Reklama

Reklama

Lištičky

všechny plakáty
Trailer

Obsahy(1)

Au pair Alžběta (23) se zoufale snaží vytvořit si svůj nový domov v Irsku tím, že si chce najít chlapa za každou cenu. Částečně proto, že její skutečný domov na Slovensku bude brzy srovnán se zemí kvůli nové dálnici, ale hlavně má své osobní důvody. Její starší sestra Tina (27), zasnoubená s Irem Stevem (30), jí chce pomoct, cítí, že jí to dluží. Alžběta ale její pomoc kategoricky odmítá a zdá se, že na idylický bezstarostný život Tiny se Stevem žárlí.

Od začátku je mezi sestrami něco temného, nevyřčeného, co vytváří obrovské napětí a brání jim přiblížit se k sobě. Z jejich pohledu představují muži jedinou šanci nabízející štěstí a lepší život. Jedinou možností pro sestry, jak se dostat ven z tohoto bludného kruhu, je postavit se jejich společné minulosti – momentu, o kterém nikdo nepromluvil a nepojmenoval ho od chvíle, kdy se stala.

Alžběta se rozhodne zůstat v Dublinu na vlastní pěst. Potkává tam podivnou punkerku Ducky (23), která Alžbětě pomůže udělat první krok do neznáma. Avšak s Ducky nepřichází jenom fyzická proměna Alžběty, ale vrací se i temná minulost.

Jakkoli se obě sestry snaží vyhnout konfrontaci s tím, co bylo - což je následně vede do slepé uličky - jedině vzájemným odpuštěním se k sobě opět mohou přiblížit. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (80)

BathoryMan 

všechny recenze uživatele

Bolo to síce naše...ale naozaj velmi ťažko strávitelné.Nechápal som tu vela vecí(hlavne čo mali znamenať tie potulujúce sa líšky) a keby ku koncu neprišiel nejaký ten náznak nejakej tej pointy tak by som asi nechápal absolutne nič a klesol by som s hodnotením omnoho nižšie.Chvílami to síce malo náznak tej pravej europskej artovej psychologickej drámy ale ku skutočnému vyjadreniu nejakých tých citových vzťahov,problémov atd. to malo veru poriadne daleko.A tiež my trochu vadilo vykreslenie Sloveniek pracujúcich ako Aupair v zahraničí ako k*riev,ktoré sa chytia hocijakej šance len aby si v zahraničí zaistili lepší život.Bohužial tadialto cesta k znovuzrodeniu Slovenského filmu nevedie!!! ()

biopanic 

všechny recenze uživatele

Prečo tie odpady? Mimoriadne nesympatickú postavu Alžbety vnímam ako plus, film vyvoláva emócie, nech sú už akékoľvek. Striedavo som sa vedela stotožniť ako s Betkou, tak i s jej staršou sestrou Tinou. Zúfalí ľudia robia zúfalé činy a pokiaľ ste v cudzom prostredí a každodenne sa pozeráte na to, ako si vaša "veľká" sestra pláva životom co by dup /hoci možno iba zdanlivo/, platí to dvojnásobne. Podarené stvárnenie pocitov z jednej i druhej strany, tak ako v reálnom živote, i tu sledujeme volanie o pomoc, ktorú neskôr teatrálne odmietame, hnev a závisť, nekontrolované výbuchy a frustráciu, ktorá sa nekompromisne premieta do každej oblasti života, ale i ľútosť, snahu pomôcť na úkor vlastného života a výčitky svedomia, lebo "rodina je rodina". Páčilo sa mi, že film nakúka do života imigrantov, páčila sa mi ponurá atmosféra a autenticita; chvíľami som mala pocit, že bývam niekde povedľa a sledujem video denník mojich známych. Naopak, znervózňovali ma pridlho zbytočné scény, v anglicky hovoriacich pasážach sa mohli pridať titulky /ja s angličtinou problém nemám, ale niektorých "neanglických" divákov okolo to znechucovalo/ a niektoré počiny Betky boli už za hranicou, kde si človek musel film stopnúť a ísť si zapáliť, popr. inak vyventilovať zúrivosť. Koniec prekvapil, ale "prišiel neskoro" a následne pôsobil skôr rozpačito ako uspokojivo, keďže väčšina už Alžbetu nenávratne odsúdila a tak teda prišlo skôr na dvíhanie obočia, ako na "rozsvietenie žiarovky". Škoda. ()

Reklama

SG_ever 

všechny recenze uživatele

Hlavní hrdinka je bezpochyby "kráva" a celý příběh je determinován jejím charakterem. Je pravda, že jednání jí i lidí kolem se dá pochopit až v závěru, ale i přesto mě dokázal film zaujmout - ať už mrazivou přitažlivostí hlavní hrdinky, imigrantskou atmosférou (která tam je opravdu jen "aby se neřeklo") nebo právě samotným koncem. Určitě je bezpočet věcí, které se snímku dají vytknout - nepřehlednost až roztěkanost, klesající kvalita či fakt, že se vše dozvíme až na konci a do té doby budeme jen tápat a začínat se nudit. I přesto mají LIŠTIČKY nějakou vnitřní, vypovídající hodnotu, která zkrátka zůstane. (65%) ()

Olík 

všechny recenze uživatele

Prosím každého, kdo alespoň trochu pochopil pointu této koprodukční slátaniny bratislavské rodačky Miri Fornayové, ať se mi ji pokusí prostřednictvím mojí pošty objasnit!!!!!! Byl to pokus o charakteristiku středoevropanů pracujících v Irsku? Bylo to o vztazích, hledání sama sebe nebo nedej bože snad o tom, že hlavní hrdinka je nesvéprávná kráva? Šlo o přemnožení lišek? Nevím, ale jedno je jisté, tady si někdo myslel na michelinskou hvězdu a přitom vařil bez pepře a soli. ()

paascha odpad!

všechny recenze uživatele

Duševně nemocná Slovenka, která krom toho, že chlastá, píchá s každým, koho najde, blije a chlastá, dělá občas příležitostné práce kdesi v Dublinu, je hrdinkou divného filmu. Je silně nesympatická, ostatně jako všechny postavy tady, děj nikam nevede, mejdan, blití, potácení, křik a rány, mejdan...hodně špatný film. Prý je nějaké vysvětlení na konci, ale tam jsem nedožil, tak zůstanu u toho, že je to megasračka, nafouklá jak měsíc starý pes. Nebo liška...:-) Nakonec jsem pro klid duše dokoukal i ten konec, ale kromě komického pokusu nahradit robertka nůžkama a pěkně si to s nima udělat, jelikož bez jakéhokoli dalšího vysvětlení to tak vypadalo, tam už nebylo nic. Takže hodnocení zůstává, je to sračka! ()

Galerie (20)

Zajímavosti (2)

  • Režisérka filmu Mira Fornayová o filmu říká: „Tajemství jsou v našich životech jako kotvy. Dokud je nepojmenujeme, neodkryjeme a nepromluvíme si otevřeně, drží nás na jednom místě a točíme se jakoby v kruhu. O tom je příběh Alžběty a možná i ostatních postav filmu.“ (Martin00x)
  • Film Lištičky byl letos vybrán do soutěže 66. mezinárodního filmového festivalu v Benátkách (soutěžní sekce Týden mezinárodní kritiky - 24 International Film Critics´ Week). Po roce 1989 nebyl do některé ze soutěžních sekcí tohoto festivalu zařazen žádný český nebo slovenský filmový debut. (Martin00x)

Reklama

Reklama