlodeja Jacquesa Mesrine dokonale ovládol a aj vďaka jeho prejavu strhujúci dej plný akcie povyšuje ešte do vyšších sfér. Výborne mu sekundujú aj ďalší herci, dokonca aj taký Gerard Depardieu sa vo vážnej úlohe dosť dobre uchytil. Príbeh je rozdelení do niekoľkých etáp, takže je na čo pozerať a nič nevyznie zdĺhavo. Lokality sa menia ako na bežiacom páse, takže strhujúci dej beží po celý čas na plné obrátky, veru je na čo pozerať. /videl v kine: 90%/ ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

První setkání s gangsterem Jacques Mesrinem a ihned spokojenost. Richet vytvořil zajímavý pohled na Mesrinea, který je nepůsobí jako snaha u druhý Baader-Meinhoff komplex (retro stylizace spíše po troškách a snaha o naprosto přesná fakta nejasná). To je pouze dobře, protože slavné francouzské kriminálky se díky Mesrinovi vrací na scénu a i přes hlavní postavu gangstera, jde o návrat velmi příjemný. Vincent Cassel se snaží jak může a jeho Mesrine působí skvěle, snad jen bych vytkl jisté nedořečenosti (proč je Mesrine tak jiný gangster, proč nepomstil "nejmenované" mrtvé přátele...). Celkově film působí skvěle, rychle ubíhá, neustále se něco děje a samotný Mesrine je skvěle zahraný a třeba jeho útok na věznici je i správně šílený (nebýt to "podle skutečnosti" tak by asi diváci kroutili hlavou:)). Velmi dobře vymyšlené a natočené bez špetky nevkusu. Přesto jak je Veřejný nepřítel č. 1 skvěle udělaný a zahraný film, chybí mi v něm něco, co by mě nutilo se k němu vracet... ()

Renton 

všechny recenze uživatele

Scénář: Abdel Raouf Dafri, Jean-François Richet .. Français gangster. Jacques Mesrine. 28. prosince 1936 - 2. listopadu 1979 kráčel tento šarmantní chlapík zejména po Pařížských ulicích a psal svůj bohatý život předního muže zločinu z temného podsvětí. Jeho filmový portrét svojí skladbou obeznámení se s osobou, důvody, vzestupem, apod. nikterak nepřekvapí, ale osobně mi byl potěšením v každičkém úseku, scéně, záběru. Zpracováním, tj. vykreslením dobového odéru, kostýmy i výpravou velice precizní - jde vidět, že se Richetův štáb na tak závažný film patřičně připravil. Totéž předvádí Vincent Cassel, patrně ve své životní roli a náležitě se jí oddává. Nepříliš známý režisér Jean-François Richet pak odvádí poctivou práci a tesá do náhrobku subžánru „zločineckých poct“ další kousek z takzvané povinné četby! ___ Výtečný koloběh mnoha událostí vzestupu, který funguje na 100%. ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Francie vyrukovala takřka s tím nejlepším co v současnosti může ze svého filmového skladu nabídnout (snad jen Daniel Auteil chybí). "Jednička" je dynamická, stylová, syrová a ve své strohé zkratkovitosti naprosto strhující. Dvojka je sice také syrová, ale jinak až na úvodní eskapády je poklidnější, rozhodně více sevřenější, atmosférou většinu času všechny nervy do mrtě drásající, ale zároveň i popisnější (nikoli však doslovná). Dohromady jsou to dvě spojené nádoby tvořící jeden čtyřhodinový dokonalý celek, který se v mých očích stává novým referenčním standardem kvality pro poměřování zločineckých ság. ♫ Hodnocení OST: 5/5 ()

Superpero 

všechny recenze uživatele

Jacques Mesrine se s tím v životě moc nepáral a ten film je na tom stejně. Ve všech filmech se z vězení utíká, ale Mesrine na něj v klídku zaútočí!!! Vincent Cassel byl perfektní. Hrozně "připoutávající" výkon. ()

Shadwell 

všechny recenze uživatele

Rozhodně nepovažují první díl za předehru před výtečným a završujícím epilogem. Už první díl je úžasný; od první do poslední minuty. ____ Překvapivé je zejména nasazení filmu. Vyprávění se u ničeho nezastavuje, nikdy se neohlíží zpět a neustále spěje kupředu, přitom u četných zkratek a elips nemáte pocit, že by vás režisér se střihačem o něco ochuzovali. Konflikt mezi krátkými scénami a ostrým střihem řeší film velice mazaně – nesourodé scény spojuje postava Vincenta Cassela (pohledem na něj se končí i začíná) a naopak „střih" provází i scény samotné, to když Vincent „bouchne“ a takříkajíc rozdělí scénu na před a potom. Důrazem na jednu postavu se blíží diptychon Veřejný nepřítel č. 1 De Palmovým opusům Zjizvená tvář a Carlitova cesta s podobně dominantní figurou, Al Pacinem, a vzdaluje kolektivním mafiánkám Scorseseho nebo Coppoly. Mimochodem, Vincent Cassel, vezmeme-li to z fyziognomického hlediska, je sexy proto, že má podlouhlý obličej, ale daleko od sebe posazené oči. ()

