Reklama

Reklama

Detektiv Dave Robicheaux vyšetřuje vraždu místní prostitutky. Má spadeno na největšího gangstera z New Orleans. Během vyšetřování však zamíchá kartami surrealistické vojsko Konfederace.
Stárnoucí šerif Dave Robicheaux právě vyšetřuje vraždu místní mladé prostitutky. Zatím se zdá, že všechny indicie vedou k místnímu velmi vlivnému podnikateli Julie Balbonimu, přezdívanému „Baby Feet“. Balboni podniká v oboru dětské výživy a kromě toho se podílí na financování filmu z doby americké občanské války, který se zrovna v okolí Iberia Perish natáčí. Od jednoho z herců se šerif dozvídá o lidské kostře uprostřed močálu, opásané silným řetězem. Tuhle scénu už ale Dave Robicheaux kdysi viděl... Ve městě prolezlém korupcí vyplouvají na povrch zdánlivě již dávno pohřbená tajemství, která znovu probouzí zášť a zmar. Propletenec současných i dávných vražd směřuje k šokujícímu rozuzlení. Utajeným světem starofrancouzských usedlíků diváka provází hudba pětinásobného vítěze Grammy Buddyho Guye. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (163)

Dexter1 

všechny recenze uživatele

Tommy Lee Jones v úlohe old-schoolového detektíva v old-schoolovej kriminálke s mysteriózno-filozofickou vedľašou dejovou linkou. Všetko je podfarbené bluesovou hudbičkou (veď predsa hurikánmi zmietaný New Orleans) a ešte ako bonus sa objaví Buddy Guy. Som prekvapený z nízkeho hodnotenia (10.12010-58%), ale dá sa to vysvetliť tým, že mystery linka nie každému vyhovie. ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Velezkušený francouzský režisér Bertrand Tavernier uposlechl vábení Hollywoodu a rozjel se tam natočit film - a nutno podotknout, že udělal dobře. Klasická detektivka (nechápu, proč sem zase někdo slepě převzal z imdb tag mysteriózní, když mysteriózní tu krom několika opileckých delirií vůbec nic není) téměř starého střihu dokazuje, jak zručným je Tavernier režisérem a Tommy Lee Jones typově přesným až škatulkovým hercem - jeho drsný (a životem i policejní službou unavený) policista je téměř archetypem muže zasazujícího se o právo a spravedlnost... Zajímavé jsou také reflexe řádění hurikánu a poničeného New Orleans, latentní postkatastrofický syndrom, jakož i celé ukotvení příběhu na jihu USA, jižanský genius loci je tu skutečně silně přítomný... ()

Reklama

mat.ilda 

všechny recenze uživatele

Tak nakonec Dave Robicheaux zvládl dva případy jednou ranou (či několika ranami?), ačkoli jeden z nich byl už mírně prošlého data, a i když Tommy hraje přirozeně stejně, jako dýchá, nějak tady nebyl ve své kůži - že by na něj účinkoval duch doby, který v New Orleans přežívá, se vzduchem nasaklým provinilostí otrokářů a méněcenností otroků? Při kapce štěstí a LSD není nemožné si toto stigma připomenout live - ze státní odbočit do elektrizující mlhy, a možná ještě dál, tam odpočívá konfederační vojsko se svým generálem, připraveným zodpovědět dotazy, které nikoho nezajímají a hlavně nesouvisí s případy, jejichž osvětlení beztak nic neosvětlilo, jen několik filmových postav zemřelo úplně zbytečně stejně, jak zbytečná byla jejich účast v tomto zbytečném filmu. ()

Fr 

všechny recenze uživatele

T.L.Jones jako šerif, který nenechá minulost odpočívat v pokoji.... Ovšem, proč se vracet do minulosti, když je tu vražda čerstvá? Snad proto, aby nám TLJ dokázal, že šerifové jsou jeho silnou stránkou. Solidní krimi, která drží poklidné (ale pohodové) tempo, udávané nestárnoucím TLJ, proložené trochou mysteriózna, (u kterého mi trochu uniká smysl, ale nevadí) a místy výbornou hudbou (Marco Beltrami). A to je asi vše, na co si za pár dní vzpomenete. PŘÍBĚH**** HUMOR* AKCE** NAPĚTÍ *** ()

Andersis 

všechny recenze uživatele

No je to spíš tři a půl. Kriminálka která se obejde bez vulgarizmů a většího násilí. Mozek budete nuceni zapnout v úvodu a bude te ho muset držet zapnutý až do konce. Na filmu mi to tak trochu kazili scény s generálem (děje se v tu chvíli odehrávaly v letech kdy byla občanská válka). Velké plus je pro gentlemanského poldu Tommyho Lee Jonese a někdy slušně hláškujícího Johna Goodmana. ()

Galerie (27)

Zajímavosti (1)

  • Film byl natočen podle románu In the Electric Mist with Confederate Dead od autora James Lee Burke. (Pattrick)

Reklama

Reklama