Reklama

Reklama

Lištičky

všechny plakáty
Trailer

Obsahy(1)

Au pair Alžběta (23) se zoufale snaží vytvořit si svůj nový domov v Irsku tím, že si chce najít chlapa za každou cenu. Částečně proto, že její skutečný domov na Slovensku bude brzy srovnán se zemí kvůli nové dálnici, ale hlavně má své osobní důvody. Její starší sestra Tina (27), zasnoubená s Irem Stevem (30), jí chce pomoct, cítí, že jí to dluží. Alžběta ale její pomoc kategoricky odmítá a zdá se, že na idylický bezstarostný život Tiny se Stevem žárlí.

Od začátku je mezi sestrami něco temného, nevyřčeného, co vytváří obrovské napětí a brání jim přiblížit se k sobě. Z jejich pohledu představují muži jedinou šanci nabízející štěstí a lepší život. Jedinou možností pro sestry, jak se dostat ven z tohoto bludného kruhu, je postavit se jejich společné minulosti – momentu, o kterém nikdo nepromluvil a nepojmenoval ho od chvíle, kdy se stala.

Alžběta se rozhodne zůstat v Dublinu na vlastní pěst. Potkává tam podivnou punkerku Ducky (23), která Alžbětě pomůže udělat první krok do neznáma. Avšak s Ducky nepřichází jenom fyzická proměna Alžběty, ale vrací se i temná minulost.

Jakkoli se obě sestry snaží vyhnout konfrontaci s tím, co bylo - což je následně vede do slepé uličky - jedině vzájemným odpuštěním se k sobě opět mohou přiblížit. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (80)

sanikope odpad!

všechny recenze uživatele

Po tom ako som počul všade len hrozne negatívne reakcie som sa rozhodol skúsiť. Pozrel som si minutáž a vravel som si - to možno bude v poho nebude to moc dlhé. A to bol asi môj najväčší omyl. Scenár bol tak pritiahnutý za vlasy že som počas toho ako som zaspal len dumal či v tom reku nemá prsty D. Rapoš. Ak hej tak je všetko v tom najlepšom poriadku. ()

SG_ever 

všechny recenze uživatele

Hlavní hrdinka je bezpochyby "kráva" a celý příběh je determinován jejím charakterem. Je pravda, že jednání jí i lidí kolem se dá pochopit až v závěru, ale i přesto mě dokázal film zaujmout - ať už mrazivou přitažlivostí hlavní hrdinky, imigrantskou atmosférou (která tam je opravdu jen "aby se neřeklo") nebo právě samotným koncem. Určitě je bezpočet věcí, které se snímku dají vytknout - nepřehlednost až roztěkanost, klesající kvalita či fakt, že se vše dozvíme až na konci a do té doby budeme jen tápat a začínat se nudit. I přesto mají LIŠTIČKY nějakou vnitřní, vypovídající hodnotu, která zkrátka zůstane. (65%) ()

Reklama

Olík 

všechny recenze uživatele

Prosím každého, kdo alespoň trochu pochopil pointu této koprodukční slátaniny bratislavské rodačky Miri Fornayové, ať se mi ji pokusí prostřednictvím mojí pošty objasnit!!!!!! Byl to pokus o charakteristiku středoevropanů pracujících v Irsku? Bylo to o vztazích, hledání sama sebe nebo nedej bože snad o tom, že hlavní hrdinka je nesvéprávná kráva? Šlo o přemnožení lišek? Nevím, ale jedno je jisté, tady si někdo myslel na michelinskou hvězdu a přitom vařil bez pepře a soli. ()

JitkaCardova 

všechny recenze uživatele

Syrové, emotivní, únikářské, ne-záchranářské, tísnivé, vyhošťující... Situace lišek v Dublinu, kde nejsou doma, ale urousané, ztracené a ostražité hledají příležitosti k obživě, je výstižnou metaforou pro pudové, nervní, vzteklé chování hlavní postavy vehnané do stejné pasti... *** Je to nepříjemný, bravurně zvládnutý, vyspělý film o existenčně-existenciální tísni ekonomických migrantů, který jen předběhl v čase svoje téma... V roce 2022 se podobným, byť zdaleka ne tak dobrým snímkům tleská, viz třeba Nikdy nepláču. *~ ()

whitas 

všechny recenze uživatele

Celou dobu útrpně sledujete hloupou, nevyrovnanou a agresivní slovenku Alžbětu, pro jejíž dětinské chování marně hledáte nějaké opodstatnění. Místo osvobozující katalyzátoru (v podobě flashbacku) se na konci dočkáte zmateného vysvětlení, které vyrobí ještě více otazníků a přívalů vzteku. Jediným opravdovým katalyzátorem je to, že všichni ostatní diváci jsou stejně otrávení jako vy. Pokud tam ovšem s váma ještě někdo vůbec sedí... ()

Galerie (20)

Zajímavosti (2)

  • Film Lištičky byl letos vybrán do soutěže 66. mezinárodního filmového festivalu v Benátkách (soutěžní sekce Týden mezinárodní kritiky - 24 International Film Critics´ Week). Po roce 1989 nebyl do některé ze soutěžních sekcí tohoto festivalu zařazen žádný český nebo slovenský filmový debut. (Martin00x)
  • Režisérka filmu Mira Fornayová o filmu říká: „Tajemství jsou v našich životech jako kotvy. Dokud je nepojmenujeme, neodkryjeme a nepromluvíme si otevřeně, drží nás na jednom místě a točíme se jakoby v kruhu. O tom je příběh Alžběty a možná i ostatních postav filmu.“ (Martin00x)

Reklama

Reklama