Bluntman 

všechny recenze uživatele

Po zhlédnutí druhého dílu měním hodnocení na plný počet, protože oba VEŘEJNÉ NEPŘÍTELE vnímám jako celek, který by jeden bez druhého dost dobře nefungoval. Č. 1 je výborné v tom, nakolik se nestálost a postupné změny Mesrinova charakteru otiskly i do formální stránky filmu, ve kterém se střídají ze scény na scénu nálady, žánry, postupy a zdvojuje se pohled na jednotlivé události, čímž se upomíná i na stylistické postupy filmů let 70. Po všech čertech zábavné, rychlé a výborně natočené i zahrané, jenže to není ničím víc než "výborným příslibem do budoucna". 9/10 ()

Fr 

všechny recenze uživatele

V této branži platí jen jeden zákon, zákon džungle…. Tvůrci hned na začátku upozorňují, že není možné zobrazit složitou identitu člověka, kterou každý vnímá odlišně. Přesto se jim to v kontextu obou částí podařilo! Právě to, že měli možnost dvou částí, mohou ukázat jaké byly začátky této gangsterské legendy - rozporuplné osobnosti, jenž nemá ráda odpor a vzdor. A je opravdu jen nás, jestli si budeme myslet, že je to nebezpečný ….syn! PŘÍBĚH**** HUMOR ne AKCE*** NAPĚTÍ *** Tato část je přesto jen jakýsi úvod k tomu, co mě dostalo! A co se týče Jaquese Merina .. (konec 1.části) ()

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

Film překrásně ladí mezi krimi thrillerem, gangsterskou ságou a studií osobnosti. Tenhle film je drahokamem v žánru, s perfektním hereckým ansáblem, neuvěřitelné rekreace Francie ze 70. let, instinktivní a velmi realisticky podané akci, která je mimochodem podle pravdy a Richetovo režírování je velmi precizní, pod kontrolou, při sledování cítíte, že ví co režisér chce, tohle je další z filmů, které mě absolutně a nečekaně rozsekaly. Jacques Mesrine opravdu v 60-70 letech zabil několik lidí, loupil banky, opakovaně několikrát utekl z vězení a vlastně prováděl všechny věci o které, každý legendární kriminálník usiluje. Doporučuji ! ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Naprosto spickova kriminalka, jedinou drobnou vytku bych mel k urcity zkratkovistosti, hlavne ze zacatku filmu, kde, aby tvurci stihli odvypravet to velky mnozstvi udalosti, to misty docela skace v deji, takze treba de vyloupit banku a skok, je ve vezeni, skok a je venku a ma dite. Ale krome tohohle je to naprosto dokonala a drsna kriminalka, ktera se s nicim nesere a v perfektnim tempu uhani kupredu. Navic Cassel je naprosto dokonalej antihrdina, kterej se nesnazi pusobit jako nakej sympatak, aby si ho divak oblibil, ale od zacatku do konce filmu loupi a zabiji. Ale i presto sem mu musel misty fandit, protoze to je fakt charismatickej parchant. Z ostatnich stoji za zminku snad jen Depardieu v roli bosse, jinak ostatni herci jsou ve stinu Cassela. Navic si tvurci i vyhrali s kamerou, ktera misty zabira nektere udalosti z vice uhlu, ale skutecne jen misty, takze to nezacne nijak otravovat a je to naopak zajimavy. No a hudba je taky perfektni. Proste uzasna kriminalka. ()

dO_od 

všechny recenze uživatele

// Tvrdé, nekompromisní, zkratkovité a přesto plné emocí a napětí. Tahle francouzská odysea jednoho neobyčejného muže má v sobě vše, co by si člověk mohl přát a ještě to neidentifikovatelné "cosi", které film posouvá nad hranice nadprůměrnosti a cpe ho do říše "oh my fucking god, that was good!". První část přináší hrubší seznámení se s hl. hrdinou, nabízí pohled do jeho minulosti ale i budoucnosti, přestože se odehrává v jeho přítomnosti - mindfucked already? Není se čeho bát, tento snímek není o cestování v čase. Spíše o cestování v duši a mysli, podáno s noblesou a zároveň upřímností. Jednoznačně jeden z nejsilnějších kousků v žánru. ()

Slasher 

všechny recenze uživatele

Brilantní zločinecká story, ozářená výborným Casselem jako neuvěřitelným Jacquesem Mesrinem. Charismatický, přímočarý, krutý - hodně silný charakter, tak nebezpečný jak nemá co ztratit. Styl vyprávění je sice skokovitý, ale díky tomu se toho za 100 minut stihne odehrát hrozně moc. Pořád se něco děje a navíc je to celé velmi poutavě natočené. Navíc tím tato pařížsko-kanadská kriminální krasojízda zdaleka ještě nekončí. 8,5/10. ()

Související novinky

Festival francouzského filmu

Festival francouzského filmu

11.11.2008

Nebývalý počet atraktivních předpremiér nabízí 11. ročník FFF, který se koná od 20. do 26. listopadu v Praze a zároveň v Brně, Českých Budějovicích, Hradci Králové, Olomouci, Ostravě, Pardubicích a… (více)

Reklama

Reklama